Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ruskamafija4ever

Marketing

Nekoć davno bili su oni...Danas smo sami mi...

RUSKA MAFIJA
Organizirani kriminal u Rusiji nastao je puno prije nastanka Sovjetskog Saveza. Kriminalne bande iz vremena carske Rusije služile su kao prototip budućih boljševičkih organizacija. Kasnije je se Staljin koristio vođama bandi za svoje revolucionarne aktivnosti a neke je angažirao i u tajnoj policiji. Za vrijeme Staljinovih čistki članovi bandi su bili doušnici o političkim neistomišljenicima. U nekim je slučajevima država štitila ruske mafijaške organizacije jer su svojim umijećem na crnom tržištu pomagale ruskoj privredi.
Tijekom posljednjih godina postojanja Sovjetskog Saveza opseg transakcija mafija je počeo vrtoglavo rasti. Do 1992. godine organizirani kriminal je kontrolirao između trideset i četrdeset odsto ruskog bruto nacionalnog proizvoda. Već dvije godine poslije smatralo se da u Rusiji postoji pet tisuća mafijaških bandi, s tri milijuna članova u svih petnaest bivših republika Sovjetskog Saveza koje čine više od jedne šestine svijeta. Poput većine moćnih mafija, i ruska mafija se proširila u druge dijelove svijeta. Prema izvješću ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, ove skupine upravljaju lancima prostitucije u Macau i Guangxhou u Kini, trgovinom narkoticima u Uzbekistanu i Tadžikistanu, pranjem novca na Cipru, pranjem novca i prevarama socijalne skrbi u Izraelu, krijumčarenjem stranaca u Švedskoj, pranjem novca, krađom automobila, krijumčarenjem nuklearnog materijala, trgovinom oružja i prostitucijom u Njemačkoj, pranjem novca u Belgiji i Velikoj Britaniji, izbjegavanjem plaćanja poreza na gorivo, krađom automobila i nakita, prevarama na području osiguranja, organiziranom krađom po trgovinama, plaćenim ubojstvima, krijumčarenjem oružja, proizvodnjom bočica kristaliziranog kokaina, pranjem novca i prostitucijom u SAD-u i krađom automobila i nakita u Kanadi.
Mafijaške bande imaju jasnu hijerarhiju. Na najnižoj razini nalaze se ljudi koji obavljaju otvorene ilegalne poslove dok su na vrhu kumovi koji planiraju strategiju. Ti šefovi su ili u sprezi s vladinim dužnosnicima ili su sami vladini dužnosnici. Najveći porast ruske mafije nastao je privatizacijom u raznim poduzećima bivšeg Sovjetskog Saveza. Procjenjuje se da danas mafijaške organizacije kontroliraju šezdeset do sedamdeset odsto ruske privrede. Većina od osam stotina komercijalnih banaka u Rusiji jeste u djelomičnom ili potpunom vlasništvu mafijaških organizacija.
ZAGREB - “Dođite dolje, pogođen sam”, posljednje su riječi ranjenog Lulzima Krasniqija upućene supruzi, koje je izgovorio na portafon neposredno nakon što je ubojica u njega ispalio rafal metaka.


Image and video hosting by TinyPic
...pusa od Lee...(mvt)


Post je objavljen 20.01.2008. u 13:16 sati.