Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Garuda

Image Hosted by ImageShack.us

Garuda thangka

Garuda ili Proždirač izvorno je bio hinduski simbol sunca, polu-čovjek, polu-ptica grabljivica i služio je kao prijevozno sredstvo za boga Višnu i njegovu ženu Lakshimi. Garuda se hranio nagama tj. zmijolikim duhovima prirode koji su kasnije isto kao i sam Garuda našli svoje mjesto u budizmu. U budističkom vjerovanju Garuda je postao vozilo Vajrapanija i simbol transcendentnog Buddhe Amoghasiddhija.

Garuda je s vremenom zauzeo važnu ulogu i u tibetanskom budizmu zbog svoje sličnosti sa mitskom himalajskom pticom Khyung. Ta ptica sa četiri bikovska roga bila je zaštitnik četiri strane svijeta. Ptica Khyung je zajedno sa raznim planinskim duhovima bila dio svetih plesova pod maskama u sklopu religije Bon, izvorne predbudističke religije Tibeta.
Kao zakleti neprijatelj zlih zemaljskih sila Garuda je postao privlačan i mongolskim budistima čiji je drevni šamanizam baziran na štovanju neba iznad svega, pa je tako i postao logičan lik u vjerskim obrednim plesovima zvanim tsam koje su provodili redovnici pod maskama.

U mongolskom tsamu Garuda ima ulogu jednoga od četiri Gospodara planina, lokalnih vjerskih figura koje su ostale popularne i nakon širenja budizma zato jer su uzete direktno iz mongolskog šamanizma i usađene u tibetansko-budističko vjerovanje. Garuda predstavlja vladara Bogdo Uul jedne od četiri svete planine koja se nalazi južno od Ulaan Baatara. Vladari ili bogovi sviju četiri svetih planina su "preobraćeni" na tibetanski budizam zahvaljujući nastojanjima Trećeg Dalaj Lame.


Image Hosted by ImageShack.us




Maska Garude na slici iznad je vjerojatno rad redovnika-umjetnika Puntsaga Osora sa kraja 19. stoljeća. Pojavljuje se i na fotografijama zadnjeg obreda tsam koji je obavljen u Bogdo Gegenovom hramu krajem 1930ih godina. Ova narančasta ptica opasnog izgleda briljantno je dizajnirana. Zeleni precizno izvijeni bikovski rogovi poput himalajske ptice Khyung, bikovske uši i goveđa njuška iznad zašiljenoga kljuna. Obrve i lica su pozlaćena kao i ukras na tjemenu kojim je ova maska okrunjena, a predstavlja dragulje koji niču iz lotosa. Zastrašujuć kljun čvrsto drži bespomoćnu nagu načinjenu od nadjevene pamučne tkanine s uzorcima. Kosa Garude je načinjena od crvenog konca prekriva kacigu maske, a ukrašava i pokrivala za uši koja su izvezena od svile.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Samostan Amarbayasgalant sjeverna Mongolija. 2002.g. nakon 65 godina redovnici provode ritualni ples tsam koji je bio zabranjen u vrijeme komunizma.


Post je objavljen 19.01.2008. u 19:06 sati.