Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, 18. - 25. siječnja

Dani od 18. do 25. siječnja su u Katoličkoj Crkvi posvećeni molitvi za jedinstvo svih kršćana. Ova se osmina slavi i u nekim drugim kršćanskim Crkvama. Začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Pavao Wattson sa svojim suradnikom, anglikanskim svećenikom Spencerom Jonesom. - Pavao Wattson je pripadao takozvanom oksfordskom pokretu u Anglikanskoj Crkvi, koji je bio sklon zbližavanju s Rimom. Na njegov su poticaj godine 1908., u okviru američke Anglikanske Crkve, po prvi puta organizirali ovu osmodnevnu molitvu za jedinstvo kršćana. Ubrzo nakon toga Pavao Wattson je, zajedno s muškom i ženskom redovničkom zajednicom, koje je već prije bio osnovao, pristupio Katoličkoj Crkvi. Otada se ova osmina počela širi ponajviše u Katoličkoj Crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima.

Pavao Wattson je nastojanje oko jedinstva shvaćao u predkoncilskom duhu. Tada se jedinstvo kršćana shvaćalo kao povratak svih odijeljenih kršćana u krilo Katoličke Crkve. Zato se molitvena osmina u početku širila samo među katolicima i anglikancima koji su bili skloni Rimu.

Novi poticaj cjelokupnom ekumenskom gibanju i napose molitvi za jedinstvo svih kršćana dao je Drugi Vatikanski sabor (održan 1962.-1965.), koji je iznio nova katolička načela suvremenog ekumenskog gibanja. Između ostalog posebno je naglašen duhovni ekumenizam, to jest obraćenje srca i svetost života te javna, zajednička, i svaka osobna molitva za jedinstvo. Molitva je od sada duša svega ekumenskog gibanja. Novi papinski dokumenti o ekumenizmu posebno preporučuju upravo održavanje molitvene osmine od 18. do 25. siječnja kao zajedničke molitve s drugim kršćanima i prilika za prijateljske susrete.

Ove godine počinje 100. molitvena osmina, jer je prva bila 1908.

Prvi dan - molitva za povratak svih onih, koji su odijeljeni od Crkve
Drugi dan - molitva za jedinstvo grčko-istočnih, pravoslavnih vjernika s katolicima
Treći dan - molitva za jedinstvo europskih protestanata s katolicima
Četvrti dan - molitva za jedinstvo anglikanaca s katolicima
Peti dan - molitva za jedinstvo američkih kršćana s katolicima
Šesti dan - molitva za obraćenje zlih katolika i odmetnutih od vjera
Sedmi dan - molitva za obraćenje Židova
Osmi dan - molitva za obraćenje pogana

Molitva (za svaki od tih 8 dana)

Da svi budu jedno, kao što si Ti, Oče u meni, i ja u Tebi: da i oni u nama budu jedno, da vjeruje svijet, da si me ti poslao (Iv 17,21).

- Ja tebi kažem, Ti si Petar Stijena
- I na toj stijeni, sagradit ću Crkvu svoju.

Gospodine Isuse Kriste, koji si rekao svojim apostolima: Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem, ne gledaj na moje grijehe, nego na vjeru Crkve svoje i dostoj se nju po svojoj volji umiriti i ujediniti, koji s Ocem i Duhom Svetim živiš i kraljuješ, Bog po sve vijeke vijekova. Amen.



Post je objavljen 18.01.2008. u 23:35 sati.