A nisam dugo morate priznati. Samo vam tu i tam natuknem da kuham i kuham i kuham.
E pa najnovije otkriće moram podjeliti, najviše je tu za More nade :)
Već sam neko vrijeme navučena na meksičku kuhinju ali onak gotovanski, po restoranima, kod frendica - dakle samo se švercam. I tak ja malo surf tu surf tam i upikla u jackpot - fajitas.
Inače obično u restoranu jedem Chimichangu, a kod frendica razne inačice, ali zadnji put sam se odvažila probati nešto novo - fajitas. Naime nisam ni sama znala što je to, ali svidjelo mi se jelo koje su konobari nosili ljudima oko nas a koje je još cvrčalo i rekoh konobaru - JA BI TO!!! I dobih fajitas. I odoh u nebo. Sedmo. Od sreće. Ostali oko mene su samo uzdisali od muke i zavidno me gledali.
Daklem ovaj recept koji sam otkrila/modificirala rezultirao je okusom potpuno identičnim onom u restoranu - pun pogodak. Jubav i ja smo ih proždirali bez riječi. Doslovce bez riječi. Na kraju je on rekao: Jesi skužila da nismo uopće pričali dok smo jeli? Hehhehehe...
Evo evo ide - količine su otprilike za dvije osobe - nisam mjerila jer ja baš ne mjerim previše:
- cca 250 grama pilećeg filea (ja sam uzela dva malecka paketića iz škrinje)
- jedna crvena paprika
- jedna zelena paprike
- jedan veliki luk
- pola limenke kukuruza
- pola limenke (one manje) crvenog graha
- par listova zelene salate
- sir naribani (ementaler, gouda ili slično)
- smjesa za fajitas umak
- paket malih tortilja - ima ih 6 u paketu koji ja kupujem
- za umak: jedna dukatela namaz, jedan onaj najmanji abc sir, pola malog bioaktiva, mrvica soli, mrvica češnjaka naribanog ili istisunog, po želji malo peršina sitno nasjeckanog - sve izmješati i ostaviti na hladnom
Luk i paprike narezati na vrlo tanke trakice - dakle luk na pol pa na trake, i paprike na pol pa na trakice.
Luk popržiti na maslinovom ulju i kad je na pol gotov dodati paprike, dinstati na laganoj vatri i poklopljeno dok sve ne omekša.
Kad je gotovo maknuti iz tave i na malko ulja (dodati novo ako je potrebno, ja koristim teflon pa nije potrebno) ispeći piletinu narezanu na male komadiće ili trakice, kak vam je draže.
Smjesu za fajitas umak razmutiti sa 1 dcl vode i njome zaliti pečenu piletinu. Nakon 1-2 minute ta smjesa se ishlapi i upije u piletinu - onda je gotovo. Dodati kukuruz i crveni grah i prokrčkati da se sve skupa sljubi.
Tortile zagrijati u mikrovalnoj ili pećnici kako piše na omotu.
Ova smjesa bi trebala biti dovoljna za 6 tortila. Rasporediti ju na pola tortile, staviti naribanog sira i nasjeckane zelene salate i preliti umakom te preklopiti tortilu. Poslužiti odmah.
Ja ih radim sutra za 5 osoba. Javim kak su uspjele :)
Dobar tek!
Post je objavljen 18.01.2008. u 19:48 sati.