Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kemijski otpad nepropisno odložen na Žitnjaku

Naknadna bilješka: Jutarnji list je 1. veljače 2008. objavio članak o ovome. Dr.sc. Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju, potvrdio je da problem postoji.

Prenosim sa mrežnog sjedišta gradske organizacije Zelene liste za Zagreb.

Na Žitnjaku, tamo gdje je nekad bio „ponos“ stare jugo-kemijske industrije, Chromos prema riječima okolnih stanovnika s Radničke ceste, već više od 20-tak godina stoje gomile hrđavih kontejnera i bačava s „tko zna kakvim“ sadržajem.
Posebnu pozornost ali i zebnju izaziva činjenica što su bačve uredno ograđene viskom žičanom ogradom, jer se zna da se tako obično odlagao opasni otpad odnosno kemikalije opasne po ljudsko zdravlje. Kontejneri stoje iza žice, ali na otvorenom tj. izloženi su utjecaju kiše, snijega, vjetra, munja.... I tako već dvadesetak godina!

Što ako grom udari pa dođe do eksplozije ili zagađenja zraka?

Što ako bačve nagrižene hrđom počnu ispuštati svoj otrovni sadržaj u okolno zemljište?

A u neposrednoj blizini je stambena kuća. (vidi sliku).

Ali nije to sve. Ima toga još!

spred napuštene tvorničke zgrade propalog Chromosa površina tla je jarko žute boje!

Nekad su se tu proizvodile boje i lakovi, izrađivali različiti pigmenti za boje i sl.

Danas, nakon više od deset godina otkako je zadnji radnik Chromosa kročio u tvornicu, zemlja je još uvijek obojena!

Nije nam poznato tko je preuzeo preostalu imovinu kemijskog diva Chromos, ne znamo čije je to sada zemljište i ne znamo čija je bila obaveza „počistiti za sobom“.

Znamo jedino da su kemijske supstance za pigmente i boje izrazito otrovne i dokazano karcenogene. Znamo i to da „žutu boju“ ispiru kiše i snijegovi te da se takve zagađene vode slijevaju u okolnu zemlju, u obližnju kanalizaciju i na kraju u rijeku Savu.

O svemu smo podnijeli prijavu inspekciji zaštite okoliša pri MZOPUG i očekujemo njihove nalaze te mjere koje će nadležni poduzeti za ukljanjanje potencijalno štetnih tvari i najvjerojatnije opasnog otpada.

Post je objavljen 17.01.2008. u 23:00 sati.