Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ankhorus

Marketing

Kritika svega, pt.II


Da, ima još sretan

Tema danasnje rasprave - sreća. Kada se radi o sreći, svi se ponašamo kao razmažena Sizifova djeca koja misle da im za sreću treba puno, najčesće ono materijalno.
I nikada nije dosta.
Kronično nam nedostaje poticaja da tražimo sitna zadovoljstva - kao npr, onaj osjećaj kada sa hladne ulice uđeš u toplu sobu, šalica vrućeg kapućina, katarze na omiljenu pjesmu, razgovor s prijateljem, neki fora sms koji ti uljapša cijeli dan koji je do tada bio šugav....
Na sreću svih nas kojima tata nije Bill Gates, ili bar Sanader, izgleda da glavni satojci užitka nisu previše skupi, ma koliko nam izmicali :)
Grcki filozof Epikur smatrao je da smo sretni ako ne trpimo neku aktivnu bol, tipa gladi, hladnoću...pa moramo imati dovoljno novca da ih kupimo. No patnja je ipak pretjerana riječ za on što će se dogoditi ako budemo morali nositi običnu vestu umjesto kašmirske ili umjesto jastoga na naglo pojesti sendvič.
On sam koji je bio jedan od bogatijih Atenjana radije je živio u unajmljenoj kući sa skupinom prijatelja iza koje su imali vrt u kojem su uzgajali hranu, nosili jednostavnu ali udobnu odjeću od prirodnih vlakana a u slobodno vrijeme se bavili razgovorom i filozofijom.
E sad, jedna zanimljiva stvar : iz priloženog se moze vidjeti da njima i nije bilo tako loše, i kada taj njihov životni stil izgleda lako izvediv, zašto nas IPAK privlače skupe stvari koje osiguravaju duševni mir na samo kratko vijeme, kao heroinski dop?
To ulazi duboko u sfere psihologije, jer, s jedne strane, predmetima na materijalnoj razini pokusavamo nadomjestiti ono što nam nedostaje na psihološkoj a i zato što je trgovačkim poduzećima u opisu posla da iskrive ljestvicu naših potreba i uvjere nas naivnu sizifovu dječicu da je život nezamisliv baz baš njihovoh auta / šampona / britvice / čega već.

("Need therapy,therapy, advertising causes need...)

S druge strane, kada bi covječanstvo se odreklo tih naizgled izmišljenih potreba teško da bismo se ikada tehnološki pomaknuli dalje od kotača, dakle ne bi bilo teh. napretka, veličanstvenih spomenika i građevina (mada,prema nekima, oni nemaju neke veze s napretkom već su dio gmazovske zavjere o utjecaju na energetsko polje Zemlje, ali, o tome nekom drugom prilikom), odnosi medu udaljenim civilizacijama bi bili slabi jer ne bi bilo trgovine, sto opet dovodi i pitanje cijelu ideju kapitalizma a samam time i svijeta kakvog danas poznajemo.

Dakle,dedukcijom dobiti zaključujem da je potrebno uložiti energiju kako bi se izbjegao sustavni brainwash os strane masovnih medija i, ponavljam, početi misliti svojom glavom, stvoriti vlastiti svijet (i oko njega Kineski zid :), hehe, šalim se, afkors), neki normalni sustav vrijednosti u ovom nenormalnom svijetu i osigurati si bar malo sreće....
mah



Post je objavljen 16.01.2008. u 20:15 sati.