Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

Čudne rabote na našem Sveučilištu

Uprava Sveučilišta je izradila Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata. U nekim svojim dijelovima, po meni, radi se o izravnom zadiranju u prava studenata i prava na govor. Osvrt kolege Turčinova na pravilnik možete pročitati ovdje:
Koliko sam uspio čuti sa strane, biti će zabranjeni prosvjedi održani bez znanja Sveučilišta, a kazne za organizatore mogu biti i isključenje sa faksa.
Usto bi dodao još jednu stvar. Policija je jučer posjetila Željka Primorca. Izgleda da ga je rektor tužio, koliko sam ja shvatio vjerovatno za klevetu. Nekoliko je "optužbi". Da je u medijima prijetio da će sa studentima zauzeti dom, da su crteži šake na našim plakatima za prosvjede iskazivali našu namjeru sa skršimo inventar Sveučilišta i da je rektora nazivao bahatim ili tako nešto (kako drugačije nazvati rektorovo ne htijenje da primi predstavnike stanara doma i izjave da se na Senatu neće ponovno raspravljat o poskupljenju doma jer Senat nije dernek za cijenkanje). Što se tiče svih naših prosvjeda, svi su uredno prijavljeni policiji koja je na svakom bila prisutna i o svakom sastavila izvještaj gdje nije bilo ni najmanjeg incidenta. Priča o zauzimanju doma je odražavala tadašnje raspoloženje stanara doma, a priča o šakama i kršenju inventara je najobičnija objeda. Radi se očito o pokušajima zastrašivanja. Protiv Primorca je podignuta tužba, a Državno Odvjetništvo istražuje da li ima osnove za nju. Nama je svima jasno da optužba nema veze s vezom, ali jasno je koliku ona štetu može učiniti jednom studentu na njegovu daljnju karijeru, posebno u zemlji gdje je pravosuđe, i po mjerilima EU, loše.
Rektor tako šalje policiju na studente, i uvodi zabrane. Ne znam za vas, ali sve me to nekako podsjeća na neka mračna vremena bivšeg režima. Ovako ispada da svatko tko kritizira rad uprave Sveučilišta može izletjeti sa faksa, uključujući i mene koji o tome ovdje pišem.
Ovo pravilnik je za mene protuustavan i onemogućuje ustavom zagarantirano pravo na govor.
I na kraju bih samo dodao dva članka iz Ustava Republike Hrvatske koji kažu:
38. članak
Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.
42. članak
Svakom se priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom.

Toliko o slobodama govora.

Post je objavljen 16.01.2008. u 11:06 sati.