Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Pravosudna impotencija

Hrvatski pravosudni sustav još jednom je dokazao kako je nesposoban i kako nije bez veze kad je EU odlučila do daljnjeg u pregovorima s Hrvatskom ne otvarati poglavlje pravosuđa. Radi se o slučaju Glavaš i sve što se događa ovih dana.

Prvo je Glavaš stjecanjem novog saborskog mandata izašao na slobodu, što je bilo i očekivano. Glasanjem za Glavaša na izborima, hrvatsko građani jasno su dali do znanja što misle o hrvatskom pravosudnom sustavu. Zatim je došla odluka Sabora koji je, opet sve po zakonu, odobrio nastavak istrage protiv Glavaša, ali ovog puta nije udovoljio zahtjevu pravosuđa da Glavaš ide u zatvor. Sve po zakonu…

Koliko god bi bilo dobro za proces da Glavaš ne umre od gladi, već da dočeka presudu, kakva god ona bila, toliko je po hrvatski pravosudni sustav katastrofalna činjenica da je Glavaš uspio svojim štrajkom glađu ishoditi ono što je tražio, obranu sa slobode. Još gore od toga je činjenica da onaj isti HDZ koji ga je poslao u zatvor, sada je odlučio da ostane na slobodi i time se direktno umiješao u neovisnost pravosuđa. Istina, sve je po zakonu, ali je s Mjeseca jasno vidljivo da je zakon loš.

Kao šlag na kraju, ovih dana srušena je kuća u Osijeku koja se povezuje sa slučajem „Selotejp“ u kojemu je Glavaš osumnjičenik. Što se sve događalo oko ove kuće dostojno je serije X-files. Iako kuća nije prodana, netko ju je odlučio srušiti. Odvjetništvo pak u godinu dana nije se sjetilo uvrstiti kuću na popis dokaza kako bi ga zaštitilo od uništavanja, već su se to sjetili tek kad je već kuća bila napola srušena. I onda slijedi vrhunac ove tragikomedije.

Odvjetništvo traži hitno zaustavljanje rušenja (što li su samo radili proteklih godinu dana?), ali zahtjev stiže tek pred kraj radnog vremena, tako da sudac nije stigao obraditi zahtjev, već je s tim trebalo pričekati slijedeće jutro. Ali, slijedeće jutro to nije bilo prvo što je sudac odradio. Naime sudac je imao nekakve sastanke koje nije mogao odgoditi, tako da je tek nakon tih sastanaka krenuo s rješavanjem predmeta. U toku dana sudac je konačno uspio napisati i nalog za obustavom rušenja. Naravno, kuća je tada već u potpunosti bila sravnjena sa zemljom.

Sve ovo pokazatelj je koliko je naše pravosuđe, bijedno, korumpirano, nestručno i „nezavisno“ tako da uopće ne čudi što EU ne želi ini početi pregovore oko pravosuđa. Kako bi ova tragikomedija bila potpuna, Ivo Sanader za ministricu pravosuđa ostavlja Anu Lovrin, dokazano najlošiju kariku u Vladi RH. Ministricu koja će biti upamćena kako je zaustavila svaku reformu pravosuđa te pod čijim se ministrovanjem donijela hrpetina nebuloznih Ad hoc zakona (kao što je primjerice zakon o opojnim drogama) čije posljedice će se još godinama osjećati.

Post je objavljen 16.01.2008. u 09:27 sati.