Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Zašto su neki gotovo stalno u vezi, a neki gotovo nikad?

Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, više toga utječe. Puno toga je i induvidualno i teško je generalizirati. Pokušao sam nabrojite nešto od onoga što utječe.

- ISKUSTVO, PRAKSA, DRUŠTVENOST

Kada je netko društven, komunikativan, pozna širok krug ljudi, lakše će nekoga i upoznati s kime će biti u vezi. Kada je netko od ranog djetinjstva omiljen u društvu i od ranog je djetinjstva stjecao iskustvo, poslije će mu biti lakše. Onaj tko je započeo udvarati se s 15 godina, ima više iskustva, prakse, od onoga koji je to počeo s 20 godina ili još kasnije. Tko ima iza sebe više veza, lakše će se snaći u vezi, od onoga koji je prvi put u vezi. Tko više izlazi, odlazi na kave, upoznaje nove ljude, odlazi na slobodne aktivnosti, gdje ima puno ljudi, prije će upoznati osobu za vezu.

- HORMONI

Spolni hormoni utječu na naše ponašanje. Količina hormona može biti visoka ili niska, može biti manje više stalna ili se mijenjati.

Visoka razina hormona:
- raste motivacija,
- lakše se preuzima inicijativa,
- osoba je aktivnija,
- otpornija je na stres,
- ima «deblju» kožu,
- ima više energije,
- usmjerenija je na cilj,
- jak libido,
- lakše se zaljubiti u nekoga,
- manja kritičnost prema osobama suprotnog spola,
- više se i lakše riskira.


Niska razina hormona:
- osoba je pasivnija,
- teško preuzima inicijativu,
- manje je otporna na stres,
- osjetljivija je i ranjivija,
- nizak libido,
- lakše sklona depresiji,
- malo tko joj se sviđa,
- teško se odlučuje na rizik,
- više toga joj se gadi,

Hormoni dosta ovise o nasljeđu i o genima, no neke situacije i događaji, mogu povisiti razinu hormona:
- druženje s osobom u koju smo zaljubljeni i koju volimo,
- bavljenje sportom,
- gledanje uzbudljive utakmice,
- glazba s jačim, intezivnijim ritmom,
- koncerti,
- vožnja na motoru,
- odlazak u lunapark,
- skakanje padobranom,
- bungee jumping...

U više filmova: Maska, Ja, ja i Irena, Luckasti profesor itd. prikazano je, kako se ista osoba, može ponašati kada ima nisku razinu hormona i kada ima ekstremnu razinu hormona. Najbolje je umjereno, ekstremi donose nevolje J.

3. SHVAĆANJE KEMIJE

Bez kemije, nema ni ljubavne veze. Do kemije ne dolazi slučajno, bilo kako. Teško je opisati kemiju, ona nije logična. Neki kuže, neki ne. Većina žena kuži i manjina muških. Oni koji kuže, (obično podsvjesno i nesvjesno), prije će si naći partnera.

Lijepa mi je izreka: Svaki dečko je prirodno sposoban osvojiti srce cure, koja mu se sviđa, ako se ne obazire na strah i ne brine se pretjerano.

4. ZRELOST

Zreli ljudi su spremniji za pravu ljubav i prije će im se dogoditi.

Zrelost (kako je ja vidim): govoriti istinu, biti iskren, biti otvoren, ne sramiti se pokazati svoje mane, željeti drugima sreću i dobro, ponašati se spontano i normalno, osjećati se dobro u svojoj koži, biti u dobrim odnosima s ljudima, imati prijatelje, prihvaćati ljude kakvi jesu, u vezi zadržati sebe, a istodobno ostvariti zajedništvo.

Nezrelost (kako je ja vidim): posesivnost, ljubomora, govoriti samo ono što drugi žele čuti, pretvaranje, glumatanje, sebičnost, neiskrenost, varanje, laganje, manipuliranje, iskorištavanje, ulizivanje, često prigovaranje, nastojanje da se drugog promijeni, po našem ukusu, traženje od drugih da nam ispune želje i prohtjeve, nestrpljivost, lijenost, željeti sve sada i odmah.




Post je objavljen 15.01.2008. u 21:23 sati.