Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

SVETA STOŠE

Photobucket

Petnaestog siječnja slavimo Svetu Stošiju, jednu od zaštitnica našeg grada, kojoj je posvećena zadarska katedrala, jedna od najljepših romaničkih građevina u zemlji.

Photobucket

Današnja crkva je trobrodna bazilika, građena u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, sa sačuvanom starijom, iz 9. i 11. st, koja se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, u 4. i 5. stoljeće.

Photobucket

Po predaji, crkva je bila posvećena sv. Petru apostolu, a kad je biskup Donat početkom 9. st. dobio od bizantskog cara Nikifora moći i pepeo srijemske mučenice Anastazije, bazilika je dobila njezino ime.
Biskup je dao izraditi i sarkofag u kojem se čuvaju zemni ostaci svetice, i danas se čuva u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi.
U studenom 1202. godine katedrala je teško stradala kad je grad osvojen od Mlečana uz pomoć križara. Njezina obnova trajala je čitavo 13. stoljeće i ponovo je posvećena 1285. godine. Pročelje, onako kako danas izgleda dovršeno je tek 1324. godine.
Prizemlje i prvi kat zvonika sagrađeni su 1452.; gornje katove gradio je 1892. prema tipu zvonika u Rabu, T. G. Jackson.

Photobucket

To je ukratko. Sad ću detaljno...
Šalim se.

Photobucket

Zadrani svoju zaštitnicu svetu Stošiju, srijemsku mučenicu svetu Anastaziju, slave drevnim hvalospjevom:

Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu Zadrani častite!
Ona je obrana Zadra nam rodnoga, Dalmacije ures uzvišen.
Romulskih knezova svjetao izdanak, zarana nauči prezirat slavičnost.
Raskošje, bogatstvo, zamamne radosti: Kristu se posvemu posveti.
Prijetnja se muževih okrutnih ne boji, tamnice odvratne u njegovim dvorima.
Ni gladi goleme, ni žeđi strahotne, ni zlo kada bijesan sprema njoj.
Snagom da duševnom trpljenje nadjača, ustrajno moli se, pomoć zadobiva.
A silno bogatstvo po smrti muževoj odmah dijeli siromasima.
i t d.

(Drugim riječima, idiot nasilni ju je zlostavljao na sve načine, a ona mu je utekla, podilila njegovu lovu i postala svetica.)

Photobucket



Koliko Zadrani štuju ovu svoju zaštitnicu svjedoči i davno uvriježena tradicija držanja božićne jelke u domovima upravo do blagdana svete Stošije.


Post je objavljen 15.01.2008. u 09:27 sati.