Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Glavaš nije smio postati mučenik

Branimir Glavaš brani se sa slobode u kaznenom postupku koji se protiv njega nastavlja na Županijskom sudu u Zagrebu. Odluka Sabora da mu ne ukine imunitet za pritvor izazvala je reakcije pa i optužbe dijela javnosti da je Sabor izišao iz okvira svojih nadležnosti.
Oko toga se vode prijepori između istaknutih pravnih stručnjaka kao što su dr. Smiljko Sokol i Krunislav Olujić. Dok jedan tvrdi da je odluka Sabora o Glavašu ustavna drugi, koji je u vrijeme dok je Glavaš bio alfa i omega u Osijeku, bio državni odvjetnik i osoba zadužena da upozorava i pokreće postupke za eventiualna počinjena nedjela, tvrdi suprotno.

Štoviše naglašava da je pravni sutsav doživio slom ovom odlukom Sabora te da je to direktno miješanje u rad sudstva. No, ruku na srce ovom odlukom Sabora u prvom redu spašen je jedan ljudski život. Glavaš je prestao sa štrajkom glađu, a postupak protiv njega i svih optuženih za Garažu i Selotejp se nastavljaju.

Jer jako je važno da sud donese pravorijek a to je potrebno zbog kažnjavanja nedjela ali i zbog sastisfakcije žrtvama i njihovim obiteljima. Neosporni pravni stručnjak i poznavatelj Ustava i Poslovnika Sabora Mato Arlović nedavno mi je objašnjavao kako je u nadležnosti Sabora da odluči o tome hoće li ili ne ukinuti i imunutet na pritvor zastupniku Glavašu.

Slijepi su oni koji ne primjećuju da je i predsjednik Stipe Mesić odigrao važnu ulogu u pripremi terena.
Primio je Glavaševe odvjetnike, a u vrlo je bliskim odnosima sa Županom i potpredsjednik HDSSB-a Krešimirom Bubalom. Jednostavno kazano koordinirana akcija Ureda predsjednika, HDSSB-a, HDZ-a i Glavaševih odvjetnika urodila je plodom jer HDZ-u nikako nije odgovarala mučenička pozicija Branimira Glavaša. Pogotvo sad kad su izbori iza nas i kad je sastavio Vladu Sanaderu Glavaš više odgovara na slobodi nego u pritvoru.

Kad se tome doda činjenica da se još 12 osoba uglavnom srpske nacionalnosti brani sa slobode a na teret im se stavljaju djela teža ili slična onima za koje odgovara Glavaš onda je zastupnicima bilo lakše donijeti odluku da Glavaš zadrži imunitet na pritvor.

Post je objavljen 14.01.2008. u 12:07 sati.