Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Nacionalisti protiv nacije-Tajvanski izbori

Izbori me prate svuda, očito. Taka sudba. Pa da budem informativan.

Počet ću sa slikicom koju sam upravo pronasao na internetu, najbolja što sam do sada vidio Taipei-ja. Mislim da vam je sada jasnije što znači napraviti grad XXI stoljeća na vulkanskom otoku u tropima. Naravno, ovako nikad ne vidite taj grad dok bauljate njime, jedino iz aviona kad dolazite. Obično je sav u smogu i izmaglici zbog vlage.

Stvarno fantastična slikica. Usput, ova zgradica, "Taipei 101" , koja je najviša zgrada na svijetu u upotrebi, je na spoju dvije tektonske ploče. Kojih pola kilometra visoka. Grad nije prevelik, oko 4 miliona, ovisno što računate pod Taipei, nije lako razgraničiti ga od susjednih gradića. Da, mjere se malo razlikuju od Lijepe Njihove do kineskog svijeta, na poprilično toga treba pogledati drugačijim okom ovdje.

tpei

Na Tajvanu su ove subote imali parlamentarne izbore (ovdje je parlament "Legislative Yuen"). Odlukom iz 2005. su smanjili broj mjesta u parlamentu za polovicu, pa će sad biti stotinjak predstavnika, umjesto dosadašnjih dvjesto i nešto. Za zemlju od 24 miliona stanovnika. Koliko je ono debelih-guzica-koje-će-imati-visoku-mirovinu kod nas u Saboru, za onih 4 miliona stanovnika Lijepe Njihove? Samo ih vi hranite, taaako, oni će sve to lijepo pojesti i popiti u vaše ime, ne brinite.

Kao i svaka mlada demokracija, tako i Tajvan ima 2 glavne suprotstavljene stranke: nacionalističku partiju, KMT, i demokrate DPP (koji su od 2000-te na vlasti, kad su skinuli diktaturu KMT, koji je od 1948 bio jedina dozvoljena partija, uz podršku ratnog stanja).

Kao što ste vjerojatno čak i u Lijepoj Njihovoj načuli, Tajvan nikad nije potpadao pod Narodnu Republiku Kinu, iako ih ovi svojataju. E sad, zanimljivo je da je glavna snaga koja radi u ime priznanja Tajvana kao samostalne države demokratski DPP, dakle nesto kao umjerena socijaldemokracija, a nacionalisti su za uspostavljanje boljih i sve boljih odnosa s Kinom, i statusa nešto kao Hong Konga. Dakle, ispada da su nacionalisti protiv vlastite nacije. Ali, zapravo to su KINESKI nacionalisti, KMT je, dok su još bili u Kini, kao partija bio jedina ozbiljna prijetnja Mao-u, i vladali su Kinom nakon uspostave Republike, 1911, do 1948, kad su izgubili gradjanski rat i morali pobjeći-na Tajvan.

Tajvanski nacionalisti su još u pelenama.

Kao i obično, sad bi se dalo razglabati na tu temu, vući paralele ovakve i onakve na bivsu YU itd. Ne da mi se. Činjenica je ono što ja tu vidim: Tajvan nije komunistička zemlja, nikad bila. Mao je tu (ispravno) komunistička svinja koja je poubijala sve protivnike i par desetaka miliona slučajnih prolaznika, i maltene pojela za ručak. Čak i vlastiti im, kapitalistički diktator, Chiang-Kai Shek (CKS), je obezvrijeđen u zadnje vrijeme, zbog nedemokratskih postupaka. Poubijao/pozatvarao je poprilično svojih protivnika, tajvanska populacija, aborigeni (nesto kao polinezijske rase), su bili marginalizirani i gotovo istrebljeni. Na njihovu sreću, živjeli su u planinama, pa ih je nešto preživjelo, ali stvarno malo. Zapravo je tek prošli mjesec mauzolej Chiang-Kai Sheka, uz proteste KMT, i službeno promijenio karakter s veličanja "lika i dela" na upozorenje i primjer što diktatorska vlast moze napraviti svom narodu, uz početak popisa žrtava. Jos se ni boja na novim natpisima nije osušila. Sve je to još, ipak, novo za njih.

Tajvan je kapitalistička zemlja na max, čak i Lijepa Njihova sa podivljalim tajkunskim kapitalizmom se može sakriti prema poduzetničkom duhu prosječnog tajvanca, koji pravo na svoju imovinu smatra bogovima danim pravom i nitko da mu, kuš, ne dirne u to! Ali nacionalna svijest se tek rađa, kod djece koja nisu u školama više indoktrinirana da je Kina njihova domovina, iz koje su morali pobjeći zbog zločestog Mao-a. Ko šljivi Kinu.

To je valjda prirodni tok stvari, starci izumru i onda djeca sredjuju svijet po svome. Zanimljivo mi je gledati kako Kinezi, kao rasa, imaju miran pristup tome. Neki poznati mi likovi bi to već davno bre sredili tenkovima, raketama i tako to, ma ni to im ne bi trebalo, pojesti mogu Tajvan za dio doručka. A ovi, polako, "vidjet ćemo". Jasno, svatko sa svojom vizijom "što".

Dok su oni birali, ja sam uživao biciklirajući. Znojio se, dakle, jer je bilo 28 stupnjeva, sunce upržilo. Potražio sam ovaj puta "Baoshan reservoir", jezero iz kojeg se opskrbljuje Hsinchu. Voziš uzbrdo-nizbrdo (vulkanski krajolik je nešto kao Zagorje, jedino su brda oštrijeg profila) cestom usječenom kroz džunglu i onda ugledaš nešto ovakvog. I bude ti milo. Angie, zadovoljna?
baosh1

U džungli raste betel-nut. Ovo grmlje ispod njega su naranče. Spominjao sam vec, to je blago narkotična biljka, koju ovdje žvaču vozači i šljakeri, ima ulogu koju su listovi koke imali u Juznoj Americi za indijance. Zanimljivo je da su na Tajvanu inače narkotici zabranjeni-pod prijetnjom smrtne kazne. Osim betel-nut-a, hehe. Inače, nešto kao fermentirani sok od borovnica, čudnog okusa je, i stvarno daje neki čudan šus, ja bi zabranio voziti pod tim, djeluje energetizirajuće i euforizirajuće. Onako kako pivo otupljuje osjetila, ovo ih izoštruje. A oboje vara, kako znamo. NE preporučam.
beteln

Ovakve plantaže su posvuda (riječ je o oko 2 milijarde US$ prometu godišnje!), i imaju jako štetne posljedice po krajolik, jer to drvo nema duboko korijenje a visoko je, pa onda dolazi do mnogih odrona zemlje, posebno nakon tajfuna. Dakle, nije samo hi-tech ono što šteti ekološkim sistemima, i naizgled (bukvalno) zelena industrija može imati i te kako pogubne posljedice. Cure koje prodaju betel-nut uz cestu, odjevene u miniminimalno odjeće, su dio folklora, i pokazuju nivo ljudi za koje je to namijenjeno. Ali i uljepšavaju inače ne baš prelijepe ulice na izlazu iz gradova. Samo dvije slikice skinute s neta betelnut girl, da vam zagolica maštu:
bnut

betln2

za više napišite u google images "betel-nut girl" i naći ćete cijelo brdo, jasno, drugi dugonosi (tako nas opisuju Kinezi) su napravili i previše slikica. NISU prostitutke, inače, cure rade svoj posao=prodaju betel nut i cigarete i slično, uglavnom vozačima. Dobro su zaštićene, samo se probajte približiti previše ili nesto sličnog. Trebat će vam doktor, garantirano. Najdraža mi je bila jedna, lijepa kao san, koju sam uvijek kad bih išao na posao ujutro vidio kako otprema svog sinčića u školu. Posao je posao, to je tajvanska deviza, i nema zezanja s tim.

Post je objavljen 13.01.2008. u 07:45 sati.