Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hunp

Marketing

Jednodnevni stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (Pazin, 7. siječnja, 2008.) – piše: mr. sc. Tvrtko Božić

Dana 7. siječnja 2008. godine u Srednjoj školi Jurja Dobrile u Pazinu održano je jednodnevno savjetovanje za učitelje povijesti osnovnih škola u Istarskoj, Primorsko- goranskoj i Ličko- senjskoj županiji. Stručni skup je organizirala i vodila mr. sc. Marijana Marinović, viša savjetnica za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka. Skup je počeo u 10.00 sati, a nazočilo mu je 56 učitelja povijesti iz prethodno navedenih županija.
Na početku skupa mr. sc. Marijana Marinović održala je predavanje na temu Razvijanje kritičkog mišljenja kod učenika, pri čemu je apostrofirala osnovne postavke i obilježja razvoja kritičkog mišljenja od starogrčkih i rimskih govornika, preko srednjovjekovnih i novovjekovnih filozofa do današnjih suvremenih pedagoga i komunikologa. Akcent predavanja stavljen je na današnju učiteljsku praksu i nastavni proces u kojemu je napose bitno razvijati kritičko mišljenje učenika kroz analizu tekstualnih i slikovnih povijesnih izvora, zaključivanja i objašnjavanja povijesnih činjenica, veza, procesa i odnosa, te na razvoj dijaloške metode u nastavi.
Kolega Krešimir Erdelja predstavio je i podijelio dodatni nastavni materijal za nastavu suvremene povijesti jugoistočne Europe. Radi se o kompletu od četiri povijesne čitanke izašle 2005. godine u izdanju Centra za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi iz Soluna. Hrvatska izdanja izišla su 2007. godine u sunakladništvu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, a urednik im je Krešimir Erdelja. Povijesna čitanka I. odnosi se na povijest Osmanskog Carstva, povijesna čitanka II. na Nacije i države jugoistočne Europe, povijesna čitanka III. posvećena je Balkanskim ratovima, dok je povijesna čitanka IV. fokusirana na Drugi svjetski rat.
U drugome dijelu skupa mr. sc. Tvrtko Božić i Ankica Kirinčić, učiteljica savjetnica, oboje iz Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" iz Krka, održali su polusatne radionice. Ankica Kirinčić pobliže je upoznala učitelje sa povijesnom čitankom I.- Osmansko Carstvo i predstavila rad s njom kroz grupni oblik rada u nastavi, dok je Tvrtko Božić učiteljima približio povijesnu čitanku III.- Balkanski ratovi i prikazao grupni rad sa čitankom, odnosno izvorima u njoj.
Na kraju skupa prezentirano je predavanje nenazočne suradnice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja mr. sc. Dunje Modrić Blivajs na temu Strategije eksperimentalnog vanjskog vrednovanja obrazovnih postignuća učenika osmih razreda (geografija i povijest) u šk. god. 2007./ 2008.. Naglašeno je da će se u travnju i svibnju tekuće godine izvesti vanjska evaluacija znanja učenika 8. razreda iz geografije i povijesti. Test će se pisati u dva dijela ili će biti dva posebna testa. Testovi će obuhvatiti nastavno gradivo od 5. do 8. razreda. Eksperimentalno vrednovanje navodno će biti održano u siječnju/ veljači ove godine.
Skup je završio u 14.00 sati podjelom potvrda o nazočnosti na skupu, te materijala održanih predavanja i radionica.


Post je objavljen 12.01.2008. u 23:47 sati.