Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muzikologija

Marketing

FILM: AFTER THE WEDDING


Ako slučajno primjetite da me svaki film o kojem ću ubuduće nešto pisati oduševio, nije to zato jer me filmovi lako oduševljavaju, nego upravo suprotno. Iako se na blogu uglavnom bavim komentiranjem glazbe, bilo je u nekoliko navrata (iako neredovito) i osvrta na filmove. Predstavio sam između ostalih kontroverzan film Hard Candy, odličan Notes On A Scandal u kojem doslovce briljiraju Cate Blanchett i Judi Dench, neobično dobar Marie Antoinette Sofie Coppole, te pomaknuti Running With Scissors, tvorca serije Nip/Tuck, Ryana Murphyja.
Nedavno sam napisao i hvalospjeve odličnom filmu Atonement koji je nedugo zatim dobio i najviše nominacija za nagradu Golden Globe, a odlučio sam se filmovima pozabaviti češće i redovitije. Prvenstveno jer sam filmofil skoro podjednako kao glazbofil, ali i jer je užasno puno odličnih filmova o kojima se premalo čuje i zna. Potrudit ću se stoga jednom tjedno predstaviti vam film koji je svakako vrijedan pažnje, a koji ili nije toliko razvikan ili je relativno nepoznat.

Prvi u ovogodišnjem nizu ujedno mi je i jedan od najboljih i najsnažnijih filmova koje sam ikad gledao. Budući da ne volim previše ulaziti u analize bilo koje vrste umjetnosti, neću previše filozofirati ni o ovom filmu. Neću čak ni nabrajati sve nagrade koje je osvojio. I iako to nije nikakvo mjerilo, spomenut ću samo nominaciju ovog filma za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.
Radi se o izvanrednom danskom filmu After The Wedding (Efter Brylluppet) koji zapravo nema ni jednu manu i koji po mom mišljenju predstavlja svojevrsno remek djelo. Čitav niz glumaca koji briljiraju u svakoj svojoj pojavi, odličan scenarij, začudna režija Susanne Bier (čiji Things That We Lost In The Fire s Halle Berry tek očekujemo) koja s nevjerojatnom lakoćom prenosi atmosferu, tjeskobu i emocije stvorili su film koji će malo koga ostaviti ravnodušnim, ako već ne natjerati na suze. Nekoliko puta. Kad sljedeći put pročitate da neki hrvatski film nije ušao u najuže nominacije za nagradu Oscar, nemojte se čuditi. Pogledajte ovaj film i shvatit ćete o kojoj se udaljenosti radi.
OCJENA: 5

Post je objavljen 12.01.2008. u 16:22 sati.