Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cokoladice15

Marketing

°°~ČoKoLaDa: RaJ zA žEnSkU dUšU, pAkAo Za TiJeLo~°°

Image and video hosting by TinyPic

Priča o čokoladi seže u drevnu prošlost, a prvi put se spominje u civilizacijama Indijanaca, Maja, Azteka i Olmeka koje su obitavale na području centralne Amerike, današnjeg Meksika i na okolnim prostorima. Riječ čokolada potječe od astečke riječi xocolatl, što znači "gorka voda", a prvi pisani trag o čokoladi ostavile su Maje.
Stare civilizacije Azteka smatrale su čokoladu "hranom bogova", ili možda bolje, "pićem bogova", budući da se čokolada stoljećima konzumirala u obliku napitka. Čokolada se posebno cijeni već tisućljećima te joj se pripisuju ljekovita i afrodizijačka svojstva.


Nutritivna svojstva

Osnovni sastojak čokolade je zrno kakaoa - plod biljke kakaovca (Theobroma cacao). Kakaovac je tropska biljka koja potječe iz centralne Amerike i vjerojatno iz Amazonije gdje se i danas može pronaći u svojem divljem obliku.
Čokolada ima prilično visoku energetsku vrijednost – prosječno 550 kcal u 100 g.
Ipak, ima nešto u čokoladi što je čini posebno privlačnom, posebice ženama. Prema jednoj hipotezi – to su upravo njena organoleptička svojstva – kremasta tekstura i sladak okus koji iza sebe ostavlja osjećaj zadovoljstva.


Image Hosted by ImageShack.us


Vrste čokolade

Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta čokolade:
- Gorka čokolada - sadrži minimalno 35% kakao mase. Danas se mogu naći i čokolade sa 70 i 80% kakao mase.
- Čokolada za kuhanje – obično je gorka i ne onako fine strukture kao čokolada za jedenje. To je zbog manje količine kakao maslaca. Njezina je svrha prvenstveno da se miješa s drugim sastojcima.
- Couverture (čokolada za prelijevanje) – Riječ je o najkvalitetnijim vrstama čokolade. Takva čokolada mora sadržavati izrazito visoku koncentraciju kakao maslaca kako bi smjesa bila glatka i kako bi je se dalo lijepo oblikovati. U jeftinijim verzijama kakao maslac se zamjenjuje biljnim uljima, ali često je samo izgled ono što podsjeća na pravu čokoladu za prelijevanje.
- Mliječna čokolada – ono što najčešće konzumiramo. Postotak kakao mase u takvoj čokoladi u većini se slučajeva kreće do 20%, iako bolje i skuplje verzije sadrže i do 40% kakao mase. Jeftine, masovne verzije sadrže i do 50% šećera, a kakao maslac u njima često je zamijenjen biljnom mašću, a tu su, naravno, i umjetne arome. I time se daleko odmiču od onoga što je zaista prava čokolada.
- Bijela čokolada - u stvari i nije čokolada. Od čokolade sadrži samo kakao maslac, kome je dodan šećer, umjetna aroma i mlijeko, a ako se on zamijeni biljnim uljem dobijamo proizvod koji s čokoladom nema nikakve veze.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Nekoliko malih trikova za bolji užitak u konzumiranju čokolade:

- Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac. Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 °C. Nikada ne pohranjujte čokoladu u hladnjak – to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića
- Ukoliko kušate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada (izuzev bijele čokolade koja uopće ne sadrži kakao)
- Kada jedete tamnu čokoladu, pustite da Vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvačite kako bi se otpustila sekunadarna aroma. Potom pustite da još malo «odleži» u ustima. Na ovaj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra čokolada.
- Ukoliko se na površini čokolade stvorio bijelo – sivi pokrov, zbog neadekvatnog skladištenja, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti, okusu i teksturi, stoga izbjegavajte takvu čokoladu ako ste istinski ljubitelj ove namirnice


Top 10 reasons why we love chocolate:
10. Better than a sex - most of the time.
9. Always more at the store.
8. Makes my mouth happy.
7. Something fun to do alone.
6. Surprise centers.
5. Cheaper than Prozac.
4. Hides easily in my pocket.
3. Two words - mood swings.
2. Comes in pretty boxes.
And the #1 reason "I love chocolate" is..."being addicted won't get you arrested!"


...i to je to...nadamo se da vam se svidio post...čitamo se...pusssa od čokoladica...kisskiss
P.S. MARKO VOLI TE TVOJA ČOKOLADICA...cerek kiss




Post je objavljen 11.01.2008. u 13:07 sati.