Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpasiostalipsi

Marketing

BERNSKI PLANINSKI PAS (Bernersennerhund)

Najpoželjniji ljubimac iz psećeg svijeta!

Nazvan je po bernskom kantonu u Švicarskoj gdje je došao sa Rimljanima prateći Cezarovu vosjku, a tu se onda prilagodio i ostao. Ima sve karakteristike mastifa, a vjeruje se da potiće od molosa iz drevne Grčke i Rima. U njegovim precima se može otkriti nekih nasljednih osobina bernardinaca, njufaundlenda i rotvajlera. Žive u dolinama i planinama na početku diljem Švicarske gdje čuvaju stada i tjeraju goveda, čuvaju kuće, nose teret i vuku saonice sa mlijekom. Radni su psi izuzetno privlačnog izgleda vjerni svome gospodaru. Spadaju u red rijetkih trikolora u pasjem svijetu. Dugo su ostali u granicama svoje domovine. Prvi puta su se pojavili na jednoj izložbi 1904. godine kada ih je profesor Albert Heim standardizirao i odvojio od Appenzellerskog i Velikog švicarskog planinskog psa koji su se do tada vodili kao Švicarski psi. Najviše ih je bilo južno od Berna u kraju Durrbach. U selima su ga koristili kao čuvara i sve više kao psa za pratnju i obiteljskog psa koji je inzvanredno oprezan i upozorava na sve što mu se učini sumnjivim.

On je izuzetno dobar kućni ljubimac koji traži dosta prostora ili šetnje, privržen obitelji, a naročito djeci, voli se poigrati i sa drugim životinjama. Izuzetno je poslušan, ali ne i ponizan, brzo shvaća zadane mu radnje, te je "mekan" za obučavanje. Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate. U Engleskoj ga oblače u odore za priredbe i slične atrakcije za prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe. U čitavoj Europi je jako dobro zastupljen, a i u Americi mu je izuzetno porasla popularnost.

Na njemu prevladava crna boja, koja je prekrivena simetrično sa bakarnim plaštem, te bijelim ozračjima na repu, šapama, prsima (poput križa), te bijelom lisom na glavi. Mužjaci su u grebenu visine 64-70 cm, a ženke 58-66 cm gdje se tolerira do 2 cm. Težine su op FCI standardu 35-50 kg. Dlaka im je debela, srednje dužine, ravno ili malo valovita sa prirodnim sjajem i zahtijeva tjedno češljanje. Robusne su građe, snažnih kostiju, jake glave sa ravnom lubanjom, tamnosmeđih očiju dječje upitnog pogleda, snažnog proporcionalnog tijela, bujnog čupavog repa i zastavica na prednjim nogama.

PAS KOJEMU SE NE MOŽE ODOLJETI, IZUZETNO PRIVLAČAN ZA OKO

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 11.01.2008. u 11:27 sati.