Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HSS i HSLS amnestirali sudionike afera

O sastavu nove vlade ovih dana puno će se pričati. Čini se da se Sanader ovog puta rukovodio svojim predizbornom sloganom „Idemo dalje“, ali na onaj najgori mogući način. Zadržavajući u vladi one koji su se u proteklom mandatu našli u nekoliko sumnjivih situacija zbog kojih bi u zemljama razvijene demokracije već odavno bili politički mrtvi.

Berislav Rončević – Za vrijeme njegovog mandata HV i MORH dodirnuli su svoje dno. Kupovina kamiona za vojsku mimo natječaja, rušenje helikoptera, tajenje uloge hrvatskih snaga u Afganistanu, ukidanje vojnog roka bez ozbiljnog plana očuvanja obrambene moći u slučaju agresije, a sve u svrhu stavljanja naroda pred gotov čin ok ulaska u NATO samo su neki od grijehova Rončevića. Samo ovo spomenuto bilo bi dovoljno u nekoj zemlji s razvijenom demokracijom da Rončević nikad nogom ne kroči ni blizu nekoj od zgrada od vitalnog značenja za sigurnost zemlje, ali u Hrvatskoj taj čovjek dobio je novu igračku zvanu MUP. Nije to nimalo slučajno, jer je jasno da Rončević ništa nije radio na svoju ruku, već je bio poslušan vojnik koji je izvršavao tuđe zapovijedi. Nakon operacije NATO slijedi operacija MUP u kojoj možemo očekivati da se sve policijske snage bace na hvatanje sitnih prekršitelja, kako bi krupne ribe mogle mirno spavati, a Vlada RH hvaliti se statistikama o povećanoj stopi uhićenih prekršitelja.

Branko Vukelić - Čovjek za kojeg se zna da je sudjelovao u bar dvije afere od kojih je jedna čak poprimila međunarodni karakter i zbog koje nas EU pritišće. Prva afera je kupovina vijećnika HSU-a u Karlovcu gradskim novcem, za koju je čak potpisan i ugovor tako da bude sve crno na bijelo. Ništa se dogodio nije. Druga afera je Brodosplit, zbog koje nas EU drži pod povećalom i daljnja sudbina pregovora s EU direktno je vezana uz taj slučaj. Sve to nije bilo dovoljno da Branko Vukelić bude otpisan. Umjesto toga HV dobio je novog Zagorca u liku Branka Vukelića. Naime HV se u slijedeće četiri godine mora tehnički modernizirati. Prvi korak je realizacija kupovine oklopnih transportera pri čemu će u izradi transportera djelomično sudjelovati i hrvatske tvornice. Prvi zadatak Vukelića bit će kanalizirati tokove novca u dijelu proizvodnjke koja će se odvijati u Hrvatskoj, na način kako se to radilo u Brodosplitu, gdje je Vukelić tvrdnio da nije pojma imao što se događalo i da su ga obmanuli. Takav čovjek u nekoj razvijenoj demokratskoj zemlji bio bi proglašen trajno nesposobnim i opasnim po društvo, no u Hrvatskoj on je postao ministar obrane.

Ana Lovrin – Ministrica pravosuđa čiji je mandat obilježilo donošenje zakona kojime je čitav policijsko – sudski pogon upregnut u lov i procesuiranje uživaoca narkotika, donošenjem zakona po principu „vidjet ćemo da li smo dobro pogodili tim zakonom“ te stavom „ja ne razlikujem joint od teških droga“ dok je u isto vrijeme otvarala Go-go klub u Zadru, za koje se zna da su središta organiziranog kriminala kao što su droga i prostitucija. Drugo obilježje mandata Ane Lovrine je zaustavljanje svih reformskih procesa pravosuđa, što je također uočila EU i to nam jasno spočitnula u zadnjem izvještaju EK. Jedini konkretan „uspjeh“ ministrice Lovrin bilo je rješavanje po hitnom postupku slučaja oko kuće Ive Sanadera u Zagrebu, stečene na krajnje sumnjiv način, naravno u korist Ive Sanadera i to samo nekoliko dana po stupanju na ministarsku dužnost. Nagrada za „dobro odrađeni posao“ je novi mandat u istom ministarstvu iako će Hrvatska zbog njezinog resora ostati još godinama pred vratima EU.

Božidar Kalmeta – Ministar koji je odmah na početku prošlog mandata upao u veliku aferu Bechtel skupa s Miomirom Žužulom, kad su milijunski posao u eurima htjeli dati Bechtelu bez javnog natječaja. Ministar koji je otvorio Go-go klub u Zadru skupa s ministricom pravosuđa, te čiji vozač kojeg poznaje više od deset godina, reketari u slobodno vrijeme, a da on za to pojma nema. Božidar Kalmeta je ministar pod čijim je mandatom Hrvatska gradila najskuplje kilometre cesta.

Damir Polančec – Čovjek koji u trenutku „dekoncentracije“ odlučuje privatizirati KIM prodajući ga tvrtci s dvoje zaposlenih čiji godišnji profit nije dovoljan ni za mjesečnu plaću dvoje zaposlenih u KIM-u. Čovjek pod čijom se stražom dogodila afera „Maestro“ kada je četiri potpredsjednika HFP-a završilo u zatvoru, a da ni dan danas ne znamo za što su konkretno optuženi. Damir Polančec prevario je grad Hvar u aferi „Sunčani Hvar“ kada je obećao 25% + 1 dionicu gradu Hvaru, da bi na kraju od svega odustao iz jednog jedinog razloga; „Sunčani Hvar“ odavno je prodan Orcu tajnim ugovorom koji je objavljen na CNN blogu krajem prošle godine.

Unatoč svim poznatim činjenicama, HSLS i HSS pristali su sudjelovati u takvoj vlasti. Svojim pristankom jasno su rekli da oni podržavanju njihov rad i da što se njih tiče, afere ne postoje. Hoće li tako misliti i njihovi birači, vrijeme će pokazati. Vjerojatno puno prije nego li se oni tome nadaju. Polako ali sigurno, Hrvatska odlazi u dvostranačje.

Post je objavljen 11.01.2008. u 10:00 sati.