Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psisuzakon4ever

Marketing

Ljubav vlasnika i ljubimca je vječna

Emilyin povratak kući

Životna istina, na žalost, mnogo je surovija. Iako životinje, kada su izgubljene, svoj put kući krče ravnajući se po magnetskom polju zemlje, kretanju sunca i mjeseca, stvarajući mentalne mape, slijedeći svoje instinkte, a najčešće oslanjajući se na njuh i prateći i razvrstavajući razne mirise, činjenica je da većina njih svoj dom nikad ne pronađe. No, u ovo blagdansko vrijeme kada više no ikad želimo povjerovati u sretne svršetke, ispričat ćemo vam nekoliko provjerenih i potvrđenih priča o kućnim ljubimcima koji su svojim avanturama u pronalaženju doma i svojih vlasnika nadmašili zgode i nezgode Lassie iz bajke!

Jednu od najnevjerojatnijih, ali istinitih, avantura preživjela je obična američka mačka Emily, vlasnika Lesley i Donnyja McElhiny iz gradića Appletona, iz američke države Wisconsin. Emily je bila stara svega godinu dana kada su je nestašluk ili potraga za mačorom svog života odveli od kuće. Susjedi su je zadnji put vidjeli kada se igrala oko kamiona koji je prevozio kontejnere s balama papira, a koji je putovao za Chicago.

Ti su kontejneri kasnije pretovareni na brod koji je putovao prvo u Belgiju, a potom u jednu francusku luku. Upravo u Francuskoj jedan je zaposlenik luke pronašao izgladnjelu i žednu mačku, koja je srećom na sebi imala ogrlicu. Premda lučke radnike mnogi doživljavaju kao neosjetljive, ekipa te francuske luke nazvala je McElhinyje koji su preko Continental Airlinesa organizirali Emilyin povratak kući. Sigurno se malo koja mačka može pohvaliti da je kao Emily proputovala svijet i prevalila 7240 kilometara.




Doživotna ljubav


Obitelj Doolen iz Aurore, gradića u Illinoisu u SAD-u, pak, dobro je naučila da životinje kada vole - vole zauvijek. Kada su se zbog posla, naime, preselili u East Lansing u državi Michigan, odlučili su svog psa mješanca Tonyja ostaviti kod poznanika u Aurori.

No, još se pravo nisu ni snašli u novom gradu kad je, šest tjedana kasnije, za njima stigao - Tony. U prvi trenutak u hrpici prljave i zapetljane dlake, ispričao je kasnije gospodin Doolen, nije ni prepoznao svoga psa. Da je riječ o Tonyju prepoznao je tek po zarezotini na ogrlici koju je izgrebao još davno, provlačeći se u Illinoisu kroz žbunje. Tony je svoju obitelj tražio punih 420 kilometara, a vlasnicu su napokon shvatili da je i njihova ljubav prema simpatičnom i vjernom mješancu doživotna.

Hrabri vojnik Troubles

Američka vojska, pak, bilježi i pamti avanturu nevjerojatnog izviđačkog psa Troublesa. On je zajedno sa svojim vodičem, helikopterom prevezen u ratnu zonu Južnog Vijetnama 1960. godine. Narednik Richardson, Troublesov vodič, u tom je ratnom ludilu usred džungle bio ranjen i prevezen u MASH, ambulantu američke vojske.

Na Troublesa, uslijed ratnog vihora, nitko naravno nije ni pomislio. No, tri tjedna kasnije pas je pronašao put kroz 16 kilometara guste tropske šume i došao doma - točnije u generalštab First Air Cavalry Division u An Kheu, u Južnom Vijetnamu. No, kada se pojavio u svojoj vojnoj bazi Troubles nikome nije dao blizu sebe. Panično je tražio šator svog vodiča i te kad kada je pronašao njegov krevet i njegovu vojničku odoru - zaspao!

I za kraj ostala je najdirljivija priča o mačkici Misele koja je svoju vlasnicu, 82 - godišnju Alfonse Mondry, pronašla u bolnici, dakle tamo gdje nikad nije bila.

Gospođa u godinama, naime, baš je negdje pred božićne blagdane primljena u bolnicu zbog upale pluća, a Misele, obična mačka, put do nje pronašla je kroz vrevu grada i prepune ceste. Liječničko osoblje nije vjerovalo svojom očima kada je na krilu gospođe Mondry, na trećem katu bolnice, pronašlo mačku, kako savijena u klupko spava na nogama svoje vlasnice.

Unatoč svemu tome, ne uzdajte se u instikte svojih ljubimaca, nego ih brižno čuvajte i pazite.


Post je objavljen 12.01.2008. u 13:00 sati.