Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

Split i Osijek- ADU u raspadnom stanju?

Danas, ako nemate namjeru priznati da ste peder ili skinuti se gol vjerojatno ne možete niti doći do medijskog prostora. Činjenica da već gotovo dva mjeseca Akademije u Osijeku i Splitu prosvjeduju radi neadekvatne nastave nije interesantna medijima možda je dokaz da šezdesetosmu više nećemo doživjeti.

U svakom slučaju, ovo je već mjesec dana aktualno:

Poštovani Ministre,

obraćaju Vam se studenti treće godine studija glume Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Ovaj odjel od svojeg osnutka 2005. ne djeluje kako treba u smislu adekvatnog prostornog i kadrovskog uređenja. Upravo nas je ta činjenica, koja ove godine dolazi do stupnja potpune nesnošljivosti, nagnala da Vam se obratimo.

2005. godine kada je pokrenut naš studij s velikim entuzijazmom i željom za stvaranjem novog glumačkog kadra, prvu akademsku godinu nastavu smo polazili na tri različite lokacije od kojih su one namijenjene za strukovne predmete kao što su Gluma, Scenski govor i Scenski pokret održavani u prostorima primjerenim za takvu vrstu rada. Koristili smo prostore zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Split, te baletnog studija pri istoj instituciji.

Ove akademske godine (2007./2008.) na studij glume u Splitu upisano je novih osmero studenta. S tom su se činjenicom javili novi problemi vezani uz prostornu organizaciju nastave. Nama, studentima treće godine, dodijeljena je prostorija pri Umjetničkoj akademiji na Gripama u kojoj apsolutno nije moguće provoditi nastavu iz kolegija Gluma, Scenski govor i Scenski pokret.

Objasnit ćemo redom;
1. prostorija na Gripama fizičkim karakteristikama nije pogodna za nastavu Glume i Scenskog govora jer glas u prostoriji odzvanja te je nemoguće precizno ga pratiti u svrhu točne glasovno-tehničke izvedbe
2. prostorija ne odgovara potrebama nastave Scenskog pokreta jer je obložena parketom ispod kojeg je betonska ploča koja ne pogoduje gipkosti kretanja i samim time postaje potencijalno opasna za zdravlje studenata (natučenost zglobova, otekline…)
3. u prostoriji se nalazi cca. 150 stolica koje, za potrebe nastave Scenskog pokreta, svaki put treba uklanjati
4. strunjače i mačevi, kupljeni za potrebe Scenskog pokreta još prošle godine, nemaju se gdje staviti u prostoriju da tijekom svakog nastavnog sata budu dostupne studentima i profesorima
5. prostorija se koristi za sastanke, prezentacije, predavanja i slično što svakako ograničava komoditet studenata i korištenje prostorije za nesmetano vježbanje i provedbu nastave
6. u vrijeme kada je prostorija predviđena da se u njoj odvija nastava Scenskog govora, predvorje Akademije uvijek vrvi studentima, tako da se u dvorani čuje jaka buka
7. nakon nastave Scenskog pokreta, u vremenskom razmaku od samo 30 minuta, u prostorijama Akademije na Visokoj, imamo nastavu teorijskih predmeta na koju bi valjalo doći pripremljen – budući da se nakon fizičkog napora na nastavi Scenskog pokreta moramo tuširati, a to svakako nije moguće u prostorijama na Gripama, to je još jedan od nedostataka sporne prostorije.
8. prirodno svijetlo koje prodire u prostoriju i uz postavljene bijele zastore ne stvara ugodan osjećaj boravka u prostoriji, potreban za umjetničku koncentraciju i rad
9. u prostoriji nedostaje scensko svijetlo
10. u prostoriji nisu postavljeni paravani koji bi stvarali dojam kakvog-takvog scenskog prostora
11. prostorija ne sadržava ostavu u kojoj se mogu odložiti potrebni rekviziti
12. prostorija nema svlačionicu potrebnu za presvlake i odlaganje garderobe, kako privatne tako i one za scensku igru
13. sustav grijanja (kao ni hlađenja) u prostoriji nije adekvatan
14. u prostoriji je veliki glasovir koji ograničava prostor za igru


Navedeni su samo neki od nedostataka prostorije u kojoj jednoglasno odbijamo raditi i stoga tražimo od Vas, kao predstavnika Ministarstva nadležnog za ustanovu pri kojoj studiramo, da nam u što skorije vrijeme pomognete riješiti problem s prostorijama kako bismo nesmetano mogli uživati u studiju koji smo odabrali i koji bi i trebao biti užitak.
Ne zamjeramo mlađim kolegama na pogodnostima studiranja u prostorijama prikladnijim za ovakvu vrstu studija (barem što se tiče nastave Glume i Scenskog pokreta), ali nikako nam nije jasno da smo mi, kao stariji i koji bi sve više trebali osjećati pravu scenu, ostali zakinuti za takvo što. Držimo kako se, imajući na umu mogućnost nedostatka pravovaljanog prostora za obje generacije studenta, ova nova nije trebala ni upisivati ako će se nastava odvijati samo u korist jedne generacije gdje mi svakako imamo prednost.

S obzirom da na razini Akademije i Sveučilišta nismo dobili nikakav odgovor koji bi ponudio konkretno rješenje našeg problema, molimo Vas da nam pomognete.

Studenti,

Jelena Bosančić, Matea Elezović, Antonio Franić, Ana Gruica, Goran Marković, Andrea Mladinić, Ivo Perkušić, Petra Težak


Bedara,ha? Akademije već mjesec dana doslovce štrajkaju a nigdje konkretno iz medija.





Post je objavljen 09.01.2008. u 21:35 sati.