Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

sigur rós: heima

"heima" znači "kod kuće". nakon trinaest mjeseci putovanja po svijetu, sigur rós zajedno s gudačkim kvartetom amiina vraćaju se tijekom ljeta 2006. u svoju zemlju, na island, kako bi održali niz besplatnih, nenajavljenih koncerata. koncerti zauzimaju mjesto na glavnim trgovima gradova i malih mjesta, ali isto tako i u kavani, u staroj napuštenoj tvornici, na planini, u nečijem dvorištu.. ovo zanimljivo putovanje prožeto je pričama ljudi, životnim lekcijama, sviješću o ekološkim problemima i svime na što često zaboravljamo usmjeriti svoju pažnju.

iako je ovaj dokumentarni film o njima posveta islandu, ljudima koji na njemu žive i krajoliku, zanimljivo je to da u početku nisu imali na umu cijeli island, već samo njegov krajnji sjever - nacionalni park asbyrgi. kako je već puno glazbenika napravilo nešto slično, htjeli su da "heima" odudara od svega već stvorenog i viđenog. važan element u filmu su ljudi; njihov stav prema glazbi koju čuju, njihove zatvorene oči, cjelokupan dojam viđenog, netko u krupnom planu sa svojim prijateljima i obitelji, jutro u malom mjesnom caféu, djeca koja puštaju zmajeve, oprana odjeća koja se suši na zraku.. ukratko, duh islanda koji su ovdje uspjeli prenijeti na gledatelje.



kao podrška filmu, usporedno s njim izašao je i dvostruki album "hvarf/heim". "hvarf" znači "nestao" (što odgovara onome što se moglo dogoditi većini pjesama na njemu). sadrži njihove starije pjesme koje još nisu studijski snimili i novije snimke već izdanih pjesama. ovih dana, posebno na otvorenom radiju, često možemo čuti njihov singl "hljomalind" skinut upravo s ovog albuma. "heim", sličan naslovu filma, označava kuću ili dom. na njega su poredali akustične verzije pjesama sa sva svoja četiri albuma, uživo snimane tijekom ljeta 2006. ili u proljeće 2007. godine. najznačajnija skladba s ovog albuma je zasigurno "von" ("nada"), snimljena akustično (istina, na albumu "hvarf" stoji električna verzija) i otpjevana na izmišljenom hopelandskom jeziku.

sigur ros čine jon thor birgisson (vokali, gitara koju često svira gudalom), georg holm (bas), kjartan sveinsson (klavijature) i orri pall dyrason (bubnjevi).

lugh

Post je objavljen 09.01.2008. u 14:07 sati.