Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1986bbbzg

Marketing

Dinamo će dobiti novi stadion tek 2013. godine

Prema smjernicama, stadion u Maksimiru trebao je biti predan na korištenje Gradu najkasije do srpnja 2011. godine ali realno je da objekt bude gotov nakon još dvije godine



Za završetak stadiona Maksimir, izgradnju novog stadiona na Kajzerici te atletske staze na Sveticama Grad Zagreb trebao bi plaćati 180 milijuna kuna godišnje, i to kroz period od 22 godine, odnosno u 262 rate po 15 milijuna kuna mjesečno, piše Novi list

'Prema najpovoljnijoj ponudi koju smo dobili na natječaju, tvrtke Alpine Bau, ova tri projekta stajala bi Grad oko četiri milijarde kuna, izjavio je pročelnik za gospodarstvo i član Povjerenstva za dovršetak stadiona Ladislav Prežigalo.

O tome koliko u konačnici iznose druge dvije ponude – Max Bögela i domaćeg konzorcija na čelu s IGH, Prežigalo nije želio otkriti.

Situacija oko maksimirske priče bila bi daleko jasnija da su gradski oci, odnosno Povjerenstvo za dovršetak stadiona, odlučili javnost izvijestiti o svim brojkama ponuđača na konferenciji za novinare, primjerice.

Kako nisu, novinari su baratali s nekoliko cijena – od 3,6 do 4,3 milijarde kuna, koje su se pokazale krivima, bar u odnosu na posljednje brojke koje je pročelnik Prežigalo jučer iznio.

Pročelnik Prežigalo tvrdi da će Maksimir, zajedno s Kajzericom i Sveticama biti jedan od najjeftinijih u Europi, ako se, kaže, uzme da je cijena po stolici – 1.978 eura. S obzirom da je riječ o 51.180 mjesta u Maksimiru, 15.000 na Kajzerici te 3000 na Sveticama, cijena čiste izgradnje trebala bi iznositi oko 137 milijuna eura ili nešto više od milijardu kuna

Osim što je sada jasno da je za završetak Dinamovog stadiona i
što paket uključuje stvarno potrebno četiri milijarde kuna, pomaknuli su se i rokovi. Naime, prema smjernicama koje su bile postavljene privatnom partneru, stadion u Maksimiru trebao je biti predan na korištenje Gradu najkasnije do srpnja 2011. godine.

Realno je da će taj stadion ipak biti gotov do 2013. godine, ističe Prežigalo.

Onaj na Kajzerici s 15 tisuća mjesta koji se mora prvi izgraditi da bi Dinamo i reprezentacija imali gdje igrati za vrijeme rekonstrukcije Maksimira trebao bi biti završen dvije godine ranije.

No, rješenje za maksimirsku sapunicu još uvijek nije na vidiku jer će odluku donijeti građani na referendumu koji, zbog procedure, ne može biti održan prije svibnja. Zagrepčani će birati, kao što je poznato, između dovršetka Maksimira i novog stadiona na još nepoznatoj lokaciji.

Do 15. siječnja Grad Zagreb mora pronaći altenativnu lokaciju, a govori se o Laništu i Kajzerici, nakon čega će pozvati sve tri tvrtke koje su dale valjanu ponudu za dovršetak Maksimira, da isto tako naprave obvezujuće za drugi stadion.

Priču o gradnji novog stadiona potaknuo je Jure Radić, direktor tvrtke IGH koja je dala i najnepovoljniju ponudu za Maksimir, tvrdeći kako novi stadion može sagraditi na Jakuševcu, za samo 120 do 150 milijuna eura, ali bez zemljišta i infrastrukture.

Pročelnik Prežigalo kaže kako razlog odugovlačenja u dovršetku maksimirskog stadiona ne leži u političkim ili građevinsko-lobističkim razlozima, već u nedostatku financijskih sredstava, budući da je proračunski novac utrošen na 'važnije prioritete'.


Post je objavljen 09.01.2008. u 11:05 sati.