Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zbogkomentara

Marketing

Sila

Posljednjih dana često se može čuti, čitati, komentirati na temu "nasilni policajci", štoviše bila je to tema i u prošloj Piramidi.
Slučaj 1:
Potaknuta maloprije pročitanim člankom o smrti čovjeka u Kanadi izazvanoj pretjeranom silom koju su primjenili policajci. Kažu da je pokojnik bio poznat kao nasilnik, umirovljeni je vojnik itd. I sad su ga zbog nekog incidenta tak zamlatili da su mu ruku potrgali i suzavcem ga malo "osvježili", pa je od tih posljedica preminuo u bolnici. Direktor kanadskog SIUa kaže da je reakcija policajaca bila sasvim razumna obzirom na okolnosti.
Slučaj 2:
Hrvatska. Nasilni policajac, otprije poznat po sličnim reakcijama i nepriličnom ponašanju za vrijeme nošenja službene odore, nasmrt zatukao mladića koji mu se "navodno" protivio i izazivao. Navodno kažem jer svi imaju samo riječi pohvale za dotičnog, pa je onda vrlo upitno koliko je policajčeva izjava istinita!

Nalazim više poveznica u ovim slučajevima. Krenuvši od nasilnih policajaca, vojnika i ostale uniformirane ekipe. U Kanadi su u prvom slučaju umirovili nasilnog vojnika (ne znam nakon koliko izgreda), što svakako podupirem, jer ako ne možeš svojoj zemlji služiti časno, bolje nemoj nikako. No, u Hrvatskoj to nije slučaj, jer ovaj više puta u nedozvoljenim radnjama uhvaćeni policajac (a zasigurno nije jedini) nije lišen službene odore i dužnosti.
Nadalje, bezvlast koja vlada u pojedinim institucijama stvarno prečesto prelazi sve granice, kao što je vidljivo u oba primjera, na dva različita kraja svijeta.

Imam osjećaj da su se ovi u uniformama počeli ponašati, malo je reći, kao Bogovi, jer kaj je danas potrgati, osakatiti, pa čak i ubiti čovjeka, kad iza tebe stoje glavešine i samo kimaju glavom jer to je opravdana upotreba sile.

Samo čekam da stanem na krivu prugu zebre dok prelazim cestu, pa da me šusne tam neki plavac, jer ak ne plešeš kak se njemu sviđa, bolje ti je da ne plešeš.

Post je objavljen 09.01.2008. u 08:18 sati.