Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoroblog

Marketing

"Bojno polje Istra" u Rijeci

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U RIJECI PREDSTAVLJEN ROMANESKNI PRVIJENAC DANILA BROZOVIĆA

SF o ratu za odcjepljenje Istre

Roman »Bojno polje Istra«, u kratko je vrijeme svoga postojanja, čak i prije no je pročitan, već izazvao brojne komentare pa i javne pozive na spaljivanje

RIJEKA - Ne znam što vas je privuklo u ovolikom broju: provokativnost teme ili ljubav prema SF-u, rekao je u uvodnom izlaganju Davor Šišović, urednik jučer predstavljenog SF-romana Danila Brozovića »Bojno polje Istra«, koji je u kratko vrijeme svoga postojanja, čak i prije no je pročitan, već izazvao brojne komentare pa i javne pozive na spaljivanje knjige. Šišović, inače urednik predstavljene knjige u izdanju Naklade »Zoro«, uvjeren je da je to stoga što se dio komentatora uhvatio tek jednoga tematskog sloja, a to je ratno razaranje Istre, što tumače kroz negativne političke konotacije, a da knjigu uopće nisu pročitali. Njih, ali i ostale zainteresirane, Šišović je pozvao da pročitaju prvi SF-roman u Hrvatskoj distribuiran uz dnevne novine (»Glas Istre«) u, za SF, ali i ostale knjižne naslove, ogromnoj početnoj nakladi od 3.000 primjeraka.

Slično kao i apostrofirani komentatori, i Ernie Gigante Dešković, jedan od predstavljača romana, potvrdio je slične podijeljene emocije nakon pročitana odlomka u kojem mu se rodna Opatija sravnjuje sa zemljom, no pročitavši knjigu do kraja utvrdio je da je riječ o vrijednome djelu. Dešković je potom nešto više govorio i o stvarnosnim, povijesnim poticajima za temu nezavisnosti Istre, napomenuvši da je Brozovićev roman prva fikcija koja takvo što tematizira na rečeni način, no da nije ujedno i prva knjiga o tome.

Autor je knjige, u formi odgovora na Šišovićeva pitanja pojasnio da je na temu došao gotovo slučajno, razgovarajući s kolegama SF-piscima te da mu nije bila nakana propagirati ideju odcjepljenja Istre, već je htio napisati antiratni roman. Takav u kome tzv. mali ljudi uvijek gube, dok dobivaju tek mafija i korporacije.

Upravo potonje, pojasnio je Šišović, određuje Brozovića kao cyberpunk-pisca, takvoga kojemu interesi nisu u dalekim svemirskim prostranstvima, već su puno bliže konkretnim problemima gubitka važnosti države, a jačanju multinacionalki i sličnim problemima koje artikulira suvremeno promišljanje privrede i društva.

Brozović je inače u SF-krugovima poznat i priznat kao autor kratkih priča, a »Bojno polje Istra« prvi je njegov roman.

Davor MANDIĆ
Foto: D. ŠKOMRLJ

(objavljeno u Novom listu, 5/6. siječnja 2008.)


Post je objavljen 08.01.2008. u 10:33 sati.