Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 17, 4. siječnja 2008. – ODMOR NA SJEVERU (Lake Placid/Nacionalni Park Adirondack, New York State)

«Zašto ne otiđeš skijati?», pita me vlasnik B&B-a nakon što sam ga pitao kako ubiti poslijepodne. «Ali ja ne skijam...», kratko i jasno odgovorim ja. A on će: «Nema veze. Na planini daju sate skijanja. Naučit ćeš.». Malo se premišljam, a onda odlučimo nazvati info centar Whiteface Mountain. Izgleda da postoji škola skijanja u malim grupama u 10:00 i 13:00 sati. Kako je 10:00 sati ponovno iza mene, odlučujem se za termin u 13:00. Preko telefona mi kažu da dva sata škole skijanja + najam cjelokupne opreme te jednodnevni ski pass stoji 99 dolara. Nije baš jeftino, ali odlična prilika da naučim skijati. A skijanje u Americi mi uopće nije bilo ni na kraju pameti...
U 12:20 stojim pred Candy Manom, lokalnom «čokolatarnicom» (nemam pojma kako se to točno zove na hrvatskom), i čekam besplatni autobus koji svakog dana nekoliko puta dnevno povezuje Lake Placid i Wilmington s Whiteface Mountain. I čekam i čekam vani na snijegu. Prolazi 12:30, zatim 12:40, a u 12:50 odustajem od skijanja i vraćam se u sobu. Vlasnik B&B-a se ispričava. Malo se zafrknuo i nije vidio da iz Wilmingtona za Whiteface autobusi prometuju samo vikendom, dok iz Lake Placida idu svaki dan nekoliko puta. Danas je petak. Nemam sreće. Skijanje će još morati pričekati neko vrijeme.
Cijelo poslijepodne provodim u sobi pred televizijom. Gotovo svi kanali su prepuni priča o američkim predsjedničkim izborima i reklamama Hillary Clinton, Barack Obame i drugih da mi televizija baš i nije neka utjeha. Nakon što sam preživio naše nedavne parlamentarne izbore, nije mi sad do američkih.
Pred mrak odlučujem malo protegnuti noge i istražiti Wilmington. Sam sebi obećajem da ovaj put nema duge šetnje. Par metara niz ulicu nalazi se rijeka, koja je naravno potpuno zaleđena i prekrivena snijegom pa izgleda kao livada, i kameni most preko nje. A još malo dalje mali poštanski ured, još nekoliko B&B-a, dvije crkvice (od kojih je jedna jednostavna drvena, ali veoma slikovita), te mala trgovina s nečim što liči na benzinsku postaju. Saznajem da benzin u Americi stoji svega 3,50 dolara po galonu (1 galon=3,785 litara, što ispada 0,92 dolara po litri!!!). Amerikanci pokrenu niz ratova koji podignu cijenu nafte do neviđenih visina, a onda imaju vjerovatno najjeftiniji benzin na svijetu. Ne mogu vjerovati!

FOTOGRAFIJE WILMINGTONA


Post je objavljen 19.12.2007. u 06:40 sati.