Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Univerzalizam kao religija: jedan Bog, bezbrojni putevi

Lijevo: stilizirani plamen u kaležu simbol je unitarijanaca-univerzalista.

U jučerašnjem napisu o štrajku glađu Branimira Glavaša, spomenuo sam usput da se religijski izjašnjavam kao unitarijanac-univerzalist. Danas, na dan kada bismo se po njegovom imenu u slavenskim jezicima trebali isključiti od svakodnevnih "djela", osjetio sam potrebu nešto o tome napisati ovdje. Da bi me oni, koji me stalno ili povremeno prate, mogli bolje razumjeti.

Prvi sam put naletio na tu nezgrapnu sintagmu sa sva 'U' prije oko dvije i pol godina, na neobičan način. Naišao sam na stranicu Belief System Selector, koja vam pomaže da pronađete koja je religija ili sustav vjerovanja najbliža vašim osobnim uvjerenjima. Trebate odgovoriti na seriju pitanja, i na osnovu vašeg odgovora pravi se rang-lista religija, prema postotku slaganja.

Napravio sam to iz znatiželje. Pitanja su bila ozbiljna i suvisla. I gle: na prvom mjestu, sa 100% (!) našla se odredica 'unitarist-universalist'! Što je sad to, nikad čuo!? (Na drugom mjestu ispalo mi je 'sekularni humanist', a na trećem 'liberalni kveker'. Rimokatolička crkva našla se na pretposljednjem, 26. mjestu, a iza nje samo Jehovini svjedoci.)

Pa sam onda prosurfao okolo i našao neke sajtove sa informacijama. Neću sada duljiti s objašnjenima. Riječ je o dva sustava mišljenja, koji su iznikli u okviru protestantskih gibanja u XVI. st.. Unitarijanci naglašavaju Božje jedinstvo, a univerzalisti jedinstvo ljudskoga roda. I jedne i druge surovo su proganjali ne samo Rimokatolička crkva, nego i institucionalizirane protestantske (luterani i kalvinisti). Tako u Europi danas postoje samo manje grupe. U SAD, gdje je religijska tolerancija jedna od stupova političkog poretka, ima ih oko 800.000. Obje grupe ujedinile su se 1961. u Unitarian universalist association of congregations.

Dajem još dva linka na sranice sa jednostavnim objašnjenjima o čemu se radi:
beliefsnet.com
religiooustolerance.org.
Riječ je o visokoapstraktnom filozofsko-religijskom stajalištu, koje sigurno ne može privući masovno sljedbeništvo. Ali meni, zaključio sam, savršeno odgovara. Zadovoljava moju minimalnu potrebu za pripadnošću i moj smisao za ono metafizičko i za paradokse. Sa potonjeg sajta, prenosim jednu šalu koja mi se jako sviđa i odlično opisuje način mojeg razmišljanja.

Unitarijanac-univerzalist je umro. Na putu za zagrobni život, nailazi na raskršće sa putokazima. Lijevo piše: "Prema raju", desno: "Prema diskusiji o raju". Bez oklijevanja, UU krene desno.

Nisam pokušao uspostaviti neki službeni kontakt sa drugim unitarijancima-univerzalistima. Ali, počeo sam se tako izjašnjavati (ili, češće, samo kao "univerzalist"). (Pokušavam naći bolji izraz, jer ovaj je previše, hm, univerzalan :sretan. Eksperimentirao sam sa 'univerist', ali ne zvuči dobro.) Bez potrebe za nekom osobitom organizacijom i zajedničkim ritualima.

Čak sam sastavio Moje univerzalističko vjerovanje. Prvi put prije dvije godine. Ovdje ga prenosim s nekim dopunama..


MOJE UNIVERZALISTIČKO VJEROVANJE

1. Monizam

1.1. Vjerujem da postoji Viša Realnost, nedostižna ljudskim osjetilima i zdravom razumu.
1.2. Vjerujem da je Viša Realnost izvor smisla naše egzistencije kao svjesnih i mislećih bića.
1.3. Muškarci i žene žude i tragaju za razumijevanjem smisla na razne načine: proučavanjem svetih spisa, filozofskim umovanjem, mističkom zanosom, pjesničkom imaginacijom, znanstvenim istraživanjem, tjelesnom i emotivnom ljubavlju.
1.4. Ljudi imenuju višu realnost na mnogo načina: Bog (Jahve, Alah, Ahura Mazda, Vakantanka, Brahma), bitak, duh, ništavilo, svijet čistih ideja, priroda, materija, mreža života itd.

2. Pluralizam

2.1. Vjerujem da je raznolikost među ljudima, vjerama i idejama u skladu s Višom Realnosti.
2.2. Iako Višu Realnost zamišljamo kao jedinstvenu, ona se manifestira kroz beskrajnu raznolikost likova, činova, osjećaja.
2.3. Nikome nije dano da sa potpunom pouzdanošću zna da je njegova spoznaja bolja od drugih.
2.4. Mi nikada ne možemo "posjedovati" istinu o Višoj Realnosti. Realni život uvijek ostaje pun nesigurnosti, nedoumica i traganja.

3. Humanizam

3.1. Vjerujem da svaki čovjek ima sposobnost da sagleda barem mali djelić od onoga što ta Realnost jest.
3.2. Vjerujem da svaki iskreni napor da se smisao dostigne sadrži u sebi barem djelić smisla.
3.3. Vjerujem da u svakoj postojećoj religiji, znanosti, poeziji, mitu, zanosu.... postoji barem mali odbljesak onoga što Viša Realnost jest.
3.4. Zato nikada ne smijemo drugima silom nametati svoja viđenja i uvjerenja..

4. Ljubav


4.1. Moramo cijeniti jedni druge u našoj univerzalnost ljudskosti.
4.2. Moramo cijeniti jedni druge u našoj neponovljivoj individualnosti.
4.3. Moramo cijeniti prirodu u kojoj živimo, koja je također odbljesak Više Realnosti.
4.4. Moramo nastaviti živjeti, tragati, stvarati, i pomagati jedni drugima.

Post je objavljen 06.01.2008. u 21:28 sati.