Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

Zvijezda me vodila ...

Na nebu je zvijezda izašla visoko, visoko, visoko
i na široko, široko, široko.
I divno je ona blistala, blistala, blistala,
Zvijezda od sviju sjajnija, sjajnija, sjajnija.


.....................Image Hosted by ImageShack.us


Nebo, daj oku zvijezdu visoku vidjeti, jer triju Kralja stazicu valja slijediti, slijediti.

Svijetla nebesa čine čudesa rođenom,
Anđeli svoju pjesmicu poju malenom, malenom.

Kraljima zvijezda u Betlem kaže stazicu,
Po njoj su tako spoznali lako štalicu, štalicu.

Tamjan i zlato, mast dragu na to uzeše,
Slijedeći svjetlost, od Boga milost, pođoše, pođoše.

Došav u Betlem, pred Kralja mladog padoše,
Darove svoje Isusu kralju dadoše, dadoše.

Kralju kraljeva nek slavu pjeva svaki nas,
Daj svijete cijeli ti se veseli ovaj čas, ovaj čas!



***Image Hosted by ImageShack.us


Tri kralja jahahu s onih sunčanih stran,
tri dara nošahu: mirh, zlato, tamijan.
Tri kralja dođoše pred grad Jeruzalem
pitajuć za mjesto gdje se rodi Isus.
U palači stojeć, odgovori Irud:
naći ga nećete, zalud je sav vaš trud.
Ako ga nađete, natrag se vratite,
i meni Irudu glase donesite.
Irude prehudi, Irude prekruti,
Krista hoćeš ubit, to nam srce sluti.
Al im od anđela, u snu nauk je dan,
nuke dalje krenu, iskati drugi stan.



*************Image Hosted by ImageShack.us

Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorodenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici medu siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila dražesna legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Valjda zato što je on od apostola prodro najdalje na istok, cak do Indije. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Koeln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignuta na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveci ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti magi ili kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dodoše pokloniti Isusu i na taj nacin naznaciti da je on Spasitelj za sve ljude.


Danas je blagdan BOGOJAVLJENJE /SVETA TRI KRALJA/

Image Hosted by ImageShack.us


Volim promatrati zvijezde ...
Čudesnu ljepotu njihova sjaja jače uočavam od noći kada me je ta ljepota privukla, uvukla se kroz pukotinu potpuno slomljene i u mrak zavučene duše koja već duže vremena nije zamjećivala ništa oko sebe. Bila je pobjegla u samoću u nemoći se pitajući:
"Kamo? Kako dalje"
"Ovdje je kraj svega, dalje više ne mogu." - bio je odgovor.
"Da, ali nisam sama. Postoje osobe koje ovise o mojoj prisutnosti, koje neće moći nastaviti i naći put bez mene ..." - ostala je tiha konstatacija u zraku.
Batrgala se moja duša u vrtlogu crnih misli dok ih zvijezda najjače svjetlosti nije odvukla i usmjerila na svoj očaravajući sjaj. Kao hipnotizirana sam je gledala i poput bljeska u moždane je doprlo:
"ISUS !!!
On je ljubav. On može što ti ne možeš. Pred Njega stavi sve!
To su tvoji darovi koji će Ga obradovati jer Mu ih povjeravaš uzdajući se u Njegovu moć, moć Ljubavi prema tebi koja će pronaći rješenje, najbolji put.
Darovi su to samo tvoji i On ih već dugo očekuje da Mu ih pokloniš."
Put kojim me je On usmjerio više nije bio isti. Ne samo da se promijenio smjer kojim sam namjeravala krenuti nego što je najvažnije:
Više nisam bila sama. Netko me je primio baš ovakvu kakva jesam i na put krenuo sa mnom ...


**********************Image Hosted by ImageShack.us


1U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. 2Ona bijaše u početku u Boga. 3Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade 4u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; 5i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.
/Iv 1,1-5/

Dakle upravo ova Riječ je ono sjajno svjetlo u tami noći, ona zvijezda vodilja koja se daje mnogima, ali je vide samo oni kojima su oči duše širom otvorene i koji su na taj način mudraci koji nalaze put do onoga mjesta gdje se Isus uvijek iznova rađa i dolazi kako bi nas spasio od smrti grijeha i dao nam život vječni.

*****Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 06.01.2008. u 18:04 sati.