Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

U spomen: Galiano Pahor

Ako niste čuli, Galiano Pahor, jedan od najobrazovanijih glumaca domaćeg teatra preminuo je nakon teške bolesti.

Image Hosted by ImageShack.us


Rođen je 17. listopada 1955. u Puli. Za glumački se poziv školovao van granica Hrvatske, u glumačkoj školi u Rimu. Više od trideset godina bio je član ansambla riječkog HNK. Kada se 1976. zaposlio u tom kazalištu postao je član glumačkog ansambla. Tamo je proveo slijedećih desetak godina, a onda je prešao u ansambl Hrvatske drame. Posljednjih nekoliko godina obnašao je dužnosta ravnatelja Hrvatske drame riječkog HNK.

Galiano Pahor ostvario je impresivnu umjetničku karijeru, nastupao je u 70-ak predstava u riječkom HNK, ali je surađivao i s drugim kazalištima iz zemlje i svijeta. Također valja istaknuti da je i glumio u desetak filmova. S obzirom da je posjedovao iznimne pjevačke sposobnosti najupamćeniji će ostati njegovi nastupi u mjuziklima kao što su "Jalta, Jalta", "Kiss me Kate" i "Karolina Riječka".

Posljednja velika uloga koju je odigrao Galiano Pahor bila je uloga Ignjata Glembaja u drami „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže, u režiji Branka Brezovca. Podsjetimo, u toj je predstavi nastupala i Severina tumačeći barunicu Castelli.

Uz iskrenu sućut obitelji, opraštamo se od ovog umjetnika....

Post je objavljen 06.01.2008. u 15:30 sati.