Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

istočno od raja: palačinke s nadjevom od jabuka ...

Photobucket
forbidden fruit

Pozvah Te na kavu.
K meni, kući ... Prvi put. Ustvari, pozvao si se sam, da konačno vidiš moj vrt ... a ja više nisam imala srca izmišljati izgovore.
Ljeto je tek počinjalo, večer je bila topla. Sjeli smo za stol u vrtu, pod marelicom, plodovi joj tek počeše bubriti i rumenjeti. Oko nas je sve nicalo i bujalo, a mi se pretvarasmo, neuspješno, da zima još uvijek traje.
Sjedoh Ti nasuprot. I jedva smiješak sakrih kad sam Ti vidjela razočarani pogled koji si spustio na praznu stolicu do svoje. Pijuckali smo i pričali, a mračak se polako počeo spuštati. Uočio si svijeću na stolu i upalio je. Pričao si uglavnom Ti, sve euforičnije, sve brže, iako inače nisi brbljiv.
A ja sam Te slušala, nalaktivši se na stol, o kako nepristojno ...

Odjednom si zašutio. Gledali smo se, dugo, preko plamena svijeće, a onda si pružio ruku preko stola ...

Popij svoje piće i poslušaj vrapce kako ćućore u grmu japanske dunje, spremajući se na počinak ...
Odmah ću se vratiti
... i pobjegoh u kuhinju.

Nadjev od jabuka bio je već spreman, dobro ohlađen u hladnjaku. I tijesto je već bilo umućeno, trebalo je samo ispeći nekoliko palačinki. Spojiti vruće, tek pečeno tijesno i hladan nadjev, sve posuti mrvicama badema ...
Dok okretah posljednju palačinku, Tvoje se ruke sklopiše oko mojeg struka, okrenuše me, ogrliše, stegnuše, privukoše sebi ... Smijao si se bećarski jer sam se trgla, zadrhtala, kao da me je netko opekao.

Izgleda da Ti inače nitko ne zaviruje preko ramena, dok spremaš slastice ... rekao si.
A jabuke mirišu slatko, skoro kao Ti ...

***

Bit će još prehladno za sjedenje u vrtu, kad mi uskoro dođeš. Marelica još neće pupati, vrapci će šutjeti, prisluškujući, u grmu japanjske dunje. No svijeća će mirisna već gorjeti na stolu ... i palačinke će biti vruće. O, kako će se dobro stopiti s ledenim nadjevom ...

Uz jabuke, nasjeckat ću u nadjev i malo suhih marelica, pa ću Te pitati:
Možeš li okus odgonetnuti, Sladokušče?

Photobucket



Eddie Calvert[Cherry pink & apple blossom white ]


Priprema:
1. Za smjesu za palačinke u zdjelu stavite brašno i čokoladu (kakao) u prahu i ostavite rupu u sredini. Istucite zajedno jaja i mlijeko. Ulijte smjesu u zdjelu s brašnom i kakaom (čokoladom) te tucite sve dok se svi sastojci ne prožmu, a smjesa postane glatka. Smjesu hladite 30 minuta.

2. U međuvremenu pripremite nadjev. Stavite jabuke u teflonski lonac zajedno sa šećerom, muškatnim oraščićem, narančinom koricom i sokom. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru, poklopite i krčkajte približno 3 minute, sve dok voće ne omekša.

3. Zagrijte malo ulja na teflonskoj tavi. Ulijte malo smjese na zagrijanu tavu i razlijte je do rubova da u cijelosti prekrije dno. Pecite na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok smjesa ne postane mjehurasta, a zatim je okrenite da se na isti način ispeče i druga strana palačinke. Stavite palačinku na kuhinjski papir. Ispecite i ostale palačinke na isti način. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 10 palačinki.

4. Poslužite palačinke nadjevene smjesom od jabuka i posute s malo šećera u prahu.

Recept iz knjige "Kuharica za dijabetičare" (Profil)


A ja još sve pospem s malo mljevenih oraha ili prženih badema ... u nadjev dodam malo sitno sjeckanih suhih marelica ... i dobro rashladim ...


I'm in heaven when you kiss me

P.S.

Za one koji nisu čitali Rose od početka, a zanima ih:
Rose i Morpheus







Post je objavljen 12.01.2008. u 00:01 sati.