Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Gospodarske vijesti iz Nihona

Prvo poskupljenje mlijeka u Japanu nakon 30 godina

Dvije vodeće japanske kompanije za proizvodnju mliječnih proizvoda, “Meiji milk” i “Morinaga milk”, najavile su prvo povećanje cijena mlijeka poslije 30 godina. Svoju odluku kompanije su obrazložile naglim poskupljenjem kukuruza i druge stočne hrane, izazvanim sve većom primjenom tih usjeva u proizvodnji biogoriva, prenijela je ruska agencija Itar-Tas.
Cijene mlijeka u Japanu će porasti za tri posto od travnja, kada počinje nova 2008. financijska godina, što će nesumnjivo podstaći poskupljenje svih mliječnih i većine konditorskih proizvoda.
U listopadu su cijene u Japanu već skočile do najvišeg desetogodišnjeg nivoa zbog rekordnog poskupljenja nafte.
Početkom stoljeća, u Japanu je uz praktično nulti privredni rast zabilježena deflacija, pad indeksa cijena. Počev od 2005. godine privreda Japana postepeno obnavlja rast, a 2006. godine je, prema procjenama, inflacija iznosila 0,2 posto.

Hina,12/12/2007.

Fukuda pozvao na veću suradnju između Japana i Kine

Čelnici država ipak nisu riješili spor oko bogatih nalazišta nafte i plina

Peking-Japanski premijer Yasuo Fukuda jučer je u Pekingu tijekom posljednjeg dana svojega četverodnevnog posjeta Kini pozvao na veću suradnju između dvije države. Kako prenose agencije, Fukuda je novinarima rekao da je razgovarao s kineskim čelnicima i da su ponovno zaključili da Japan i Kina mogu više postići zajedno nego odvojeno. Fukuda je tijekom posjeta razgovarao s kineskim premijerom Wen Jiabaom i predsjednikom Hu Jintaom. U sklopu međusobnih razgovora šefovi vlada dviju gospodarskih sila Azije obvezali su se da će nastaviti pomirenje pokrenuto prošle godine. Čelnici Japana i Kine dogovorili su su da će nastaviti politički dijalog na visokoj razni, te su potvrdili su da će kineski predsjednik Hu Jintao tijekom sljedeće godine posjetiti Japan. Tijekom vikenda Fukuda je u gradu Tianjin posjetio tvornicu automobilske tvrtke Toyota. Japan je inače prvi strani ulagač u Kini, a ukupna trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2006. godine 207,35 milijardi dolara, što je predstavljalo povećanje od 12,4 posto u odnosu na godinu prije. Unatoč zatopljenju međusobnih odnosa, dvije zemlje ipak nisu postigle rješenje teritorijalnog spora oko bogatih ležišta nafte i plina u Istočnom kineskom moru, koja prema procjenama iznose oko 25 milijuna tona sirove nafte i 200 milijardi prostornih metara plina. Japan je zabrinut da bi Kina, koja crpi naftu iz područja blizu područja kojeg Tokyo smatra svojom ekonomskom zonom, mogla iscrpsti resurse iz geološke strukture koja se prostire na japansko područje.

Hina,31/12/2007.

* vezani članci,vidi


Post je objavljen 05.01.2008. u 11:53 sati.