Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Posjet mladih iz Udruge "Isus je put" - 2.dio


I gdje smo stali?

Udruga "Isus je put" je udruga mladih, koji se svakog četvrtka nalaze u prostorijama III. gimnazije u Splitu radi duhovnog rasta. Udrugu je, zajedno s mladima, osnovala časna sestra Darija Bota (vjeroučiteljica u navedenoj školi), a inače je školska sestra franjevka iz Splita. Već davne 1992. godine započeli su se malobrojni učenici skupljati kako bi rasli u vjeri i produbljivali ju. Broj mladih je s vremenom rastao, a najznajčajniji su trenutci u godini kada se dolazi na hodočašća diljem Europe, ali i svijeta. Redovni odlazak na hodočašće je za Novu godinu kada se sudjeluje na hodočašću povjeranja na Zemlji u organizaciji braće iz Taizea. Tako su mladi ove godine iši u Ženevu i usput su navratili nama u posjetu.

Naravno, da ne bi zaboravili, Danijel i Terze su bili oni koji su prošli kroz Udrugu i gdje su ostvarili začetke svojeg poziva. Naravno, iskustvo rada s mladima su stekli dugogodišnjim organiziranjem i vođenjem hodočašća, tako da je dobar dio mladih koji su bili u posjeti u brojnim prigodama bili zajedno s njima na hodočašćima.

Pri kraju zahvala u dvorani "don Bosco", maestro je zahvalio časni Dariji na posjetu te poželio da mu pošalje još najmanje četiri novaka za iduće godine (on je Danijelu odmah poslije sv. Mise čak i pokazao tko bi to mogao biti.... dakle...dragi mladi...vidi vam se na čelu yesyesyes ). Potom je časna upitala mlade jesu li spremni krenuti za Kristom ako ih pozove?! Uz maestrovo obećanje kako će posjetiti Split (za što se mi tako žarko molimo!!!!!!) zapjevalo se par hrvatskih pjesama koje su imamile suzu na oko.

Nakon pozdrava, zajedničke fotografije i dobrih želja uputili smo se zajedno prema Torinu, točnije Valdoccu gdje je bila naša prva postaja. Danijel, Terze i jedan "stariji dio ekipe" su u kombiju vozili prema Torinu, dok su David i Branko bili u autobusima. David je, naravno, jedva dočekao veći broj Hrvata kako bi uz gitaru podigao atmosferu. Iako su ga svi vidjeli prvi put, ne treba ništa više kazati kako je bilo u autobusu, osim što su ga mladi htjeli vezati na stolicu do Splita da se zabavljaju. S druge strane, Branko se u priči upoznavao s drugim članovima Udruge. Stigavši u Torino počelo je sniježiti. Unatoč tim vremenskim (ne)prilikama, nismo odustajali. Na početku je Danijel objasnio nastanak Oratorija i njegovo značenje te smo razgledali baziliku Marije Pomoćnice. Diveći se ljepoti bazilike i upoznavajući se sa njenom unutrašnjošću, zajedno smo izmiliti tri "Zdravo Marije", po dobrom salezijanskom običaju. U don Boscovim sobama smo pogledali sedmominutni film, a salezijanac koji je zadužen za ovaj dio don Boscovih soba, čestitao je časnoj Dariji na uzornim mladima, rekavši da ovakvu pristojnu i dobru mladež ne viđa svaki dan. Ostao je iznenađen njihovom pozornošću i ponašanjem prilikom gledanja filma i obilaska ne vjerujući da je samo jedna časna povela stotinu mladih na hodočašće..... Nakon slikanja ispred don Boscova kipa krenuli smo prema centru Torina. U crkvi "Madonne della Consolata" (Majke Božje Utješiteljice), zapalile su se mnoge svijeće te smo ostali u kratkoj molitvi. Potom smo se zaputili u centar grada i razdvojili smo se u manje grupe jer je svatko dobio vremena za osobno razgledavanje grada, ručak i kupnju. Malena grupica zajedno s časnom je krenula u obilazak te na ručak. Prekrasno, ali jako hladno poslijepodne smo zaključili kavom u centru. Nakon "vojnog" prebrojavanja krenuli smo prema Katedrali gdje se čuva Torinsko platno. Oko pet sati došao je i trenutak rastanka.

Nakon pozdravljanja i suza (naravno radosnica!!!!) otpratili smo dva autobusa naših prijatelja koji su nas teškog srca napustili. dok su oni polagano nestajali u gužvi torinskih ulica mi smo se vratili u Valdocco te krenuli za Pinerolo...

Slike koje mi posjedujemo, možete pogledati >OVDJE< ili možete otići na stranicu Udruge, kako bi pogledali ostale fotografije.

Navarno, šaljemo veliki pozdrav svim mladima koji su nas posjetili, uz poruku da ste ostavili jedan predivan dojam prije svega na nas, a posebno na ostale novake i našeg odgojitelje. Nemojte zamjeriti ako nešto nije ispalo kako je trebalo. Hvala vam na posjeti i ostat ćemo ujedinjeni u molitvi. Pozdrav wavewavewave



Post je objavljen 05.01.2008. u 12:10 sati.