Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arabhorses

Marketing

HAFLINGERI - ZAGRIJANI PRIJATELJI ČITAVE OBITELJI

Povijes heflingera počinje u Srednjem vijeku, otkad potječu zapisi o orjentalnoj pasmini otkrivenoj u tirolskim planinama koje su nekad bile dio Austrije, a danas pripadaju Italiji. Do mnogih sela i farmi u Tirolu vodile su uske staze za koje su bili potrebni spretni i stabilni konji za prijevoz tereta. Umjetnička djela iz te regije s početka 19. stoljeća prikazuju male žućkaste konje s teretom i jahačima, koji putuju strmim planinskim stazama. Pasmina je dobila ime po južnotirolskome selu Hafling. Prvi dokumenti o današnjoj pasmini potječu iz 1874. godine kada je uzgojen prvi pastuh 249 Folie, od poluarpskog pastuha 133 El' Bedavija XXII križanog s domaćom tirolskom kobilom. Svi moderni čistokrvni haflingeri potječu izravno od Folia, preko sedam različitih linija pastuha: A, B, M, N, S, ST, i W.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ZA VUČU I JAHANJE
U vrijeme 2. svjetskog rata dogodio se značajni preokret u uzgoju jer su vojsci bili potrebni teretni konji, a niski haflingeri jače građe savršeno su odgovarali takvim zahtjevima. Nakon završetka rata uzgoj je usmjeren na dobivanje visine i finiju građu konja prigodnih i za jahanje i za vuču, snažne konstitucije i jednostavne naravi. Jednostavnost je haflingera njegova žučkasto - zlatna boja dlake i duga, lepršava svjetla griva i rep. no, još je posebnija njegova narav, čovjekoljubljiva, radišna i opraštajuća, izgrađena tijekom stoljeća života i rada uza gorske seljake, služeći im za sve svrhe i svim članovima obitalji. Haflingeri su postali članovi obitelji. Večina se haflingera još uvijek uvozi iz Austrije. Državne farme imaju pastuhe u Austriji, pažljivo održavajuči kvalitetu pasmine. Moderni haflinger danas je raširen diljem svijeta, aktivan u različitim primjenama, poput vuče, nošenja tereta, lakih zaprega, western i terenskog jahanja, endurancea, drsure i preskakanja, voltižiranja i programa terapijskog jahanja. Haflingeri se dobro snalaze u natjecanjima s drugim pasminama, često pokazujući atleticizam i snagu iznenađujuće za svoju veličinu. Haflingeri su posebice pogodni kao dječji dresurni konji, iako su dovoljno snažni da nose i odrasle ljude. Izrazito su prijateljski raspoloženi i uživaju u društvu ljudi. To je inteligentna pasmina koja brzo uči, ali može biti i problematična i iskoristiti mlade i neiskusne jahače. Često ne zahtjevaju pretjerani trening, budući da se brzo priviknu na nove situacije, pokazujući srčanost i veliku volju da ugode čovjeku. Međutim, uz korektno školovanje haflinger ima mogučnost i temperament da briljira u raznim disciplinama. Veoma dugo žive, ponekad do četrdeset godina.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

KARAKTERISTIKE PASMINE
Boja je haflingera svjetlo - zlatna do bogate kestenjaste ili čokoladne s bijelom ili bež grivom i repom. Poželjna je visina 138 do 150 cm, iako mogu biti i viši. Njihova bi pojava trebala biti elegantna i harmonična, s finom i izražajnom glavom i velikim očima, dobro oblikovanim trupom i zaobljenim sapima koje ne smiju biti ni prestrme ni prekratke. Konj bi trebao biti mišićav i imati korektne udove i dobro oblikovane, čisto definirane zglobove. Rasplodni pastusi trebali bi imati nepogrešivo muške atribute, a kobile ženske linije i atribute. Glava bi trebala biti plemenita i uska te pristajati dobro uz ostatak konja. Oči trebaju biti velike i postavljene prema naprijed, nozdrve velike i široke. Tjeme mora biti lagano, uši ispravno postavljene. Vrat je uobičajeno srednje dužine i trebao bi postajati uži prema glavi. U čeljustima trebalo bi biti dovoljno prostora. Noge tebaju imati uske zglobove čistih linija i pružati jednak oslonacna sve četiri. Moraju biti u ravnoj liniji, gledane s prednje i stražnje strane konja. Haflinger ima radišne, ritmične korake koji dobro pokrivaju tlo. Hod je opušten, energičan, ponosan i ritmičan. Kas i galop su elastični, energični, atletski i ritmični, prirodno nošeni na stražnjem trupu, s dobrom ravnotežom i jasnim trenutkom lebdenja. Stražnji trup bi trebao biti aktivan i s dovoljno potiska koji bi se trebao prenositi kroz elastična leđa do slobodnih plečki i prednjih nogu. Poželjna su malo aktivna koljena. Galop bi posebice trebao imati veoma izražen pokret prema gore i prema naprijed.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 05.01.2008. u 09:18 sati.