Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 14, 1. siječnja 2008. – PHANTOM OF THE OPERA (New York, New York State)

Sretna Nova! Neobično mi je bilo sinoć dočekivati novu godinu u New Yorku. Svake godine vidiš na televiziji dočeke nove godine iz svih krajeva svijeta i New York je uvijek nezaobilazan na malim ekranima. I uvijek pomisliš kako li bi bilo biti tamo. Ove godine sam dobio odgovor. I rado bih sve ponovio. Samo što bih sljedeći put noć prije kampirao na Times Squareu...
Sve zatvoreno u New Yorku na prvi dan nove godine? Moš' mislit'! Htio sam malo protegnuti noge po famoznoj 5. aveniji i možda pogledati izvana katedralu sv. Patrika ili Rockefeller Centar, a kad ono gotovo sve trgovine otvorene. Peta avenija je THE avenija New Yorka. Može se nazvati i šik avenijom ovoga grada. Ovdje ne nedostaje Armanija, Versacea, Guccija, GAP-a, Banana Republica, nekako se u društvo ubacio i H&M, a pogled uvijek leti prema blistavom Cartieru i Tiffany'su. Ja neću poput Audrey Hepburn doručkovati kod Tiffany'sa jer je vrijeme doručka odavno prošlo, ali napravit ću nekoliko fotografija njihovih prekrasno uređenih izloga. Ponovno pada shopping kod Armanija za pedesetak dolara i još uvijek ne mogu vjerovati da postoje ovakve cijene. A ponuda je takva da mogu, kupio bih dvije trećine trgovine. Šteta što je kod nas uvijek nekakav «šugav» izbor odjeće i obuće.
A da ne bi rekli da sam samo shoppingholičar (a znam da će neke dotične osobe to odmah reći), bacam se i na kratko razgledavanje povijesnih spomenika 5. avenije. Njih doduše, uz sve one trgovine, nema puno, ali ipak se nekako uspjela ovdje ubaciti katedrala sv. Patrika, izgrađena u neogotičkom stilu 1878. godine na nekadašnjoj periferiji Manhattana i danas najveća katolička katedrala Sjedinjenih Američkih Država (može primiti preko 2500 vjernika), te Rockefeller Center, kompleks od trenutno 19 zgrada koji se počeo graditi 1930-tih godina u Art Deco stilu i još uvijek se gradi, a na jednom mjestu objedinjuje urede, restorane, trgovine, čak i vrtove. U Rockefeller Centru nalazi se i sjedište NBC-a, jedne od najpoznatijih američkih televizijskih kuća, čija studija je moguće razgledati (uz naknadu naravno), ali ja radije zadovoljavam svoju znatiželju suvenirnicom gdje se mogu naći razni suveniri mali i veliki poznatih američkih TV serija iz produkcije NBC-a poput Prijatelja, Monka ili Hitne Službe. Uzimam originalnu šalicu Prijatelja pitajući se kako li ću i nju dotegliti do Hrvatske. Pred Centrom veliko božićno drvce, koje nosi titulu tradicionalnog božićnog drvca New Yorka, a pred drvcem klizalište na otvorenom. Iako mi je jedna od želja bila klizanje u New York, morat ću od nje odustati jer se klizalište «napilo» vode tijekom obilne jutrošnje kiše.
A Broadway? Bila bi grehota doći u Veliku jabuku, a ne prisustvovati barem jednoj od predstava na Broadwayu. Prošli mjesec su gotovo svi brodvejski glumci štrajkali i mnogo je predstava na kraju otkazano, a turisti ostali razočarani. Nadam se da ovog turista neće zadesiti ista sudbina. Još prije više od mjesec dana kupio sam preko interneta jednu od posljednjih karata mjuzikla «Phantom of the Opera». Za 26,50 dolara dobio sam mjesto u predzadnjem redu i već sam se pomirio s tim da neću vidjeti ni čuti gotovo ništa, a kad ono ugodno iznenađenje. Mjuzikla ima, a sjedala u Majestic Theatreu su tako strmo postavljena da svi, čak i oni u posljednjem redu, imaju savršeni pogled na pozornicu i nikome ne smeta osoba na sjedalu ispred. A i ozvučenje je savršeno. Nije čudo da je Majestic proglašen jednim od najboljih kazališta na Broadwayu (a tko zna njihov ukupan broj, na desetke njih nalazi se u sporednim ulicama Broadway Avenije blizu Times Squarea), a mjuzikl «Phantom of the Opera» najboljom i najdugovječnijom predstavom na Broadwayu. Mjuzikl se bez prestanka izvodi od siječnja 1988. godine, a fenomenalnu glazbu je skladao Andrew Lloyd Webber za koju je iste 1988. dobio i Tonyja. Glazba je toliko poletna i pjevna da svakog trenutka želim i ja poskočiti i zapjevati. Ali naravno neću... «Phantom of the Opera» je priča o nesretnoj ljubavi, ali i ljudskoj zlobi i taštini koja odbacuje jednu osobu samo zato što je nakaza i ne izgleda savršeno poput drugih. Prisjećajući se uvijek onih dosadnih kazališnih predstava kojima sam morao tu i tamo prisustvovati u osnovnoj i srednjoj školi, «Phantom of the Opera» vratio mi je vjeru u kazalište i pokazao da i kazalište može biti zabavno. Svakako preporučujem Fantoma svima koji posjećuju New York.

I ZA KRAJ...FOTKE NEW YORKA


Post je objavljen 19.12.2007. u 06:44 sati.