Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Gospodarske vijesti iz Nihona

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Tokyo,Shinjuku

Japan pokreće reformu financijskog tržišta

Regulatori japanskog financijskog tržišta najavili su najopsežniju reformu tog tržišta u zadnjih 10 godina kako bi tržište kapitala ostalo regionalno središte unatoč žestokoj konkurenciji u Aziji.

Japanska Agencija za financijske usluge u petak je objavila plan jačanja konkurentnosti na financijskim i tržištima kapitala, koji obuhvaća deregulaciju i liberalizaciju. Agencija planira parlamentu uputiti prijedloge zakona početkom iduće godine.

Paket predstavlja prve sveobuhvatne financijske reforme u Japanu od pokretanja deregulacije u 1996. poznate pod nazivom "Veliki prasak".

U sklopu ove reforme Japan će u roku od dvije godine ukinuti zabranu stvaranja sveobuhvatnog financijskog tržišta koje bi omogućavalo trgovinu dionicama, obveznicama i financijskim i robnim derivatima na jednom mjestu. Također, prijedlozima novih propisa žele se smanjiti barijere između banaka i tvrtki za osiguranje, a poziva se i vlada da nadogradi financijsku infrastrukturu.

"Nadam se da ćemo primijeniti plan što je prije moguće tako da obnovimo konkurentnost japanskih tržišta", izjavio je ministar financija Yoshimi Watanabe za Kyodo News.

Japanska financijska tržišta suočena su sa sve većom konkurencijom financijskih centara poput Singapura i Šangaja.

Hina,24/12/2007

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Tokyo,burza

U Japanu najviša inflacija u desetak godina

U Japanu je zabilježen najbrži rast temeljne stope inflacije u gotovo deset godina zbog skokovitog rasta cijena energenata, što pomaže najvećem azijskom gospodarstvu da se izvuče iz višegodišnjeg razdoblja deflacije.

Stopa temeljne inflacije porasla je u studenom za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježivši najviši rast od ožujka 1998, objavila je japanska vlada.

Analitičari su predviđali stopu inflacije od 0,3 posto nakon što je u listopadu zabilježen rast od 0,1 posto.

"Glavni razlog ubrzavanja inflacije je rast cijena energenata, pri čemu će stabilizacija cijena nafte u svijetu vjerojatno zakočiti taj trend", kaže Mamoru Yamazaki iz tokijskog RBS Securities.

Čak i ako se snizi udio naftnih proizvoda, stopa inflacije ostat će pozitivna, dodaje Yamazaki, predviđajući rast cijena na malo od 0,6 posto u prosincu.

Usprkos rastu inflacije, ekonomisti procjenjuju da će središnja japanska banka ponovno podići ključne kamatne stope najranije sredinom 2008, s obzirom na neizvjesnosti u vezi japanskog i ostalih svjetskih gospodarstava.

Hina,28/12/2007

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Tokyo,burza;zaposlenice prvi dan rada burze dođu na posao u tradicionalnim kimonima


Post je objavljen 04.01.2008. u 23:22 sati.