Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tellinmystory

Marketing

Zabranjeni odjel

«Bok,Laura,» rekao je Alhir, «što ti radiš ovdje?»
Po licu mu se vidjelo da nije spavao noćima.Alhir je bio jedan od najvećih čarobnjaka,ali sada zasigurno nije izgledao previše ponosan na sebe kao nekada.
Sjednem u naslonjač,a on poprati moj postupak.
«Znam da će ti ovo zvučati glupo…možda čak i bezobzirno, ali trebam pomoć.Znam sve ,razumijem kako ti je…ali ipak…ti imaš iskustvo, a to ti nitko ne može oduzeti.Samo bi te zamolila da pokušaš,» govorila sam vrlo smireno.
Samo sjedio i kimao glavom.
«Moj štapić,» rekla sam i izvadila ga iz pelerine.Sad sam već i ja počela polako histerizirati:
«On…ne funkcionira!Čak ni najjednostavnije čarolije…,»
Postavila sam pitanje koje me najviše mučilo:
«Je li moguće da gubim moć?Ili postajem hrkan?»
Alhir je pokušao nekoliko lakših čarolija s njim.U njegovim rukama je funkcionirao.
«Pa,» reče on, «ne trebaš sad toliko paničariti.Nisam stručnjak za štapiće,ali mislim da nije problem u štapiću nego…»
«U meni?» prošapćem.On me pogleda:
«Ne,problem je u onome što ti odvraća koncentraciju.Događa li se što ozbiljno u zadnje vrijeme?» upita me smireno.
Događa li se što…?U zadnje vrijeme…?
'Možda cijeli moj život,Alhire!' htjela sam dobaciti.No ipak,nemaju svi ljudi oca u izgnanstvu, ni ogorčenu majku koja proklinje svoju sudbinu.
Zašto bi ih onda,za ime svega,davila s tim?
«Mda…moglo bi se to tako reći.Stalni stres.»promrmljam.
«Pa,kad razbistriš glavu i koncentriraš se,vjerujem da neće biti problema.Ili kad riješiš te probleme.»
«Mda.»ponovim.Da,baš.Mislim,nije da nisam vjerovala u tu teoriju,ali rješavanje mojih životnih problema u par dana bi bilo realno otprilike koliko i šansa da Peeves prestane gurati Gospu Norris u oklope po hodnicima.
Ali opet se podsjetim, Alhir o tome ništa ne zna,a izgleda kao da već ima dovoljno vlastitih problema.

***

Oglasilo se zvono.
«Idem do knjižnice!»viknem Shei preko učionice. Ona slegne ramenima.
Otvorila sam škripava vrata i praktički na prstima ušla u knjižnicu.Srećom,tu je bila samo grupica učenika koja je žurno listala knjige,ni traga Zabadalu,tj. Madame Pince.
Idealna prilika za posjet Zabranjenom odjelu.Mislim,barem pokušati…
Maknula sam se sa vidika onim učenicima,i upotrijebila čaroliju iluzije.Mislim da je ona sasvim dovoljna ako se želim prikriti.Još sam malo mozgala,pa sam bacila 'Bešumato',na sve ostale osobe u knjižnici,jer nije poželjno da čuju neki šum dok se prikradam.
Vrata Zabranjenog odjela se nisu htjela otvoriti,iako sam se poslužila 'Alohomorom'.Ni 'Descendo' nije bio uspješniji, ali konačno je upalio 'Dissendium'.Polako gurnem vrata u stranu.Odjel je izgledao drevno,prastarih polica ispunjenih knjigama uglavnom kožnatih korica.Prekrivao ih je podeblji sloj prašine,po čemu se dalo zaključiti da čak ni madame Pince ne gura svoj dugi nos često ovamo.Zaobišla sam «Najopakije Napitke» i «Sablasne uroke» i došla do police «Povijest izvorne čarobnjačke loze».Čula sam glasan šum iza sebe pa sam trgnula tako da sam zamalo srušila policu pored sebe.
'Homenum Revelio',pomislim. Na moj sveopći užas,štapić se trznuo,što je značilo da sam u gabuli.
Netko osim mene je u Zabranjenom odjelu.
Provjerila sam sve police i retke, ali nikoga nisam našla.Ruke su mi se tresle od nervoze.Opet sam sve provjerila, i ništa.Vratila sam se do police s knjigama o čistokrvnim obiteljima i kratko zaokružila pogledom sve naslove.Za oko mi je zapela knjiga s naslovom «Prirodno plemstvo:Čarobnjačka genealogija.» Zgrabila sam je i pogledala na sat:imam još dvije minute do zatvaranja knjižnice.Pohitam prema izlazu:
«Ne tako brzo.» Ukipila sam se,krv mi se sledila u žilama.Polako sam se okrenula i shvatila da preda mnom stoji bestjelesna ruka sa štapićem,u visini mojih očiju.
'Levicorpus!' pomislim i netko se izvrne naopačke,a komad odjeće padne na pod.
'Lumos maxima', prošapćem i odahnem.
Preda mnom je stajao James Potter;očito se koristio Plaštem nevidljivosti.
«Kvragu,Potteru,već sam mislila da sam gotova.»,trznula sam štapićem i prizemljila ga.
«Tko kaže da nisi?» reče on rastreseno.
«Sudeći po tome da se i ti smucaš zabranjenim prostorima,i…ah…koristiš obiteljsko naslijeđe,» pogledom okrznem Plašt, «sumnjam da ćeš me prijaviti ,inače smo u istoj kaši.»
Ustao se,a u rukama je držao knjigu naslova «Kako postati animagus.» Dobacila sam upitan pogled.
Pogledao me i suzio oči:
«No,budući da je stanje takvo kakvo je,pobrinimo se da ne ostavimo tragove,»reče.
Kopirao je primjerke dviju (nedopušteno) posuđenih knjiga i vratio ih na police, dok su originali ostali kod nas.
«Imamo još minutu,idemo!Idi ti prvi,Plašt je sigurniji od čarolije iluzije,»pojasnim i gurnem ga van.Madame Pince je bila zadubljena u knjige tako da sam imala samo nekoliko sekundi da ogledam situaciju.Očito je već otjerala sve učenike,jer je stupio kraj radnog vremena.Kao što sam očekivala podigla je pogled i ugledala štapić i knjigu koji sami stoje u zraku.Čarolija iluzije je odmah popustila i po njenom izrazu lica nesumnjivo me je vidjela.Budala Potter je zbacio Plašt u očajničkom pothvatu,tako da sam morala reagirati:
'Confundus!' rekla sam i uperila štapić u madame Pince,koja se počela zbunjeno ogledavati prostorijom.Užurbano sam joj prilazila govoreći:
«Zatvorili ste knjižnicu u 22 h navečer.Prije toga ste pregledali popis vraćene literature.Niste vidjeli ništa neobično.Zatim ste se zaputili u krevet,prije toga ste umjesto Filcha nahranili gospu Norris,» kažem.Znala sam da uvijek hrani Filchevu mačku u ovo doba,jer se Filch pokušava dočepati Peevesa.
Madame Pince je pokorno zakimala glavom.Ošamutila sam je što nam je trebalo dati nešto vremena da se iskrademo iz knjižnice.
Opet sam upotrijebila 'Bešumato' u predvorju da se mogu slobodno izderati na Pottera.
«Budalo!Zašto si se otkrivao ako si mogao pobjeći?! Ovako sam morala koristiti dosta kompliciraniju čaroliju od one koju sam namjeravala!»
On slegne ramenima: «Činilo mi se da nije pošteno jer sam i ja sudjelovao.»
Izbezumljeno sam ga gledala:
«Molim?!Zašto Gryffindori imaju potrebu glumiti junačine i onda kada to zasigurno nisu?Dobro,sad je ionako sve gotovo,samo ćemo morati vratiti knjige natrag,inače će Zabadalo prepoznati kopije.Nije nesposobna koliko mislimo.»
«To bi onda trebali učiniti što prije.» reče on.
«Ma da,sto posto,onda smo sve ovo izveli iz vica?Ne znam kako ti Potteru,ali ja sam imala razloga za provalu.Ovako:držat ću je još neko vrijeme pod Confundusom,a onda ćemo opet provaliti.»

Huh...finally post...prvi u Novoj Godini...želim vam sreću!





Post je objavljen 04.01.2008. u 13:00 sati.