Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Ruski zagrljaj

Da nije ruskog veta - koji, uzgred budi rečeno, Zapad nije očekivao ili makar nije očekivao da će Rusi bitio tako ustrajni - Kosovo bi već bilo međunarodno priznata država. Zbog te činjenice, mnogi su u Hrvatskoj pozavidjeli Srbima. I, doista, da je u nekim ključnim situacijama Hrvatska imala zaštitu zemlje s pravom veta u Vijeću sigurnosti, koja k tome, zahvaljujući zalihama nafte i plina, postaje sve važniji gospodarski čimbenik, nema sumnje da bi neke krize bile lakše prebrođene i da bi, primjerice, neki elemeneti Daytonskog sporazuma bili bitno drugačiji.
No, zagrljaj velike sile nije uvijek ugodan. Drugim riječima, ruska zaštita ima svoju cijenu, a Srbija će je, po nekim mišljenjima, platiti ustupanjem naftne industrije svojoj zaštitnici.
Ruski prijedlog je već stigao: Srbija bi trebala bez natječaja prodati većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS), a u zamjenu bi - osim podrške u vezi s kosovskim pitanjem koja se u ponudi ne spominje - dobila jedan krak plinovoda "Južni potok".
Srbijanski ministar gospodarstva Mlađan Dinkić ponudu je nazvao ponižavajućom. "Oni ne daju jamstva da će trasa plinovoda proći kroz Srbiju, a ponudili su samo 400 milijuna eura za 51 posto kapitala u NIS-u, što je duplo niže od njegove knjigovodstvene vrijednosti", kazao je Dinkić za beogradski dnevnik "Blic", dodajući da Rusi traže i to da se ne primjenjuju europski ekološki standardi do 2012. godine, što bi povećalo ekološko zagađenje u Pančevu i Beogradu. Dinkić se založio za to da vrijednost NIS-a bude određena na međunarodnom javnom natječaju, na kojem bi dobrodošli i ruski investitori. Internet-stranica "Energy Observer" pridružila se tvrdnjama srbijanskih medija da srbijanska vlada ima rok do 18. siječnja za izjašnjavanje o ruskom prijedlogu energetskog sporazuma, kojim se nudi da Rusi preuzmu 51 posto NIS-a za 400 milijuna eura, uz 500 milijuna eura investicija, a istu informaciju potvrđuje i nevladina obavještajna agencija Stratfor, koja je objavila da Moskva, prema njenim saznanjima, želi da sporazum Rusije, Grčke, Srbije i Bugarske o izgradnji plinovoda "Južni potok" bude potpisan u Sofiji 18. siječnja, na ceremoniji kojoj bi prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.
Unatoč Dinkićevim izjavama, ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je za dnevnik "Glas javnosti" kako pregovori ruske i srpske strane o ovom pitanju "idu u dobrom smjeru".
A što je zapravo predmet ruskog interesa najbolje se vidi iz sljedećih podataka: u 2007. godini NIS je ostvario dobit od oko oko 150 milijuna dolara, pokriva 62 posto srbijanskog tržišta naftnih derivata, a na popisu 500 najuspješnjih tvrtki iz 19 zemalja jugoistočne Europe zauzima 22. mjesto. Također, NIS je dobitnik i priznanja za najbolji korporativni brend u Srbiji, koje dodjeljuju ministarstvo trgovine, gospodarska komora i list Pregled.

Post je objavljen 03.01.2008. u 18:18 sati.