Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Domaće cjepivo kod djece izaziva meningitis

Hrvatsko cjepivo MoPaRu izaziva sve veći broj nuspojava, posebice seroznog meningitisa, pa roditelji sve češće sami plaćaju strano cjepivo

Piše DIVNA ZENIĆ

Iako pedijatri i infektolozi već godinama upozoravaju kako cjepivo MoPaRu zagrebačkog Imunološkog zavoda, koje štiti od ospica, zaušnjaka i rubeola, zbog velikog broja nuspojava, prije svega meningitisa, treba zamijeniti stranim, modernijim cjepivom, država te zahtjeve ne uvažava.
Istodobno, i izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) upućuju na porast broja nuspojava - u statistici za 2006. godinu evidentirano je 70 prijavljenih nuspojava Hrvatsko su cjepivo već prestale koristiti Slovenija, Makedonija, BiH...MoPaRu-a, dok ih je godinu dana ranije bilo 64. Od lanjskih 70 nuspojava, 45 ih se odnosi na postvakcinalne zaušnjake, dok je kod 12-ero djece u dobi od 12 do 15 mjeseci nakon cijepljenja registriran serozni meningitis. Liječnici ističu kako je brojka prevelika da bi se zanemarila, napominjući kako je stvarni broj vjerojatno i veći od broja prijavljenih slučajeva.
Velik broj pedijatara i infektologa zbog toga favorizira strano cjepivo priorix, koje proizvodi britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, no u HZJZ-u odbacuju mogućnost da će se domaće cjepivo zamijeniti njime.
Posljedica nema

Prof. dr. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, navodi kako nema razloga za promjenu efikasnog cjepiva koje se koristi više od dva desetljeća i koje ni kod jednog djeteta nije ostavilo neku trajnu posljedicu. Objašnjava da su nuspojave MoPaRu-a blage.
S tim se, međutim, ne slažu u Hrvatskom pedijatrijskom društvu, gdje naglašavaju kako su nuspojave MoPaRu-a ozbiljnije i brojnije nego kod modernih cjepiva.
- Nitko MoPaRu-u ne osporava kvalitetu i učinkovitost, ali je i činjenica da to cjepivo sadrži stare vakcinalne sojeve, zbog čega se i zalažemo da ga se zamijeni modernijim, s manje opasnih nuspojava. Zašto bi djeca nakon cijepljenja dobivala zaušnjake i posebice serozne meningitise, ako se to može izbjeći - ističe prof. dr. Vjekoslav Krželj.
Na ozbiljnost nuspojava domaćeg cjepiva upozorava i dr. Goran Tešović, koordinator Službe za infektologiju dječje dobi u zagrebačkoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”, gdje je na Klinici liječeno 13 mališana s postvakcinalnim meningitisom, a godinu dana ranije njih 17. Pad je, prema njegovim riječima, rezultat toga što roditelji u Zagrebu, prema preporuci pedijatara, u sve većem broju koriste strana cjepiva, koja moraju plaćati.
- Ako je to cjepivo tako dobro, zašto su ga prestale koristiti druge zemlje, primjerice Slovenija, Makedonija i BiH - zaključuje dr. Tešović.


Državni otpor

•• Otpor državnih epidemiologa prema uvođenju novih cjepiva nije nikakva novost - liječnička struka se, podsjećaju u Hrvatskom pedijatrijskom društvu, dugo borila i da se cijepljenje protiv hemofilusa influence B, koje štiti od meningitisa, uvede u kalendar obveznog cijepljenja, a borba i medijska prepucavanja bila su potrebna i da bi se cjepivo protiv hepatitisa B u Hrvatskoj “prebacilo” s 12-godišnjaka na dojenačku dob, kako je to uobičajeno u svijetu.
Dr. Goran Tešović upozorio je još 1993. godine u najuglednijem svjetskoh medicinskom časopisu “Lancet” na slučajeve meningitisa, kao reakciju na to cjepivo.

Slobodna Dalmacija



Post je objavljen 03.01.2008. u 13:32 sati.