Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4grab

Marketing

Božić za one koji nemaju...

U Hrvatskoj će na tisuće djece božićne blagdane dočekati u domovima, institucijama i bolnicama jednostavno zato što nemaju druge mogućnosti. Ili nemaju roditelje, ili se roditelji zbog financijskih razloga nemaju uvjeta brinuti za njih. Nekima od njih roditelji su socijalni slučajevi ili dane provode u zatvorima, a nekima je socijalni sud oduzeo djecu jer su ih zanemarivali ili zlostavljali. Sve su to djeca 'bez odgovarajuće roditeljske skrbi'.

Kako izgleda život u domu?

Sva ta djeca i tinejdžeri ne mogu izabrati koju će obuću i odjeću nositi, ne mogu baciti sve četiri u zrak ako im se ništa ne radi (u takvim velikim zajednicama bitno je držati se rasporeda obavljanja kućanskih poslova primijenjenih dobi), ne mogu izlaziti do ranih jutarnjih sati i zivkati starce zbog prijevoza, ne mogu razmišljati kako će izbjeći 'dosadne' obiteljske ručkove kod rodbine i sl.

Dječjim domovima pod Ministarstvom socijalne skrbi ono omogućuje odjeću i obuću te osnovne potrepštine (domovi rade natječaje i u pravilu izabiru najjeftinije ponude), a mjesečni džeparac djeci iznosi 80 kuna. Sad zamislite koliko novca mjesečno ode na bonove za mobitel, a tu su i izlasci i sitna zadovoljstva poput obleke, šminke itd. Uz takav džeparac djeca u domovima teško mogu ispuniti svoje želje i željice.


Neki su sretni što mogu živjeti 'normalno', druge ni 'idealan' život ne čini zadovoljnima

U našem su domu uglavnom tinejdžeri, tj. osobe od 11 do 21 godinu. Naravno, svi oni žele biti IN, imati mobače, pa im shodno tome redovito trebaju bonovi za mobače, a željni su i stvarčica kao što su kozmetika, šminka, lijepa odjeća i obuća, knjige, časopisi, sitnice za uređenje sobice i tako dalje. Sve te stvari su zato iznimno dobrodošle u slučajevima da netko želi nešto donirati domu, kao i, naravno, sam novac za tu djecu, rekla je socijalna radnica Martina iz doma Svitanje u Koprivnici.

No, sve je to manje važno od ovog: neka od te djece uopće nemaju roditelje i, nažalost, nitko im ne može nadoknaditi tu posebnu, roditeljsku ljubav. Još ako se radi o djeci s posebnim potrebama ili djeci koja boluju od teških bolesti, koja su se našla u ovako nezavidnoj situaciji u svijetu kakav je i kojima je potrebno još više pažnje i ljubavi, situacija je još mračnija.


Svako dijete treba ljubav i pažnju
No, nije sve tako crno! Dobre su strane da su ta djeca smještena u institucijama koje su praktički njihov dom koji zavole takav kakav je, o njima brinu stručne osobe koje im nastoje pružiti mnogo ljubavi i pažnje, imaju svakodnevnu stručnu pomoć, redovite obroke, mir za učenje, mnogo 'braće'... Stambeno su zbrinuta do 21. godine, a odluče li se studirati, Ministarstvo socijalne skrbi im do kraja fakulteta omogućava stipendiju.

Neka djeca iz domova za Božić će presretna otići kućama i provesti taj blagdan sa svojim roditeljima, no druga će ostati s osobljem domova ili bolnica, koje će im te blagdane nastojati učiniti što ispunjenijima. Također, uvijek postoje tvrtke i pojedinci koji im žele pomoći putem raznih donacija, druženja ili na bilo koji mogući način, i to ne samo povodom blagdana, već bilo kada – jer pomoć je dobrodošla baš uvijek!

Na koji način vi možete pomoći?

Donirajte svoje stare stvari ili kupite nešto novo i donesite to u domove ili bolnice. Odvojite pet ili više kuna mjesečno za neku dobrotvornu donaciju. Volonteri su uvijek dobrodošli, a u domovima ističu kako traže i udomitelje .

Što donirati? Unutar domova i institucija obično se nalaze djeca od rođenja do 21 godine. Postoje i domovi za najmanju djecu, od rođenja do tri godine, zatim su djeca od četiri do 18 smještena u drugim domovima i na kraju adolescenti od 18 do 21 godinu koji se smještaju u stambene zajednice, gdje se uče samostalnom životu pod svakodnevnim nadzorom stručne osobe.


Osjećam se tako usamljen!
Za djecu jasličke dobi dobrodošle su igračke primjerene njihovoj dobi (slagalice, didaktičke igre, lutke, zvečkice i sl.), kao i pelene, kozmetika za bebe, slatkiši, keksići i sl. Djeca starija od tri godine i tinejdžeri vesele se raznim igračkama, biciklima, romobilima, sportskim ili glazbenim rekvizitima, filmovima, DVD playerima, slatkišima, odjeći, obući, kozmetici, šminki, dnevnicima, blokićima, računalima, fotografskim aparatima, slikarskom priboru itd. Svaka vaša donacija toj djeci znači više nego što to mi, 'obični sretnici s relativno normalnim životima' možemo zamisliti!

Svi koji pomažu znaju da im je najveća hvala i uspjeh to kad u očima djeteta vide sreću. To je najveća nagrada!, rekla nam je Sonja Kaplan, ravnateljica doma za djecu Ivana Brlić-Mažuranić iz Lovrana.

Gdje? Nažalost, često smo prepasivni informirati se gdje se u našoj blizini nalazi neka socijalna ustanova. Zato smo pripremili listu institucija kojima je svaka pomoć, od svakog pojedinca, uvijek dobrodošla. Pomoć nije potrebna samo djeci u domovima i malim bolesnicima, već i svim drugim osobama koje imaju posebne potrebe, bolesne su, nemoćne, stare ili jednostavno nemaju mogućnost živjeti 'uobičajenim' životom.

Domovi kojima je osnivač Republika Hrvatska
Dječji domovi drugih osnivača
Domovi za tjelesno ili mentalno oštećene osobe
Privatne ustanove za tjelesno ili mentalno oštećene osobe
Dom za psihički bolesne osobe
Dom za starije i nemoćne osobe
Privatni domovi za smještaj starijih i nemoćnih
Svjetski humanitarni dan (23.11.) --------sve adrese i brojeve telefona ovih domova možete potražiti na internetu-------

I, ne zaboravite, pomoć im je potrebna uvijek, ne samo za vrijeme božićnih blagdana! Zato pogledajte u svoje ormare, zavirite u svoje novčanike i pronađite malo slobodnog vremena koje možete odvojiti za pomoć

Post je objavljen 03.01.2008. u 13:26 sati.