Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arabhorses

Marketing

Arapski konji



Arapski konj smatra se najljepšim od svih konja. Svojom jedinstvenom građom i pojavom ostavlja nezaboravni dojam. Smatra se da ta pasmina postoji više od 5000 godina, a mnoge današnje toplokrvne pasmine rođaci su arapskih konja - najčešće preko engleskog punokrvnjaka. Danas arapske konje uzgajaju diljem svijeta. Arapski je konj već stoljećima poznat po velikim rezervama snage i sposobnosti podnošenja teških uvjeta u svojem pustinjskom podneblju. Arapska legenda kaže da je Alah stvorio arapskog konja od daška južnog vjetra. Muhamed je nomadskim plemenima rekao da pasminu ne mješaju s krvi drugih pasmina. Grčka legenda, pak, tvrdi da je Posejdon trozupcem stvorio konja, od morskih valova. No, uistinu se ljudi još od drevnih vremena arapske konje smatrali posebnima.



OPĆE KARAKTERISTIKE
PORIJEKLO: Arapski konj potječe iz sjeverne Afrike i Srednjeg istoka, posebice iz Egipta. Punokrvni su araberi konji koji pokazuju jasne značajke pasmine i potomci su konja uvezenih iz tih područja.
VISINA: Visoki su 144 do 152 centimetra.
BOJA: Arapski su konji najčešće kestenjasti, riđi i sivi, a rijeđe vrani. Često imaju bjele oznake na nogama i glavi.
KARAKTER: To su izuzetno inteligentni konji, nevjerojatne izdržljivosti. Također su poznati po vatrenoj ćudi.
IZGLED: Glava je posebna značajka ove pasmine: široko čelo, mala elegantna nuška i konkavni profil. Male, šiljate uši gotovo se dodiruju, a oči su velike i izražajne. Izražajnost glave pojačavaju velike, senzitivne nozdrve. Izvijen vrat i relativno široka prsa tipični su za pasminu. Međutim, noge mogu biti slaba točka. Arapski konj drži rep u posebno visokom luku.
NAMJENA: Arapski su konji ponajprije atraktivni i kvalitetni jahaći konji, a u nekim se zemljama upotrebljavaju za posebne utrke arabera. Pasmina se također koristi za poboljšanje i oplemenjivanje drugih pasmina i pružila je temelj za engleske punokrvnjake.
KRETANJE: Ti su konji poznati po gracijoznim, lebdećim pokretima, što je posebice vidljivo u galopu. U kasu dolazi do izražaja rad koljena, a hod nije najbolja osobina te pasmine. Pokreti su skladni i gipki, ali ne osobito izdašni.




Post je objavljen 02.01.2008. u 12:52 sati.