Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Slobodno vrijeme...(Vrijeme za sebe)

Ništa vrijedno ne nastaje u žurbi. Sve što je važno traži vrijeme sazrijevanja. I misli, i doživljaji, i osjećaji. Ponekada se najbitnije stvari u nama zbivaju onda kad naočigled ništa ne radimo, kad nam se naizgled ništa niti ne događa. Tek nam slobodno vrijeme pruža priliku da stvarno otkrijemo i sebe i druge.

Sebi rijetko ostavljamo dovoljno vremena. Izbjegavamo slobodno vrijeme jer se zbog njega osjećamo krivim. Čini nam se da bi stalno morali biti nečime zauzeti. Ponosimo se svojom zauzetošću, kao da tako više vrijedimo, što smo zauzetiji. Slobodno vrijeme je nešto čega se sramimo. Taj je zgubidan, izgovara se sa prijezirom i pogrdom.

Zapravo smo u stalnom bijegu, a da to sebi i ne priznajemo. Pretrpavamo sebe besmislenim obvezama, trčimo za zabavama koje nas ne ispunjavaju. Ako ništa drugo, zijevamo u televizor. Ili tumaramo bespućima interneta.

Izbjegavamo ostati nasamo sa svojim mislima i svojim osjećajima. Ne dozvoljavamo im da se uobliče, prodube, razviju. Gušimo ih u samome početku. Sasijecamo. Tako sami svjesno uništavamo ono najvrijednije u nama.

Slobodnog vremena bi se trebalo uvijek naći, da to zaista želimo. Vrijeme nemilice rasipamo na stvari koje nam ništa ne znače. Ubijamo ga, kako se to obično kaže. A onda se tužimo i žalimo kako ga nemamo. Tek u slobodno vrijeme otkrivamo draži iskustava. Tek u slobodno vrijeme, kad se sve slegne, stvari sjedaju na svoje mjesto. Tek tad shvatimo njihovo pravo značenje, uočavamo njihovu pravu vezu. Tek u slobodno vrijeme vidimo ljude i događaje u pravoj svjetlosti. U žurbi, naprotiv, samo prelazimo preko svega, hitajući ka nečem slijedećem.

Slobodno vrijeme nam vraća punoću, miris i ukus života. Izvlači boje iz sivila svakodnevnice. Tek se u slobodno vrijeme rađaju ona pravi, oni najdublji osjećaji.

Iz slobodnog vremena, kao iz plodnog tla, izrasta stvaralaštvo. Iz slobodnog vremena izrasta svijest o sebi.

Porepustimo se našem slobodnom vremenu. Obranimo ga, od sebe i drugih. Naše slobodno vrijeme će nas učiniti ispunjenijim, snažnijim, življim, zadovoljnijim.

_Josip_

Post je objavljen 02.01.2008. u 10:26 sati.