Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

POČETAK ...

Uz:
Wien New Year Concert:
Marcia di Radeschi - Radetzsky march, Johann Strauss stariji


JOHANN STRAUSS STARIJI - Osnivač dinastije kraljeva valcera, koja je gotovo cijelo stoljeće vladala bečkim glazbenim životom, Johann Baptist Strauss, poznatiji kao Strauss otac - Vater, rođen je 14. ožujka 1804., a umro je 25. rujna 1849. u Beču.
Bio je to austrijski kompozitor koji je bečkom valceru dao klasičan oblik, začetnik dinastije Strauss koja je uzvisila bečki valcer do najviše točke. Valceri su i danas ostali vrhunska djela glazbenoga stvaralaštva zbog stilske živahnosti i profinjenosti. Komponirao je više od 150 valcera, veliki broj marševa, među kojima i čuveni "Radetzky marsch", polke, kadrile.
Bečki Novogodišnji koncert /njem.Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker/ je tradicionalni koncert klasične glazbe koji se održava 1. siječnja svake godine u Beču. Koncert, koji u čuvenoj Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina izvodi orkestar Bečke filharmonije, izravno prenose televizijske postaje iz više od pedeset zemalja širom svijeta, što ga čini jednim od najpopularnijih događaja klasične glazbe u svijetu.




Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


A i zaplesalo se uz sigurno najljepši valcer
Na lijepom plavom Dunavu - Valzer Danubio blu
- Blu Danube waltz, Johann Strauss mlađi,

kojeg Austrijanci nazivaju svojom neslužbenom himnom.





**********************Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 01.01.2008. u 18:43 sati.