Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Kako bi mali htjeli postati veliki

„Vidjela žaba gdje potkuju konja, pa digla nogu!“ ili ona druga „Kud svi turci tu i mali Mujo!“

Eto samo što je „grande“ gradonačelnik Zagreba, proglašen za najboljeg glumca među političarima u 2007. godini, „dostavio“ svojim „dragim zagrepčankama i zagrepčanima“ darove u vidu niza poskupljenja, između ostalih i povećanje cijene kubnog metra vode, nismo morali dugo čekati pa de se još jedna monopolistička tvrtka na krajnjem sjevero-zapadu naše Lijepe, Međimurju, ne javi s sličnim „poklonom“. No mudraci iz „Međimurskih voda“ su pokazali da nisu zaboravili metode kamufliranja povećanja cijene koje su se koristile u „mračnim“ vremenima socijalizma (a što ne koristiti dobre ideje, pa makar iz vremena kada su na ovim prostorima vladale „komunjare“). Tada smo, umjesto povećanja cijene kubnog metara vode, što bi naravno bilo normalno ako su troškovi dobave vode zaista porasli, izmislili „samodoprinos“, a cijenu kubika ostavili niskom (kasnije, kada su se ljudi priučili na namet zvan „samodoprinos“, podigli su naravno i cijenu kubika vode s obrazloženjem da je ona nerealno mala).

E pa kako sada kako nema mogućnosti za uvođenje samodoprinosa (razno razna porezna opterećenja određuje samo Zagreb) mudraci su se dosjetili i uveli naknadu za „fiksne troškove“. Pa ako ne potrošiš ni kubik vode svejedno ćeš platiti 106,44 kn za održavanje infrastrukture. Da bi stvar zamaglili do kraja uveli su varijabilnu cijenu kubika ovisno o tome koliko je vode potrošeno u jednom mjesecu. Bilo bi sada previše složeno objašnjavati tu „cjenovnu filozofiji“ no sve svodi na slijedeće: što više vode potrošiš to će te kubik vode stajati manje.
Svaka im čast. Nije dovoljno plaćati nešto što nisi potrošio (troškove izgradnje infrastrukture i onako se plaća prilikom priključka na nju), nego te, u vremenima kada svi govore o potrebi čuvanja vodnih resursa, stimuliraju da trošiš što više.
To mogu zaista izmisliti samo „birokratski mudraci“.

E pa dragi Međimurci, sretna vam Nova 2008. godina u očekivanju sličnih vratolomija i ostalih monopolističkih firmi u Lijepoj našoj.

Vaš semper contra


Post je objavljen 31.12.2007. u 15:10 sati.