Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sveuziminovo

Marketing

PRED NAMA GODINA LANČANIH POSKUPLJENJA

Čeka nas inflacija od oko pet posto, a najviše će, zbog manjka skupe stočne hrane na tržištu, poskupjeti meso, a još više jaja i ulja. Porast će i cijene mlijeka, mliječnih proizvoda te kruha

Kad su potrošačke cijene u pitanju, u 2008. godini, kažu analitičari, uistinu se nemamo čemu veseliti. Značajnija poskupljenja, koja su započela početkom 2007., a kulminirala krajem godine, bila su tek uvertira u ono što nas očekuje, piše Novi list.
Prije svega, daljni rast cijene nafte koji će izazvati lančano pokupljenje svega ostalog. Ako za nešto i ne bude razloga za poskupljenje, trgovci će, nema sumnje, situaciju ipak iskoristiti.
Meso, prije svega junetina, ali još više i jaja te ulja, namirnice koje su poskupljeli ove godine, imat će još više cijene u 2008.
Porast će i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i, najvjerojatnije, kruha. Naime, na svjetskim je tržištima pšenica sve skuplja zbog sve veće cijene goriva, a obradivih je površina sve manje zbog ustupanja mjesta kulturama koje se koriste u proizvodnji biogoriva.
Naime, kad su cijene hrane u pitanju, gotovo smo se izjednačili sa zemljama EU, a po kupovnoj se moći nalazimo na 29. mjestu europske ljestvice. U Europi, u prosjeku, kupovna moć iznosi 11.998 eura po stanovniku, kod nas 4.565 eura.
Godišnji prosjek rasta cijena u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina bio je 2,5 do najviše tri posto, a sada nam se događa mjesečni porast od čak tri do 3,5 posto, što će rezultirati godišnjom inflacijom od pet posto.
HEP za 2008. godinu predviđa gubitak od 1,1 milijarde kuna, zbog kojeg će sigurno povećati cijene električne energije tarifnim kupcima, odnosno kućanstvima. Još se ne zna koliko će poskupljenje iznositi, ali se pretpostavlja da je moguće i podizanje cijena za 20 posto.



Post je objavljen 31.12.2007. u 13:56 sati.