Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monde

Marketing

Zagađivanje....!!!!!!!

Naša zemlja je bogata prirodnim bogatstvima. Imamo prelijepo more, bogato raznolikom ribom, prelijepe plaže od pješčanih do kamenih, velike šume koje krase Gorski Kotar, velika i najljepša Plitvička jezera, one brežuljke i ono zelenilo šuma i livada, ravna Slavonija koja se diči svojim njivama. Sve to krasi našu zemlju. Dok su druge zemlje to sve iskoristile. Svu šumu su posjekli i sada izvoze od nas. Voda je zagađena i nema pitke vode dok kod nas ima prirodne čiste izvorske vode. Razumijem zašto je to čovjek sve napravio ali to može ispraviti ali neće. PROTOKOL IZ KYOTA po mom mišljenju je dobar. Ako ne znate što je PROTOKOL IZ KYOTA napisat ću. Nedavno je ustavnovljen DOGOVOR NA BALIJU pa pročitajte i o tome. ( iako to sve možete pročitati na ovoj stranici ) :

Image Hosted by ImageShack.us


To je međunarodni dokument koji je stupio na snagu 16. veljače 2005. Mnogi se znanstvenici slažu da ovaj protokol nije pravo rješenje, ali je dobar početak pravog rješenja.

Ovim se dokumentom svakoj državi potpisnici određuju granice ugljičnog dioksida koji smije otpustiti u atmosferu. Međutim, SAD, najveći zagađivač, nije potpisao protokol niti želi pristati na konkretne stope smanjenja emisije plinova odgovornih za globalno zagrijavanje u budućem sporazumu o klimi, koji će zamijeniti onaj iz Kyota.

Do prosinca ove godine 174 države ratificirale su protokol iz Kyota. Od toga 36 država (plus EU koja je prikazana kao jedinstvena država) ima obvezu smanjivati emisiju stakleničkih plinova (jer se utvrdilo da ove zemlje stvaraju čak 61,6 posto emisije svih stakleničkih plinova na Zemlji!), dok je drugih 137 država ratificiralo protokol, ali nemaju obvezu smanjivati emisiju opasnih plinova (mada to, naravno, mogu ako žele). Među ovih 137 država je i Hrvatska, koja se obvezala da će do 2012. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pet posto (u odnosu na baznu 1990. godinu).

Uz SAD, najgorljiviji protivnik protokola iz Kyota je i Australija, koja se pravda da ga ne želi potpisati jer bi tako dobila previše nezaposlenih.

Stručnjaci na Baliju su u novom izvješću vezanom uz klimu procijenili: 'Klimatske promjene i zagrijavanje mogle bi izazvati svjetski građanski rat pogoršavajući latentne napetosti među narodima.'

Dogovor na Baliju nije donio očekivano. U njemu više nema konkretnih brojčanih podataka o smanjenju emisija stakleničkih plinova kako je to tražila EU, a čemu su se oštro protivile Sjedinjene Države. Europa je tražila smanjenje emisije stakleničkih plinova od 25 do 40 posto ispod razine od 1990. Na temelju smjernica iz Balija pregovorima bi se tijekom sljedeće dvije godine trebao postići globalni sporazum za razdoblje nakon 2012. godine kad istječe protokol iz Kyota. Taj globalni sporazum trebao bi se potpisati 2009.

Globalno zatopljenje u svakom slučaju više nije nešto što možemo ignorirati, jer utječe na sve sfere - na kvalitetu života i nas i svih bića na planeti, na naše zdravlje i konačno, na naš opstanak općenito. Nemamo li zdrav planet, nemamo ništa.

Zato, vrijeme je da sve svi zajedno zapitamo što možemo učiniti da spriječimo katastrofu koja nam se ubrzano približava i svakodnevno pokazuje svoju nemilost. I poduzmemo nešto!a

Mislim da je to super. Samo mi je krivo što SAD nije potpisao ugovor. Ako je on najveći zagađivač i još bogata zemlja da su ga potpisali mislim da bi to bilo bolje. Mogli su te novce uložiti u smanjenje okoliša, a ne misliti na rat. Naša država je potpisala što mi je drago. Iako nemamo baš veliko zagađenje ovo je super.


Na vijestima ste mogli čuti o Sisku. Tamo bi stvarno se trebalo nešto učiniti jer se ono ne ože trpiti. Država bi trebala nešto učini, trebala bi osigurati siguran i zdrav život građanima Siska i okolice. Onako ne može. Jednostavno je previše.

Moram štediti teme za ostale postove. I nastavit ću o ovome zagađivanju jer ima još puno o tome


Post je objavljen 31.12.2007. u 10:39 sati.