Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenyainmyheart

Marketing

Swahili

Točnije kiswahili. Jezik nastao mješanjem arapskog i bantu jezika. Barem tako kažu. Nitko od ljudi s kojima sam razgovarao ne zna koje su riječi iz kojeg dijela (arapske ili originalno iz bantu jezika) no obzirom da je samo ljudima koji žive uz obalu to i materinji jezik i da se u Keniji može čuti desetke drugih jezika i narječja nisam ih time previše zamarao.
Najveći dio naučio sam od svog učitelja Otiena i u slušanju Kassima i njegovih poznanika kako pričaju te ga kasnije pitao što pojedina riječ ili fraza znači.
One osnovne sam svladao za jedno popodne, dobro brusio sam izgovor, no svatko me mogao razumijeti u vrlo kratkom vremenu.

Bilo mi je malo teže shvatiti njihovo računanje vremena i gledanja na sat. Naime Kenija ima 12 sati dana i 12 sati noći (ekvator). Dan počinje u 6:00 i završava u 18:00. Kad pitate kenijca koliko je sati u recimo 7:00 on vam odgovara da je "Saa moja". Prema donjoj tablici to bi bilo 1 sat.
Zamislite si naprimjer (meni je tako bilo najlakše) da se na mjestu broja 12 na satu nalazi broj 6 i obrnuto.



* * *

Spremanje, odnosno raspremanje stvari i prisjećanje na kupovine odnosno ljude od kojih je kupljeno. Pojam suvenir u punom smislu dolazi do izražaja kad te jedna mala figurica može povezati sa toliko puno mirisa, osjećaja i događaja.
Naprimjer ovaj nosorog me podsjetio da moram poslati pismo od Rafaela (mladića pomalo čudnog imena za afrikance) kojeg sam susreo u hangaru negdje u Voiju.

Nosorog od malahita


Na Kassimovu obitelj podjeća me ova antilopa. Svaki put kad osjetim taj hladni kamen sjetim se ručka i držanja u naručju njegova sinčića. Nadam se da ćemo se ponovo sresti.

Antilopa (poklon od Kassimove žene)


A da i obitelj slonova je ostala kod mene. Istina podsjeća me na one ljude koji od drveta rade čuda no i na Red Elephant i one svirače i lekciju koju ne želim zaboraviti.

Obitelj slonova od ebanovine


Tata slon na svom mjestu


* * *

I tako sad treba brojati dane do nekog ponovnog odlaska. Nadam se skorog. Najkasnije do rođendana u ožujku iduće godine, no ako bude prilike možda i prije. Želio bih vidjeti više, saznati više i uživati u toj ljepoti još barem jednom.
Strpljen - spašen.

Post je objavljen 30.12.2007. u 16:10 sati.