Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Blagdani u Njemackoj - also drei

i na kraju teksta ARTE izbor za sijecanj:

Tradicije ima koliko hoces, oko nas je ionako sve multi kulti , pa zadrzimo nasu tradiciju koja nam je draga, dodamo nesto iz nove sredine, naucimo puno od Muslimana, Zidova i Budista oko nas i uglavnom – bogatiji smo nego prije.sretan
Jedna od tradicija (da se razumijemo, mnoge stvari ovdje navedene ima u medjuvremenu posvuda, ali pod tradicijom mislim, nesto sto se oduvijek tamo radi) je i adventski kalendar, koji se otvara na 01.12. i svaki dan novi prozorcic i novo iznenadjenje. cerek
Jako su popularni oni koje sami napravite, jer zna se u ovom vremenu jurnjave, najdragocjenija stvar je postala upravo vrijeme. Unutra mogu biti slatkisi ali i sitnice tipa bon za 20 poljubaca ili bon za dorucak u krevet, no da, necu otkriti bas sve nase male rituale. Ili za klince – jedan bombon, pa drugi dan, sareni balon, pa treci dan olovka u boji itd. uglavnom uz puno maste i malo novaca da se svasta napraviti.
Malo je koji dom u kojem oko Bozica necete vidjeti te male paketice/ili vrecice kako vise negdje na zidu i dijete u to vrijeme posebno rado ustaje iz kreveta jer zna se sto slijedi prije dorucka.


Samo je masta granica:

Sljedeca tradicija je Baumkuchen:
.
A ukoliko vas zanimaju ostale slastice, svakako je za preporuciti ovaj blog na kojem sam pronasla veci dio stvari koje sam i u Njemackoj od slastica naucila spremati.
Prolistajte prijasnje tekstove tamo, divota http://teacia.blog.hr/.

Mozda gl. razlika je da je glavni dan Bozica ovdje upravo Badnjak, kad se za vecerom i dijele pokloni, sto me prve zime ovdje dovelo gotovo u nezahvalnu situaciju jer nase darove donosi Isusek, a on se nije rodio na Badnjak u osam navecer.Odlicna tradicija je i Stollen koja cim duze stoji tim je bolja!


Najbolja je iz Dresdena ali o tom u nekom od sljedecih nastavaka o Njemackoj.
Ujedno je stvar casti tih starih tradicionalnih firmi koje to izraduju da desetljecima daju istu kvalitetu, jeftinije kopije ovog (bez pravog marcipana i bez pravog maslaca) cete naci u supermarketima po 2-3 eura ali ako zelite pokloniti pravu, onda morate izdvojiti 10-20 eura.
Pakirane su obicno u dekorativnim limenim ili drvenim bozicnim kutijama.

http://www.dresdnerstollen.de/oxid/

A nije rijetkost da vam das gute Stück nude i za 30-40 eura. Rucni rad je ipak rucni rad.


Marcipan. Jako volim marcipan. Samo onaj pravi. Lübeck. Ali o tome vise kad budem pisala o tom gradu. Ajmo za sad samo reci, da doci u Njemacku zimi ne probati njihov hvaljeni amrcipan jest svakako veci propust. A ako ste u samom Lübecku morate otici u Niederegger marcipanski raj, njihovu slasticarnu na koji je cijeli grad ponosan. Znaju oni s marcipanom, ova ga slasticarnica nudi preko 200 godina.

Rade sve sto si zamisliti mozete od marcipana a klasika je naravno marcipanski kruh, radila sam i tortu za blagdane od marcipana i sampanjca, savrseno cerek.



http://www.niederegger.de/de/index.php

Na Staru godinu se lijevaju figurice od olova i one su znak onog sto ce vas pratiti kroz sljedecu.

http://de.wikipedia.org/wiki/Bleigie%C3%9Fen



Imate pribor za kupiti za 2-3 eura na svakom cosku, a neka tipicna tumacenja su:

• Blumen – es können sich neue Freundschaften entwickeln
• Pistole – Sie betrügen Ihren Partner
• Glocke oder Ei – Familienzuwachs
• Hammer – Sie werden weiser
• Hufeisen – Gute Geschäfte
• Tor – Sie werden Ihren Wohnort wechseln
• Schere – wichtige Entscheidungen kommen auf Sie zu
• Vogel oder Sterne – Glück
• Herz – Sie verlieben sich
• Kranz – Versöhnung
• Nagel – die Zeiten werden besser
• Pfeife – Gefahr naht
• Leiter – beruflicher Aufstieg
• Kuh – Heilung einer Krankheit
• Frosch oder Schwein – Lottogewinn
• Palme – ein Wunsch wird in Erfüllung gehen
• Mond – Sie werden geehrt
• Pantoffel – Sie werden bald heiraten

Meni iz godine u godinu idu dva ista simbola, jedan od njih su skare - moram se suociti sa vaznim odlukama.
Jede se fondue na Staru godinu, sto mi prakticiramo citavu zimu.

To je odlicna stvar kad nemate vremena, samo pripremite umake i salatu, sve ostalo gosti rade sami thumbup

Na Staru godinu se poklanja svakome uz tanjur i prascic za srecu (simbol srece ovdje) i to od marcipana. I kazu uostalom Schwein gehabt! Kao i Schweineglück i slicne zivotinjske formulacije za opise sretnih stanja.


Jako je omiljen i brunch cijele familije u nekom restoranu na bozicno jutro, mobilnost je velika i u pravilu djede i bake ne zive u istom gradu, a ni u istoj saveznoj drzavi i ovako se srecu nekoliko puta godisnje.

Jede se Lebkuchen,

grade se slatke kucice od istog (i mi smo s klincima i ove godine bili kreativni), ovo nam je bio predlozak, klinci su kucicu odnesli prije nego sam stigla slikati, nasa je bila malo nakrivo ali s puno ljubavi napravljena cerek.

jos motiva...


Zapravo rijetko koja obitelj ima, a da ne naprave svoju verziju kucice od medenjaka. a i u slasticarni mozete kupiti prava umjetnicka djela, na kojima je slasticar recimo radio preko 30 sati, to vam bude zao i pojesti!

http://snipsnap.org/space/2003-12-24/Lebkuchenhaus.png

Tipicni i poznati svuda po svijetu su i njemacki bozicni sajmovi: niks jeftina roba iz kine i slicno, nego rukotvorine od drveta, vune, prirodna kozmetika, kuhano vino, pecene kobasice, ringispili, zive stalice koje uvijek iznova fasciniraju klince, jer su i sa zivim zivotinjama. Unikati bozicnog nakita, fine unikatne svijece, medenjaci itd. U centra grada se u novije doba znaju nadostukati i neki komercijalni standovi ali pozornom promatracu nece promaci da oni nisu u povijesnom dijelu grada i da se samo slepaju na slavi pravog sajma. Jos cete naci rucno radjenu keramiku gdje mozete naruciti da vam naprave bas vasu salicu, na svakom cosku besplatne lutkarske predstave, jaslice isklesane u kamenu (jedine koje su se meni ikad dopale i nisu kich), prefine cajeve itd.





Stuttgart i pozdrav Dijani kiss

Kad kupujete vino, platite i "pfand" i ako zelite zadrzati salicu (za svaku godinu se radi nova serija sa otisnutom godinom na salici i mnogi to skupljaju) jednostavno ju zadrzite, ako zelite kauciju natrag, vratite salicu. Tesko cete naici na iole veci grad koji nema svoj bozicni sajam, to je stvar casti.

Jos linkova, Bremen, predivan grad i jednako lijep sajam:

http://www.bremen-tourismus.de/btz/material/BTZ06_IMG0058_Weihnachtsmarkt.jpg



Ono sto uvijek jedemo su divovske palacinke s Nutellom i vocnji raznjici sa cokoladnom glazurom.

Düsseldorf

I naravno najbolji njemacki bozicni sajam - Nürnberg:



http://www.facettenreich.at/Lebkuchenhaus%202006%20P10405561.jpg

Kolacici ili Plätzchen koji su ovdje neizostavni su zvijezdice od cimeta i florentineri:


Jede se suseni losos u neopisivim kolicinama ( ja naravno karakter na necem drugom testiram na ovome je uzalud, losos uvijek pobijedi) onda Christkind, Tannenbaum (O Tannenbaum, o Tannenbaum, Wie schön sind deine Blätter, nama su to djecica i ove godine na klaviru odsvirala a spreme mali Nijemci i jednu hrvatsku, to nam dodje kao gust oben drauf). Dalje Weihnachtsmann i Rentieren, krscanske boje obih blagdana su zelena i crvena, pri tom zelena simbolizira nadu u odrzanje zivota u tamnoj i hladnoj zimi i naravno vjernost vjerovanju u Prirodu. Crvenom simbolizira Krv Kristovu, koju je prolio kako bi spasio svijet. Dakle iako ne potpuno krscanskog porijekla, crveno - zelena kombinacija danas obiljezava bozicnu tradiciju.
Germani su u proslosti slavili Mittwinterfest ili Julfest, ( dan danas mnogi tako cestitaju ovaj blagdan) te istovremeno blagdanMrtvih te blagdan Plodnosti. Godine 813 je Crkva taj dan proglasila "festum nativitas Christi". I tim danom je tad zapocinjala nova godina. Tek sa gregorijanskim kalendarom (16. stoljece) postao je 1. Sijecanj prvi dan u novoj godini.
Obicaj kicenja bora je tek 2 stoljeca star, naravno u pocetku se kitilo plodovima prirode a ne tako davno jos sa slamnatim ukrasima, sjecam se da smo mi doma bojali orahove ljuske u zlatno i srebrno, kod bake su se vjesalice jos jabuke na bor, kitice sipka i ostale stvari iz kucne radinosti. Preko bare su to bile one vitice od bijelo crveno obojanog secera tkz. Zuckerstange.

Zaboravih za lososa: irski organski je najbolji, topi se u ustima thumbup, kila 60 i nesto eura, ali cak i ako se zelite overdosirati kao mi pola kile vam je dosta. Na toast i mmmm


Mozda se sjecate i bozicnih bombona upakiranih u onaj sjajan papir i naravno prskalica? Eh toga ima ovdje i danas. Kao i onih raznobojih lapica za bor koje se pale i gase a koje sam bez imalo zaljenja prepustila nostalgicnom sjecanju. Vise mi se svidjaju one koje ne zmigaju i koje su jednobojne.

Zelite li se malo podsjetiti kako se Bozic slavio doks te bili jos jako mali, tekst od 24.12.2007 http://tyche.blog.hr/2007/12/index.html#dan24

Neistina: Bozicni krastavac. Od stakla naravno, navodno je to stari njemacki obicaj (pricala mi moja USA frendica) i na Badnjak roditelji sakriju taj ukras u bor i koje dijete ga prvo nadje smije prvo otvoriti poklone. Vecina Amerikanaca zna za tu njemacku tradiciju ali niti jedan Nijemac. Jer te tradicije ovdje nema.

Ide se na ponocku, pije se kuhano vino, rad se bowle sa djumbirom. Tipicne bozicne pjesme su: Kling, Glöckchen, klingelingeling, Stille Nacht, heilige Nacht, O Tannenbaum, o Tannenbaum, wie grün sind deine Blätter! Alle Jahre wieder, O du fröhliche, o du selige, gnadenbringende Weihnachtszeit! Pa Schneeflöckchen, Weißröckchen...

ARTE Sijecanj:

02.01. srijeda u 22:50, dokumentarac Europas Start ins All – o natjecanju izmedju USA i Rusije o prevlasti u svemiru
03.01. cetvrtak u 18:30 Chic – inteligentan dizajn namjestaja, prica o Haribo, kulinarska odiseja po tragovima imena ruze itd. Serijal od 26 zanimljivih i dinamicnih minuta
04.01 petak – u 20:40 odlican film snimljen prosle godine Die Zeit, die man Leben nennt: mladom pijanistu proricu veliku karijeru, tada dozivljava nesrecu i zavrsava u kolicima a ni gl.glumac nije za baciti:
. Nakon toga tema veceri Leonardo da Vinci, dva odlicna dokumentarca.
05.01. subota u 00:15 (tehnicki vec nedjelja) Auftauchen njemacki film iz 2006, studentica fotografije u ocajnickoj borbi za strast i vjeru u pravu ljubav – jedna erotska drama.
06.01. nedjelja u 23:05 Isabel Allende: Pricaj mi o zivotu., jedna od najpoznatijih spisateljica na svijetu
http://de.wikipedia.org/wiki/Isabel_Allende
08.01. utorak Tema veceri: Zene i zatvor u 21:00 do 23:00 sa tri dokumentarca sa lica mjesta.
10.01. cetvrtak u 21:00 Film The curse of the jade scorpion – komedija na nacin Woody-ja Allena, sa Charlize Theron
.
Nakon toga Simone de Beauvoir – Zena legenda u 22:35, isto dokumentarac i nakon toga u 23:30 Paris-Berlin- Diskusija: Zene, sto zapravo zelite? Jedna vrsta talk show-a sa izrazito zanimljivim voditeljicama, inteligetnim i provokativnim mladim zenama.
11.01 petak vec u 13:30 Chic u trajajnju od 26 minuta – o sauni i jos stosta iza kulisa. U 16:30 Madame Tutli Putli Kurzfilm od 17 zanimljivih minuta. U 17:35 Auf nach Europa. Dokumentarac koji u 26 minuta prati jedan prosjecan dan jedne prosjecne Europljanke – majke, radnice, zene. U 21:00 Ljubavni pakt: Simone de Beauvoir i njen Sartre, film iz 2006 te u 23:35 The Baby’s Room spanjolski horror-film iz 2006. Za mene je petak cijeli dan rad kod kuce i od ranog jutra do kasno navecer uz ove pauze mogu super raditi.
.
12.01 subota u 21:00 Dokumentarac o Marie-Antoinette u trajanju 97 minuta
.
Francuska kraljica na zlom glasu kao rasipnica i hedonistica, upravo ona je porucila narodu ako nemaju kruha d ajedu kolace.
http://www.mpex.net/img/movies/marie_antoinette_01.jpg" />.

13.01 nedjelja – Liebe zu dritt: dokumentarac o ljudima koji zive u vezama u troje, godinama sretno i zadovoljno. Dokumentarac iz 2007 sa stvarnim akterima koji prepricavaju svoje dogadaje.i nakon toga u 23:25 Tri srca – jedna postmoderna obitelj, na slicnu temu, ovaj put dokumentarac uvezen iz USA
15.01 utorak Tema veceri – Depresija sa dva dokumentarca, Uvijek iznova rollercoaster – zivot izmedju manije i depresije, drugi dokumentarac Nisam zeljela vise ustati – nova istrazivanja na polju depresije
http://www.121hypnosis.com/images/121depression2.jpg
http://stormcloudi.files.wordpress.com/2007/05/depression_by_thirsty5.jpg

16.01. srijeda u 22:45 Gespenster duhovi iz proslosti, zena koja se nakon mnogo godina vraca u Berlin, grad gdje je nestalo njeno trogodisnje dijete...
17.01 cetvrtak u 21:00 Sirijska nevjesta, film od 93 minute
.
18.01 petak – u 17:35 opet dokumentarac Ka Europi ovaj put Fatmireh, mlada Kosovarka i mirovna aktivistica, te u 21:00 Film Sommer ´04 nezeljno burni odmor na Ostsee, rivalitet dviju zena – jedna ima 12 a druga 40 godina – zavrsava tragedijom.
19.01 subota – 18:05 Uputa za srecu, dokumentarac 52 minute
20.01 nedjelja tema veceri- Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu?, pocinje filmom Smrt joj dobro stoji u 20:45, slijedi u 22:20 Tijela iz Ria – kako izgledaju mladi bogovi i boginje.
. i nakon toga u 23:20 Lijepa u Kabulu isto dokumentarac, a imamo i na blogu direktno javljanje iz Kabula thumbup
22.01. utorak u 22:35 Between the Lines – indijski treci spol i – hermafroditi i onda u 01:05 (tehnicki vec u srijedu) Allah vidi sve, dokumentarac i to vrlo kratki.
23.01 srijeda – u 21:00 Sonderkommando: Ausschwitz-Birkenau francuski dokumentarac iz 2007, naravno 52 minute (jeste primjetili, toliko traju svi dokumentarci ako su u produkciji arte-a). I odmah u nastavku u 21:50 Moramo to ispricati – price prezivjelih.
24.01 cetvrtak – u 21:00 Hamburger Lektionen, dokumentarac o islamskom terorizmu i zadnjim napadima, njemacka produkcija u trajanju od 33 minute, nakon toga se nadovezuje odlican talk show Paris-Berlin i to u 23:15 do 00:20 i u 00:20 dokumentarac snimljen ove godine u trajanju 54 minute ZDF na temu: Najpoznatije americke serije: sjaj i bijeda...
25.01. petak u 17:35 Priroda u bocama: Izvori spa centara te kasnije te veceri u 23:30 Doomwatch film u kategoriji horror trash-a
26.01. subota u 13:00 26 minuta dokumentarca Ljudi i odjeca: ovaj put je Engleska na redu i odmah nakon toga Best of Chic
27.01 nedjelja – u 18:15 Helmut Schmidt: Moj zivot te u 22:20 Jeanne Moreau – u filmu i privatno, dokumentarac od 90 minuta, danas ima preko 80 godina i jos uvijek radi :-)
. Stariji ce se sjetiti klasika iz 60-tih La Notte sa Marcello Mastroiannijem
.

To su bile zene! A ne ove danas gdje od silnih botoxa, silikona, produzetaka i kose i noktiju i sumanih odjevnih kombinacija koje izgledaju kao da su sklopljene u trenu kad je pred ormarom nestalo struje aj ako im se zurilo – da, danas je tesko prepoznati pravu ljepoticu i zapravo jako malo pravih ima. Kad bi im povadili sve te produzetke, akrile i push-apove izgledale bi gore nego prosjecna zena u Konzumu!

28.01. ponedjeljak – Nevjesta je nosila crno, u 21:00 jos jedan film iz 60-ih isto sa Jeanne Moreau
.
29.01 utorak u 21:00 Jonestown – Smrtno ludilo jedne sekte: sto je dovelo tisuce osoba da se sakupe u Peoples Temple i pocine masovno samoubojstvo?
http://i80.photobucket.com/albums/j161/ryanbud/victims.gif.
30.01 srijeda u 22:45 Hotel austrijski film, jedna recepcionistica, njena nestala prethodnica i jedan usamljeni hotel u sumi...
31.01 cetvrtak u 21:00 Film La petite Lili o ljubavi, filmu i velikoj umjetnosti.

A tko nije dosad, preporucam da napravi Pavlovu od cokolade i malina fino. Ja sam je napravila na principu ledenog vjetra
.

Ljubiti ce tlo kojim prolazite.

.

.

Vrlo efektna kombinacija je ona od jagoda i kiwija, link: http://members.cox.net/jjschnebel/pavlova.jpg

Ovako: 4 bjelanjaka odvojiti i jako paziti da su cisto odvojena, inace nista od stajanja zlice u snijegu, dakle njih odvojiti i izmiksati u snijeg, u receptu ne pise ali ja dodam i pola zlice octa, polako dodavati 175 grama secera stalno mijesajuci i na kraju dodati 25 grama ribane cokolade ali nju ne umiksati nego samo zlicom blago rasporediti u smjesi.

Od papira za pecenje izrezete tri komada po 20 x 25 cm i to stavite na bleh za pecenje i po tome ustrcate (onime cime inace ukrasavate torte) smjesu, rasporedjenu na tri papira, zagladite odozgora nozem i stavite u unaprijed zagrijanu pecnicu na 140 stupnjeva nekih 40 minuta.

Ostaviti u pecnici da se ohladi. Rastopiti 180 grama tamne cokolade i dvije od tri kora time premazati (prethodno staviti jednu koru na ono gdje cete i servirati kolac), istuci slag od 450 ml tekuceg slatkog vrhnja i time premazati kore kad se cokolada malo stvrdla, da se ne pomijesaju smjese (nakon 15-ak minuta), na prvu koru na to sve staviti friske jagode ili maline i 2-3 kiwija na ploskice (ima friskih malina ali su skupe, no dosta vam je pola kile), poklopiti sa korom broj dva i na nju isto staviti slag + voce, trecu koru ne mazati cokoladom nego staviti gore i premazati slagom i najljepse maline/jagode koje ste sacuvali staviti na vrh za dekoraciju i poskropiti cokoladom (onako na prugice) i staviti u frizider minimalno na nekoliko sati, a najbolje je drugi dan.

Kolace smo sve pojeli i fine recepte nove isprobali ( tyche i tekst od 21.12.2007) sad idemo potrositi te silne kalorije. Dok vi ovo citate ja uzivam negdje na snijegu, citamo se u novoj, do tad – ostajte dobro!

A naravno veselim se i vasoj nadopuni sto se bozicnih tradicija tice!

http://good-times.webshots.com/photo/2960153840049783848uZHlvJ

Svima najljepse novogodisnje zelje i da vam se ostvari sve sto si i sami zelite!

.


Post je objavljen 29.12.2007. u 18:48 sati.