Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Del Ponte drumom, Rupel šumom

U proljeće 2006. godine vlasti u Srbiji pregovarale su s haškim optuženikom Ratkom Mladićem o dobrovoljnoj predaji, tvrdi glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u intervjuu beogradskom dnevniku Blic od 25. prosinca 2007.
"Operativne detalje - tko, gdje i kako skriva Mladića i Karadžića ne mogu otkriti. Nešto što mogu kazati je da su srbijanske vlasti u proljeće 2006. godine pregovarale s Mladićem o dobrovoljnoj predaji. Znale su točno mjesto njegovog boravka. Ipak, odlučile su da ga ne uhite. Što se Karadžića tiče, znamo da je bio u Beogradu 2004. godine, Mladić je još tamo", tvrdi Carla Del Ponte.
Po njezinu mišljenju, uhićenje haaških optuženika trebao bi biti jedan od temeljnih uvjeta za približavanje Srnije Europskoj uniji. "Na kraju krajeva, treba pogledati i presudu Međunarodnog suda pravde - on je također konstatirao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu time što nije uhitila Mladića i izručila ga Den Haagu i time što ne surađuje u potpunosti s Tribunalom. Ne mislim da bi država koja krši Konvenciju o genocidu trebala biti primljena u EU", kaže Carla del Ponte.
No, njezino mišljenje ne dijeli slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel, čija zemlja preuzima predsjedanje Europsom unijom. On, naime, na svom blogu piše da su brži napredak Srbije prema Europskoj uniji i stabilizacija regije važniji od inače jasne obveze Srbije da izruči Ratka Mladića. "Trudimo se da Srbija potpiše sporazum (o stabilizaciji i pridruživanju) bez obzira na obvezu prema Den Haagu koju naravno mora ispuniti", piše Rupel.


Post je objavljen 26.12.2007. u 01:43 sati.