Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/unrealfilmovi

Marketing

Highlander (1986)

Trailer
Režija: Russell Mulcahy
Scenarij:Gregory Widen,Larry Ferguson i Peter Bellwood
Uloge: Christopher Lambert,Roxanne Hart,Clancy Brown,Sean Connery,Beatie Edney...
Žanar: Akcijski,Fantasy,Drama
Imdb
Photobucket
Priča: Connor Macleod je gorštak iz škotske koj je završi izboden u borbi. Lječnik kaže njegovoj obitelji da nema šanse da preživi takavu ranu i da će umrjet ,no on sjedeći dan sav živahan hoda na dvije noge što njegovu obitelj i ljude iz sela začudi pa pomisle da ga je opsjeo Lucifer i istjeraju ga iz grada. Connor ubuduće se smjesti u naselje Glencoe gdje se zaposli kao kovač i oženi se sa Heather. Ubrzo Connor nađe osoba Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez koj mu objasni da je preživio ranu u bitci zato što je besmrtnik kao i on. Još mu objasni da ima više besmrtnika među ljudima koji ne mogu umrjeti niti ostariti,no poanta tih besmrtnika je da se međusobno bore kada dođe vrjeme za tkz "The Prize"(nepoznata nagrada koja dobiva besmrtnik koj ubije ostale,otkriva se na kraju filma što je). Jedini način da se ubije besmrtnika je da mu se odsječe glava,a onaj tko ju odsječe dobija protivnikove moći i znanje. Ramirez zato želi prpremiti Connor za dvoboj sa drugim besmrtnicima,no posebno za dvoboj protiv Kurgana koj je najači među besmrtnicima. Kurgan nema strpljena da ćeka određeno vrjeme kada se besmrtnici trebaju boriti tkz "Gathering" pa počinje odmah sječi glave konkurenciji među kojima se nađe Ramirez. Radnja se na kraju događa 1985 u New York City gdje je počelo vrjeme okupljanje besmrtnika i na kraju jedino ostaju Connor i Kurgan i kako kaže podnaslov filma "There can be only one".
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Film: Highlander sadrži vjerojatno jednu od orginalnijih priča kojih sam vidio u filmu. Priča je ispričana u 1985 godini u New York Cityu gdje Connor postaje sumnjivac za ubojstvo u kojima je osobama odrezana glava i gdje će se dogoditi završni dvoboj između njega i Kurgana,no svako malo se pojavljuju flashbackovi koji pokazuju prošlost od kada su izbacili Connora iz sela,scena treninga sa Ramirez,scena kada je Kurgana ubio Ramireza,smrt Connorove žene Heather, scenu iz Drugog svjetskog rata i itd(neću puno spojlat). Flasbackova ima puno i koriste se za objašnjavanje priče i razvijanje nekih likova. Priča je kao što sam rekao orginalna i zanimljiva,ali ima nešto rupa,no ipak nije mi puno smetalo budući da mogu maštom popuniti male nedostatke. Ovaj film je režirao Russell Mulcahy koj je prije toga imao horror sa divljom svinjom Razorback,a nakon Highlandera je snimio loš nastava,odličan Ricochet,ekraizaciju stripa The Shadow i Resident Evil: Extinction,no najvažnije je da se prije Highlandera bavio i snjimanjem video spotova,što se vidi po načinu kretanja kamere u nekim scenama,no redatelj je obavio dobar posao. Akcija je bila dobra i luda,prebacivanje u flashbackove je zbilja genijalno izvedno u nekim trenutcima,kamera je dobro postavljena i ugođaj je odličan. Ono što zbilja puno pomaže ugođaju i emocijama u nekih scena je odličan soundtrack koj je složila poznata rock grupa Queen. Glavna zvjezda ovog filma je Christopher Lambert koj obavlja solidan posao, najviše mu pomaže njegova faca i naglasak da nosi šou(kao Arnoldu u Terminatoru) i ima dosta karizme i glumačke sposobnosti da ispadne kao dobar junak. Sean Connery kao Ramirez je bio zabavan,jedino je šteta što ga nema puno u filmu. Clancy Brown kao negativac Kurgan je ukrao šou u svakoj sceni sa svojim pank izgledom,glasom i ludim ponašanjem,a scena sa njime u crkvi je priceless.Roxanne Hart kao Brenda mi je vjerojatno največa zamjerka u filmu,ne da je obavila loš posao,ali baš i nisam osjeti neku veliku kemiju između nje i Connor na kraju filmu.

Highlander ima malih problema,ali sadrži sve što čini odličan film. Ima dobru akciju i likove,orginalnu i dobru priču,zabavnog negativca,odličan soundtrack,dobru režiju i jako je zabavan film.Film je ostvario veliki uspjeh i postao klasika i nažalost dobio brdo nastavaka koji su sranje poput dvojke u kojoj je navodno priča da su besmrtnici vanzemaljci koji su protjerani na zemlju za kaznu da budu besmrtni (WTF).Postoji još serija,crtić,strip i dolazi video igra.

Ocjena 5/5

Zanimljivost i ostalo:
-Clancy Brown je gotovo odbio ulogu Kurgan zato jer je bio alergičan na makeup.
-Christopher Lambert jedva da je znao engleski dok je snjimao ovaj film.Jedini uradak prije ovoga gdje je morao pričat engleski je Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes gdje je jedino govorio par rečenica.
-Virginia Madsen je išla na audiciju za Heather i nije dobila ulogu,ali se kasnije pojavila u nastavku.
-Mickey Rourke je bio jedan od kandidata za glavnu ulogu.
-Američka verzija filma ne sadrži flashback u kojem Connor spašava Rachael za vrjeme drugog svjetskog rata. Srečom moja verzija sadrži tu scenu.
-Dvorac u kojem je Connor živio je korišten u filmu Monty Python And The Holy Grail.

Post je objavljen 25.12.2007. u 13:03 sati.