Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

BADNJAK

::::::::Image Hosted by ImageShack.us

Badnji dan ili Badnjak, napose badnje veče, je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Naziv je dana prije Božića najvjerojatnije od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdi. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke. Upravo s bdjenjem je povezan niz običaja: unošenje drva "badnjaka" koje gori na ognjištu tu noć i kasnije,

********************Image Hosting by Picoodle.com

zatim božićne svijeće, jedne ili tri, redovito ovezane trobojnicom.

Bdjenje počinje uvečer, kad se obitelj okuplja oko stola, još uvijek s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad — barem u nekim hrvatskim krajevima - domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić:
"Faljen Isus! Dobro vam došla badnja večer"!
Na taj pozdrav slijedi odgovor:
"I s tobom Bog d'o zajedno!"
Badnjak u gradu, naravno, sačuvao je samo dijelak seoskih tradicija, ali slavi se uz bor, uz kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno pripravljenu večeru. Najvažnije jest: bdjenje u iščekivanju polnoćke. Sudjelovanje na polnoćki smatraju važnim i oni koji ne odlaze redovito nedjeljama na misu.


**********Image Hosting by Picoodle.com

Takvo božićno slavljenje badnje večeri toliko je općenito kod svih hrvatskih katolika da ukazuje opću svijest o nepobitnosti i privlačivosti otajstva Božića. Ono je drago i onim ljudskim dušama koje svoje kršćanstvo nisu razvile do pune zrelosti. Božić i njih dosiže, a božićno čestitanje je izraz da prihvaćaju kršćansku poruku o miru i zastaju pred porukama o Bogu i covjeku.

*******************Image Hosted by ImageShack.us


****************************
Više na stranicama HRVATSKI BOŽIĆ

Post je objavljen 24.12.2007. u 17:41 sati.