Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moonlightdarkness

Marketing

Reality is wrong. Dreams are for real. -Tupac

Konačno sam se odlučila napisat post... Zašto? Zato što sam jučer kad sam bila budna do 5 ujutro bila na netu i našla nešto o Tupacu. Nešto što još nikad do tad nisam pročitala. Znala sam što i kako se otprilike dogodilo ono pucanje na njega... ono kobno pucanje... koje nije preživio. Ali našla sam to detaljnije, puno detaljnije... i odlučila sam to stavit na svoj blog. Imam samo jednu napomenu. A to je da oni koji vole (bar malo) Tupaca, da to ne čitaju. Jer je... bar meni, prestrašno... preteško za podnjet. Inače sam često plakala, ali samo sam jednom u životu plakala onako jako... tako jako da sam sva drhtala (a nije bilo od hladnoće jer je bilo skoro 30°C). Tako sam plakala samo kad su mi djeda polagali u grob. Jučer sam opet tako jako drhtala i plakala, jedva čitajući ovo Pacu. Toliko sam se puta naježila... i svaki put kad sam se naježila imala sam osjećaj... kao da je on kraj mene u sobi... Možda netko misli da sam glupa i luda, ali ja znam kak mi je bilo. Možda se netko i sam uvjeri...


23:15 navečer: Suge i Tupac, u Knightovom crnom BMW-u 750 idu prema Knightovom Club 662, skrećući s Las Vegas Boulevara. Nekoliko žena u Oldsmobileu blica Tupacu i Knightu. Suge vozi, a Tupac s jedi do njega s otvorenim prozorom. Tupac se smije vičući svojim obožavateljima i pozivajući ih na zabavu. Vodeći kolonu od 6-15 automobila, BMW se zaustavio na semaforu ispred Maxim Hotela, baš ispred Stripa, gdje završavaju neon i metež i počinju pustinja i mrak. S desne se strane zaustavio stari bijeli Cadillac s californijskom registracijom. Jedan od četiri čovjeka u Cadillacu je izvukao visoko kalibarsko vatreno oružje. “I heard these sounds and thought it was someone shooting in the air,” rekao je jedan očevidac koji se nalazio u trećem autu iza Tupaca, “but then I see sparks fly from the gun.” Čulo se 10 do 15 metaka. Olovo je probijalo metal, staklo, meso. Dva su metka završila u Tupac ovim prsima, druga dva u ruci, a jedan u nozi. Jedan je metak okrznuo Knightovu glavu. Cadillac je skrenuo desno, prema sjeveru, niz Koval Street. Sa dvije probušene gume, Suge je naglo okrenuo auto. Dva su policajca u blizini Maxim Hotela čula pucnjavu i vidjela metež. Odmah su krenuli u potjeru. Prema Knightovom prijatelju, koji je kasnije rekao detalje, Tupac je tada krvario kroz majicu. “Gotta keep your eyes open” govorio je Tupac sam sebi. Suge je zaustavio auto i došla je policija. Tupac je ležao na stražnjem sjedalu BMW-a jako krvareći. Stigla je hitna pomoć. “There was blood everywhere,” rekao je jedan svjedok. “Get down!” vikao je policajac i uperio pištolj u Knighta. “I gotta get my boy to the hospital,” rekao je Suge. “Shut up. Get down!” Suge je kleknuo na zemlju. Cadillac je neopaženo nestao u noć. “I’m dying, I’m dying” rekao je Tupac kad je stigao na odjel intenzivne njege u University Medical Centre. Izgubio je mnogo krvi. Bio je na prvoj od dvije komplicirane operacije zbog zaustavljanja unutarnjeg krvarena. Kasnije, Tupacova majka, teta i prijatelji - uključujući Mikea Tysona, Jasmine Guy i Jesse Jacksona - došli su mu dati potporu.

Drugi dan: Tijekom proteklih sati, vijest o pucnjavi proširila se svijetom. Dvije godine nakon poslijednjeg pokušaja ubojstva, Tupaca su još jednom pogodili meci i nitko ne zna što da misli. Hoće li Tupac umrijeti? Hoće li se vratiti s ove kušnje jači, još više nepobjediv? Teško je zamisliti tako snažnu i živahnu osobu kako leži nepokretna. To je ipak čovjek koji je na ulicama Atlante ušao u pucnjavu s policijom i koji je izišao iz sudnice neoštecen. Čovjek koji je 1994. na Time Squareu bio napadnut iz zasjede i koji je preživio pogođen sa pet metaka. Čovjek koji je poslije optužbe za silovanje napustio zatvor bogatiji i popularniji nego kad je došao u njega. “’Pac will be all right,” rekli su članovi njegove obitelji. “He’ll pull throught.” Javnost napada njegov gangsterski imidž, sudske slučajeve, zatvorske kazne i razbojničke stihove koje je Bob Dole popljuvao. Ali njegovi prijatelji ne misle tako. “I’ve always known him to be gracious, humane,” rekao je velika ličnost hip hopa Russell Simmons. “All this gangsta stuff, I’ve never seen it. I remember him dancing with his woman in a wheelchair for fourh ours when everybody was drinking and partying.
That’s how I knew the man. He’s a total sophisticate: intellingent, articulate.” “He looks like a sleeping black angel,” rekla je Tupacova bliska prijateljica nakon što ga je posjetila u bolnici. “I talked to him, touched him. I told him to go to his light.” Policija je ispitala članove Knightovog Death Rowa, ali nisu doznali mnogo informacija. Narednik Kevin Manning iz policije Las Vegasa je o okolnostima pucnjave rekao “They were not quite candid”.

Treći dan: Bojeći se nasilja povezanog s bandama, bolničko vodstvo je pojačalo osiguranje. Između UMC osiguranja, LVPD-a i Death Row tjelohranitelja, traumatološki odjel je pun značaka, voki-tokija i ljudi u smeđim uniformama. Izvan bolnice, kombi lokalnog Chanela3 dvaput je nenadano upalio motor i svi su se na dometu zvuka pobacali na zemlju.

U otrilike 20.00. sati izbija pucnjava između policije i Tupacove bande i to rezultira uhićenjima i privođenjem ljudi. LVPD-eva narednica za pitanje bandi nazvala je to “misunderstanding”.

Ovisi o tome koga pitate, Tupac je ili na putu prema mrtvačnici ili na odjelu intenivne njege pušeći cigaretu. U stvarnosti, on je živ, ali ima teškoće s disanjem. Kirurzi su se odlučili na drugu operaciju uklanjanja Tupacovog uništenog desnog plućnog krila. “You can live with one lung,” rekao je Dr. Johnatan Weissler, šef plućnog odjela i intenzivne njege sa Southwestern Medicala u Dallasu. “And after a while you can live quite well with it.”

Četvrti dan: Cijeli se hip hop svijet pretvorio u uho. Reporteri sumnjaju da je ubojstvo vezano uz East Coast - West Coast rivalstvo. Neki misle da je to možda povezano s bandama. Između navedenih imena su the Notorious B.I.G. i Mobb Deep (obojica su upletena u otegnutu svadu s Tupacom), Las Vegas Crips, Los Angeles Crips, čak i namještenici Death Row-a. Najmanje jedan član Bad Boya počeo je dobivati smrtne prijetnje i njujorška diskografska kuća je otkazala koncerte nekih svojih umjetnika. “That this is gang-related is still pure speculation,” rekao je narednik Manning. “We have to run by facts.” Cjelokupnoj Death Row organizaciji, po izjavi jednog namještenika, je naređeno da šuti. LVPD, frustrirana zbog nedostatka suradnje s Tupacovim taborom, obratila se javnosti. “The problem is a lack of forthrightness,” rekao je Manning, teško skrivajući gađenje. “It amazes me when they have professional bodyguards who can’t even give an accurate description of the vehicle.” U međuvremenu nitko ne može naći Knighta koji je pušten iz bolnice sa manjim ozljedama glave. U traumatološkom odjelu se meditira i moli. Tupacova teta, Yaasmyn Fula, visoka žena, miče naočale i briše svoje suzne oči. “I’m just really, really tired,” rekla je tiho. Afeni Shakur, žena male građe, ali goleme gracioznosti, izgleda otprilike isto. Bivša članica Crnih Pantera koju Tupac zove Mama izgleda kao da na svojim malim ramenima nosi težinu cijeloga svijeta. Posjete su uskoro gotove i ona se vraća u hotel na sat-dva nemirnog odmora. 2Pac je još uvijek u kritičnom stanju. Članovi obitelji tiho ulaze u plavi Chrysler. Jedan je stariji čovjek zagrlio Afeni i ona se tužno naslanja na njega dok auto odlazi.

Peti dan: Jutro donosi vijesti o ubojstvu u Los Angelesu. Comptonski tjelohranitelj, za kojeg policija kaže da je povezan sa Southside Cripsima, ustrijeljen je u autu i proglašen mrtvim u Martin Luther King Jr. General Hospital u 9:53 prije podne. Kruže glasine da je ubojstvo osveta za Tupacovo ranjavanje. “Someone just drove up alongside and blasted him,” rekao je detektiv za ubojstva Mike Pariz iz policije Las Vegasa. “This is only the beginning,” rekao je jedan stanovnik Comptona. “The gang shit is about to be on.” Suge je postao dostupan LAPD-u za ispitivanje. Istražitelj je ponovno pregledao video snimku iz MGM-a snimljenu na Tysonovom meču, koja navodno prikazuje Tupaca i ostale u svađi s nepoznatim crncem odjevenim u traperice i majicu kratkih rukava. “This happened at approximately 8:45 p.m.,” rekao je narednik Manning. “Kicking and punching were involved.” Ovlašteni ne žele otkriti koji je od dvojice, Tupac ili Suge, napao čovjeka. Kad su policajci stigli, pitali su žrtvu da li ih želi tužiti. On je rekao “Forget it” i otišao. Narednici mu nikad nisu saznali ime. “There is no reason to belive that these incidents are at all connected,” rekao je Manning.

Šesti dan:Tupac, zatvorenih očiju i s preostalim upaljenim plućnim krilom, bori se za život. Priključen je na respirator i tijelo mu se ponekad naglo grči od bola. Liječnici su izazvali paralizu zbog straha da se ne ozlijedi. Dr. John Fildes, šef bolnickog traumatološkog odjela, kaže da Tupac ima 20% šanse da preživi. “It’s a very fatal injury,” rekao je. “A patient may die from lack of oxygen or may bleed to death.” Unatoć novinskim na slovima poput WOUNDED TUPAC IS UNLIKELY TO LIVE, članovi njegove obitelji još se uvijek nadaju.

Sedmi dan: “This is Dale Pugh, marketing and public relations director for the University Medical Center.” rekao je bolnički razglas. “This message is being recorded at approximately 5:15 p.m. on Friday, September 13. Tupac Shakur has passed away at UMC at approximately 4:03 p.m. Physicians have listed the cause of death as respiratory failure and cardiopulmonary arrest.” U bolnici je duboka tišina. Kontrasti Tupacovih mnogih svjetova se međusobno približavaju. Ispred bolnice se skupilo više od 150 ljudi: mlade crne djevojke i njihove majke, vitki mladi muškarci sa češljevima u svojim razcupanim glavama; drugi noseći dronjke, profesioalne žene, mladi američki urođenici i djeca - deseci i deseci djece. Suosjecajni novinari čekaju sa suznim očima. Plavokosi i plavooki policajac stoji pokraj bijelog dečka s dolarskim znakom istetoviranom na vratu. Mnogi od onih koji su slijedili Shakura tijekom godina - legije obožavatelja, novinari i oni koji su ga mrzili - vjerovali su da će se bučno vratiti, kao što je to učinio poslije ranjavanja 1994. “I’m still waithing for Tupac to call me; I never thought he was gonna die,” rekla je Tupacova bivša djevojka Keisha Morris. “I thought he was going to walk out of the hospital just like he did before.” Vijest o Tupacovoj smrti brzo se širila - mobitelima, faksovima, beeperima i e-mailom. Neki su histerično plakali, neki su gledali u nebo, a drugi su polagano pili vodu iz boce ili slatkasta pica. Nekoliko je ljudi iz Tupacove škvadre prolijevalo piće u njegovu čast. Jedna je mlada žena s debelim pletenicama i haljini s cvjetnim uzorkom rekla “I hope you tell the truth about Tupac. He was a hero to me, and he kept it real for the hood.” Džipovi i auti su stizali kroz raskršce Goldring Avenue i Rose Streeta, pretvarajući blokove oko bolnice u Las Vegašku verziju Crenshaw Boulevarda u Los Angelesu u nedjelju navečer. Neki su auti puštali Tupacovu muziku. U crnom su Hummeru četvorica mladih crnaca nemarno sjedila i tupo zurila u smjeru bolnice. Bilo je teško i pomisliti da je rujan jer je temperatura skočila iznad 100 stupnjeva, i teški, melankolični osjećaj lebdio je u zraku. Vijest da je Tupacova smrt osvečena proširila se gomilom. Neki je promatrac pokazao poznati West Coast “W” znak u Tupacovu cast. “The boss man is death,” rekao je jedan teenager odjeven u traperice, majicu s kratkim rukavima i crnu vojnicku kapu.

Okružena obitelji, Afeni je izjurila iz traumatološkog odjela, a tiha joj se odlučnost urezala u lice. “She is an extremely spiritual person,” rekla je jedna prijateljica obitelji. “I think she knew. She had given her only son to God long before this day.” Traumatološku sobu je ubrzo napustio i jedan član Tupacove bande. Sjurio je niz bolničke stepenice i vikao “Why the fuck you let him die, yo? Why the fuck you let him die?” Osim njega, izašao je, crven u licu, i Yakki, Tupacov rođak, koji je cijelo vrijeme bio uz njega. Član Death Rowa Danny Boy došao je u prugastim čarapama i papučama, a suze su mu curile iza naočala. Spustio se na koljeno kao da moli. U oblacima se vidio grimizni trag. Odjednom su se pojavila tri auta i iz crnog je Lexusa izašao Suge Knight odjeven u majicu Phoenix Sunsa, a rana na vrhu glave mu se jedva primjećivala. Njegova ogromna figura utišala je gomilu. Dok je ulazio u bolnicu s još tri covjeka, lice mu je poprimilo hladni izraz. Nekoliko se mladih crnaca u čekaonici skupilo oko njega, uključujući Danny Boya, jedinu osobu u okruženju koja je otvoreno plakala. Knight je ušao u traumatološki centar grlivši ga oko vrata i tiho razgovarajući s članovima Tupacove obitelji. Bez svog prijatelja Tupaca, Suge je izgledao solidarnije. Nakon nekoliko minuta okrenuo se i otišao, pušeći jedva zapaljenu cigaretu. Nije se obazirao na svoju sigurnost niti na glasine da je on zapravo bio meta. Dok su minute prolazile, izvan bolnice je vladala gotovo svečana atmosfera. Auti su prolazili puštajuci Tupacove pjesme. Djeca su pocela trčati izvan dosega majki. Jedan mali dječak u gruboj tkanini i papučama legao je između dva parkirana auta vragolasto motreći da li ga tko promatra. Novinari su se počeli spremati. Gomila se pocela razilaziti. Crni Humvee kružio je oko bolnice puštajuci pjesmu “If I Die 2Nite.”




Don't shed a tear for me nigga I ain't happy hear
I hope they bury me and send me to my rest
Headlines readin MURDERED TO DEATH, my last breath...

I believe that everything you do bad comes back to you. So everything that I do that's bad, I'm going to suffer for it. But in ma heart, I believe what I'm doing... is right. So I feel like I'm going to heaven. I think heaven is just when you sleep, you sleep with a good conscience, you don't have nightmares. Hell is when you sleep, the last thing you see is all the f*cked up things you did in your life and just you see it over and over again, cause you don't burn. If that's the case, it's hell on earth cause bullets burn.

In my death people will understand what I was talking about.



Tupac,
Rest In Peace.

Post je objavljen 24.12.2007. u 17:13 sati.