Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Novi predsjednik Koreje

Južna Koreja izabrala predsjednika

Lee Myung-bak prošlu je srijedu pobijedio na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji velikom većinom glasova birača koji su zanemarili optužbe za prijevaru pokrenute protiv izabranog kandidata u nadi da će taj bivši direktor Hyundaia oživjeti nacionalno gospodarstvo.

Kandidat Velike nacionalne stranke Lee proglasio je pobjedu na konferenciji za novinare, nakon što su njegova dva glavna suparnika priznala poraz u izborima na kojima je Lee osvojio dvostruko više glasova od najbližeg protukandidata.

"Ljudi su mi danas dali apsolutnu potporu. Potpuno sam svjestan njihovih očekivanja", rekao je Lee. Nakon 58 posto prebrojanih glasova, Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je Lee osvojio 47 posto, a liberal Chung Dong-young 27,5 posto glasova birača. Myung-bak je, ako je suditi po tim anketama, osvojio najveći broj glasova otkako je u Južnoj Koreji uspostavljena demokracija nakon desetljeća vojne hunte.

I ankete državne TV-kuće KBS i privatne MBC navode da je Myung-bak kao kandidat Velike nacionalne stranke (GNP) osvojio 50,3 posto glasova. Njegov liberalni suparnik Chung dong-yong, koji podržava politiku nepopularnog predsjednika Rooh Moo-hyuna, osvojio je tek 26 posto glasova.

Lee Myung-bak je prije ovih izbora bio gradonačelnik Seula. Njegovu pobjedu mnogi tumače nezadovoljstvom stanjem južnokorejske ekonomije, ali je Lee najavio i da će u svom petogodišnjem mandatu zauzeti daleko oštriji kurs prema Sjevernoj Koreji od svojih pomirljivih prethodnika. 66-godišnji Lee će, s druge strane, u povijest ući i kao prvi predsjednik Južne Koreje koji je mandat osvojio dok se protiv njega vodila kriminalistička istraga. Ona, s druge strane, najvjerojatnije neće biti dovršena do 25. veljače i inauguracije kada će Lee steći predsjednički imunitet.

Kandidirajući se, između ostalog je izjavio: Hoće li Koreja napredovati ili usporiti svoj razvoj pokazat će se u roku od pet godina. Ja ću Koreju učiniti kreativno vođenom vrhunskom zemljom. Kreativno vodstvo znači nešto kao pomagati kontstrukcijske kompanije. Predstavio je svoj '747' plan obećajući gospodarski rast od 7%, porast prihoda per capita za 40,000 dolara te smještanje Korejske industrije i gospodarstva na sedmo mjesto ekonomija svijeta.


S. Koreja zanijekala obogaćivanje urana

SAD su optužile Sjevernu Koreju krajem 2002. da obogaćuje uran u tajnosti i tako krši ranije sporazume o nuklearnom razoružanju što je dovelo i do nuklearne krize, a Sjeverna Koreja ponovno je zanijekala svoj program obogaćivanja urana nekoliko dana prije isteka jednogodišnjeg roka u kojem je ta zemlja trebala zatvoriti sva svoja nuklearna postrojenja i objaviti sve svoje nuklearne programe.

"Sjeverna Koreja ostala je pri ranijem stajalištu oko UEP-a( program obogaćivanja urana)", rekao je dužnosnik nakon sastanka sa Sung Kimom, stručnjakom State Departmenta za korejski poluotok koji se u petak vratio u Seoul nakon prošlotjednog posjeta Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja obećala je objaviti do kraja godine sve svoje nuklearne programe, prema sporazumu sa SAD-om i drugim partnerima u regiji.


U Južnoj Koreji se širi naftna mrlja

U južnoj Koreji nedavno se dogodio najveći ekološki incident kojeg ta država pamti kad se iz supertankera izlila nafta u more, a nakupine katrana primijećene su u vodama kod Yeondoa, otoka oko 120 kilometara južno od lokacije najveće naftne mrlje u povijesti.

Do ove katastrofe je došlo kada se tegljač koji je prevozio dizalicu zaletio u supertanker Hebei Spirit pred obalom Južne Koreje. U tom sudaru 7. prosinca tanker je pretrpio oštećenja i ispustio je u ocean oko 66.000 barela nafte 7. prosinca. Dužnosnici su izjavili da nakupine katrana predstavljaju puno manju prijetnju okolišu i da ih je lakše ukloniti nego naftu u tekućem obliku.

U subotu je više od 40.000 vojnika, dužnosnika i stanovnika čistilo zagađene plaže. Obalna straža je također mobilizirala 313 plovila, uključujući privatne ribarske čamce, i 17 helikoptera. Četiri američka stručnjaka za nafte mrlje pomažu u operacijama čišćenja, priopćila je Obalna straža. Naftna mrlja je onečistila 339 uzgajališta školjki i rakova i zagadila je 167 kilometara obale.


Željeznica povezala Sjevernu i Južnu Koreju

Prvi put nakon rata okončanog 1953. Sjevernu i Južnu Koreju u utorak je povezala željeznička linija o čijem smo otvaranju već govorili, a vlak je prošao dobro čuvanu i naoružanu granicu.

Na otvaranju željezničke linije duže je vrijeme ustrajao kapitalistički jug, kako bi se mogla prevoziti roba do Sjeverne Koreje gdje su nedavno zbog jeftine zemlje i radne snage otvorene poduzetničke zone.

(Izvor vijesti: Javno)

Post je objavljen 24.12.2007. u 17:09 sati.